Lagbanner

Intervju med Ulf Emanuelsson

När nu vårsäsongen närmar sig, så är det hög tid att kolla in läget hos våra lag. Först ut med träningsmatchandet kommer faktiskt ÖSK U att vara. Svartvitt har fått en pratstund med lagansvarige Ulf Emanuelsson om tankarna som styr verksamheten i ÖSK U.

ÖSK har två lag som spelar seriefotboll i det nationella seriesystemet, ÖSK Fotboll och ÖSK U. Vad har lagen gemensamt och vad skiljer dem åt?
- För en utomstående kan det tyckas som om det handlade om två olika lag, men egentligen är det nästan ingen skillnad alls. Eftersom man som bekant inte kan ha två representationslag (A-lag) i seriesystemet, så har vi lånat ÖSK Ungdoms namn för att våra talanger skall kunna spela seniorfotboll i seriesystemet. Den verksamhet som vi bedriver styrs och betalas av ÖSK-Fotboll.

- Varför spelar vi inte då med ett juniorlag, kan man fråga sig? Visst, de flesta spelare vi har i truppen är juniorer, men vi är övertygade om att det är lättare att utveckla de bästa talangerna genom att låta dem spela i en seniorserie.

Men det är väl mer komplicerat än så. En del av era spelare tränar väl dessutom med A-truppen i ÖSK Fotboll?
- Ja, vi kommer under säsongen att ha en mellangrupp. I denna kommer talanger från ÖSK U att delta på träning med A-laget. I och med att A-laget kommer att dra ner på sin trupp från 28 spelare till 20.

Varför låter ni då inte de bästa och mest lovande talangerna spela ÖSK Fotboll B-lag?
- Problemet är att kvalitén på den serie som ÖSK spelar i är för dålig, jag vill påstå att vi med div 2 laget skulle kunna vara med och kämpa om topplacering. Det andra är att det är mer utvecklande och för den delen mycket roligare att spela i en riktig representationsserie. Men som det verkar nu med de nya övergångsreglerna så kommer ändå flera av våra bästa talanger att bara få spela i B-laget.

Hur omfattande är er anknytning till det "riktiga" ÖSK Ungdom?
- Vi är på inget sätt bundna till ÖSK Ungdom, dess stadgar och utvecklingsplan. Vår verksamhet är en ren elitverksamhet. Till skillnad från ÖSK Ungdom som framgångsrikt bedriver en breddverksamhet.

Och var kommer ÖSK Söder in i bilden? De har ju också ett juniorlag?
- ÖSK-Söder är en egen förening i "Familjen". Sedan två år tillbaka har även ÖSK Ungdom, efter att ha startat upp ÖSK-Söder, skaffat sig en junior- och seniorverksamhet för breddverksamhet. I ÖSK Ungdom spelar man fotboll t.o.m 16 år. ÖSK Ungdoms filosofi är att jobba med barn och ungdomar. Tanken med ÖSK Söder är att kunna ge spelare från ÖSK Ungdom som inte har ambitioner och kvalifikationer för elitfotboll en möjlighet att ändå fortsätta spela fotboll.

Hur ser du på målsättningen för ÖSK Us representationslag?
- Vår verksamhet har enbart ett mål, att ta fram spelare för vårt A-lag i ÖSK Fotboll. Lagets prestation (ÖSK U i div2) är av sekundär betydelse i det sammanhanget. Det som är viktigt är att vi kan bibehålla lagets läge i de högre seriesystemen för att därigenom kunna garantera en bra utvecklingsmiljö för våra spelare. Div 2 och div 3 anser vi i det avseendet är ganska lagom.

- Vår verksamhet är rätt så unik på så sätt att vi alltid sätter individen i centrum. Den enskilde spelarens behov av matchning/träning går således alltid i första hand. Allt för att vi skall kunna uppnå de mål vi har med verksamheten. Detta kan för de flesta tyckas vara en paradox, då fotboll är ett utpräglat lagspel, men för oss är det en självklarhet att prioritera de enskilda spelarna. Utan att spekulera för mycket så tror jag att de flesta lag i vår serie och även i div 3 däremot har tränare som prioriterar lagets prestation före individens utveckling.

Hur är ni organiserade?
- Vårt A-lag i ÖSK Fotboll under ledning av Patrik och Urban tränar för sig, oftast på förmiddagarna och på eftermiddagarna. Efter dem tränar vi elitgruppen. Vår grupp tränas av Håkan Juhlin, Lars-Eric Carlson och ibland av mig. Beroende på vad som skall göras på träningen. Vi är alltid minst 2 tränare på plan samtidigt. Håkan är huvudansvarig i egenskap av Tipselittränare och heltidsanställd i ÖSK, Lars-Eric och jag är arvoderade ledare med fotboll som fritidsysselsättning.

- Från och med i höstas anslöt sig även Ronny Wiking (säkerhetsansvarig i ÖSK) som ledare inom ÖSK U. Vi söker även ytterligare en tränare till gruppen, för att ersätta Håkans roll från förra året. Lars-Eric har till sin första uppgift att ta hand om målvakterna, medan Håkan skall sköta träningen. Jag har som uppgift att ombesörja de praktiska och administrativa delarna och rycka in som tränare när så behövs. Jag har tränat fotbollslag i 17 år och fått ha fördelen att följa flera av de spelare som idag finns i vårt A-lag.

- Vi har precis som vårt A-lag ett permanent omklädningsrum på Eyravallen i nya läktaren. Bollförråd och ett materielrum. Vi spelar alla hemmamatcher på Eyravallen och bedriver också all träning där.

Det senaste året har präglats av en ekonomisk kris i ÖSK. Har det på något sätt påverkat er verksamhet?
- Den så kallade ekonomiska krisen i ÖSK påverkar naturligtvis även oss. Vi precis som vårt A-lag är beroende av material, tejp till benskydd, coatchtejp, strumpor skor e.t.c. och på grund av det besvärliga ekonomiska läget, så har de flesta materialinköpt varit frysta. Detta har naturligtvis skapat problem, vi har limmat och lappat skor, köpt eltejp för egna pengar och använt strumpor som vi för flera år sedan fick som pris i en cupseger. Bollar har vi och träningsplan, så den sportsliga biten har ännu inte blivit lidande.

Några andra aktuella problem utöver de som har med ÖSKs utsatta ekonomi att göra?
- Ett problem för utveckling av spelare är de nya övergångsregler som började gälla i höstas. Dessa medför att man som icke-amatör enbart får byta klubb 1 gång per år och då endast när de så kallade transferfönstren är öppna. Förr om åren har vi skrivit över 15-25 spelare per år mellan ÖSK U och ÖSK Fotboll för att spelaren skall kunna ha en optimal utvecklingsmöjlighet.

- Som amatör däremot kan man byta klubb hur många gånger som helst under ett år, men på grund av att vi bedriver en elitverksamhet med flera lovande pojk- och juniorlandslagsspelare i gruppen, så måste vi skriva kontrakt med dessa och göra dem till icke-amatörer. Även yngre och lovande spelare har lyckats skaffa sig agenter, som är sugna på att tjäna pengar för sig och sina klienter. Som icke-amatör är man också bunden till klubben under den tid som kontraktet gäller, som amatör är man ett lovligt byte på spelarmarknaden.

- De flesta spelare i vår grupp är trots allt amatörer. Man klassas idag som icke-amatör om man för att spela fotboll tar emot en summa som överstiger 3000:-/år samt har ett godkänt spelaravtal.

Ni har ett nära samarbete med ÖSK Fotboll. Går det så långt att ni tillämpar samma idéer om spelsystem etc.?
- Vi gör som Ajax (skulle man kunna säga) och försöker tillämpa samma tankar om spelsystemet som A-laget i ÖSK Fotboll har. Detta underlättas ju även av det faktum att båda A-lagstränarna tidigare har varit aktiva i ÖSKs talangutveckling.

Läs vidare i Del II

Erik Forsberg2005-02-01 08:15:00

Fler artiklar om Örebro

Fem punkter från vallen #3