Lagrell: "ÖSK har gått stärkt ur krisen"
Han berättar bl.a om året då ÖSK förlorade elitlicensen, det efterföljande ordkriget i media och korrespondensen med den falskaste människa han träffat på 20 år. SvartVitt-skribenten Sarp Yesil intervjuar Lars-Åke Lagrell, det högsta hönset inom svensk fotboll.
Det var över fyra år sedan Örebro SK tvångsdegraderades till Superettan för 500 000 kronor. Man hade enligt licensnämndens ordförande Kenneth Tallinger och det svenska fotbollsförbundet med Lars-Åke Lagrell i spetsen inte klarat elitlicensen. Det egna kapitalet var negativt och beslut fattades om att ÖSK skulle förlora sin plats i Allsvenskan inför säsongen 2005. Tidigare under samma säsong hade klubbar fått spela utan publik, spelare utan arbetstillstånd och poängavdrag. Ett tufft beslut hade dock tagits och ledningen i ÖSK arbetade frenetiskt med överklagan efter överklagan. Idag har dem direkta känslorna dämpats ner men än råder det vissa frågor som främst fansen ännu inte fått svar på.
Jag kontaktar Lars-Åke Lagrell, ordförande för det svenska fotbollsförbundet, och ställer några frågor.
Det är än idag många som inte vet vad elitlicensen innebär…
- Elitlicensen tillkom sedan våra allsvenska föreningar framfört att de ansåg att något måste göras för att klubbarna inte skulle dra på sig kostnader för lånade pengar. Superettans föreningar bad sedan att få ansluta sig till elitlicensen. Årsmötet fastställde att vi skulle ha en elitlicens och regelverket för elitlicensen. Låt mig sedan berätta att elitlicensfrågorna hanteras i en licensnämnd - med möjlighet (för den förening som nedflyttas i seriesystemet) att överklaga licensnämndens beslut till en appellationsnämnd.
Att ÖSK hade en taskig ekonomi på den tiden var ju ingen hemlighet men när beslutet av licensnämnden nådde folket kom det som en chockerande projektil. Hur går det till då när en klubb står i farozonen för att degraderas och har ni sedan dess att licensen infördes 2002 fått en önskad effekt?
- Elitlicensen föreskriver att en förening ska ha ett positivt eget kapital. Det finns (om jag förenklar det hela) flera kontrollstationer där det utdelas varningar. Och slutligen, om dessa varningar inte hjälper (skulle man kunna säga), så nedflyttas föreningen en serie.
- Elitlicensen har gjort att våra elitföreningar idag har positiva egna kapital. Licensnämnden redovisar varje år hur det ser ut i våra elitföreningar och sedan nedflyttningen av ÖSK har detta inte behövt göras. Men förr eller senare får vi ett nytt fall, men elitlicensen har givet det resultat som årsmötet (förbundsmötet) avsåg.
Många örebroare kände sig minst sagt berövade på allsvensk fotboll och kände att både licensnämnden och appellationsnämnden inte var oberoende av förbundet.
- Både dessa nämnder är valda av förbundsmötet (valda av fotbollens årsmöte med alla landets distrikt och elitklubbar, bl.a. Örebro SK). Skälet till att dessa nämnder väljs vid årsmötet är att styrelsen (där jag är ordförande) av rättssäkerhetsskäl inte ska kunna lägga oss i just dessa frågor, berättar Lagrell.
Särskilt du fick ju enormt mycket kritik…
- Att jag får ge alla beslut inom Svenska Fotbollförbundet ett ansikte får jag nog leva med. Detta gäller också beslut som jag inte har något inflytande över.
Jag hade tidigare läst att
det Lars-Åke verkligen blev upprörd över under den hätska perioden var korrespondensen med den hängivna Örebro-supportern som intog en falsk kritisk ställning mot ÖSK. Supportern fick medhåll av Lagrell och skickade därefter hela mejlväxlingen till Nerikes Allehanda vilket förvärrade den redan infekterade relationen mellan förbundet och klubben.
- ÖSK-supportern jobbade på en reklamfirma (fick jag av en slump veta) och han skickade mail på mail till mig till där han talade om att ÖSK nu hade fått vad man skulle ha, etc. Alltid positiva kommentarer till nämndernas utslag. Något för sin avsikt användbart svar fick han inte på de första tolv, tretton ...
- Slutligen ställde han en fråga om inte den dom som licensnämnden hade fällt var något föreningen hade "samlat ihop". Jag svarade kort "jo", eftersom man vid så många kontrollstationer hade haft negativa eget kapital. Detta skickade han sedan (som den reklambyråman han var) runt till olika tidningar. Jag behöver väl inte säga att han inte använde mitt korta svar på det sätt som svaret avsåg.
Lagrell kallade ÖSK-supportern för den falskaste människa han stött på under 20 år i förbundet. Har du sedan dess förändrats i din kontakt med nyfikna fotbollsintresserade?
- Jag har alltid svarat på mail, jag har ringt tillbaka och jag har försökt vara en ordförande som man får kontakt med. Jag kommer att fortsätta med den linjen, säger han.
Från det att ÖSK fick det ödesdigra beslutet till den sista överklagan
pågick ett hett ordkrig i media mellan förbundet och ÖSK. Den dåvarande ordföranden i Örebro SK, Christer Liljenberg, gick ut i tidningar och varnade andra allsvenska klubbar för förbundet. Vidare anklagade Liljenberg fotbollsförbundets ordförande för att ha satt appellationsnämnden under tidspress då överklagan behandlades. Lagrell tillbakavisade att han skulle ha ett finger med i spelet och anklagade sedermera ledningen i ÖSK för att förskjuta uppmärksamheten från de verkliga sakfrågorna. Lagrell syftade på att Liljenberg var nyvald och inte tillräckligt uppdaterad. Så här pågick det under några långa månader. Idag har dock Lars-Åke en mer nyanserad bild av ordkriget.
- Jag förstår att varje drabbad förening gör allt för att få stanna kvar. Jag förstår att man anlitar juridiska ombud och jag förstår att man i en så medial verksamhet som fotbollen försöker använda sig av medier i ett aktuellt ärende.
Det som grämer supportrarna mest
som jag förstått det är det faktum att just ”tråklaget” Örebro blev tvångsnedflyttade. Det ekonomiska läget hos de andra klubbarna var inte så mycket bättre och åtskilliga örebroare tror att ÖSK fick agera exempel för något alla var skyldiga till. Tankegångarna hos supportrarna var att mer klassiska lag som IFK Göteborg, AIK, Malmö FF eller till och med Helsingborg IF aldrig hade möt samma öde oavsett vad. Just Helsingborg IF hade ju år 2003 över 50 miljoner i skulder utan någon åtgärd från förbundet.
- Helsingborgs Kommun gav Helsingborgs IF 40 miljoner (om jag minns beloppet rätt) att stärka balansräkningen med (inte som lån, utan på ett sådant sätt att föreningen fick ett eget kapital). Visst var det en kommunal-politisk tvistefråga, men befolkningen gillade tydligen det kommunen gjorde, säger Lagrell.
Mellan åren 2003-2005 har det i domstol också bevisats att IFK Göteborg fuskat med skatterna i samband med spelarköp. Reaktioner på förbundets val att inte straffa IFK Göteborg var från Örebrohåll väldigt bittra. Inte minst stärkte det bilden av att förbundet favoriserar klassiska storstadsklubbar.
- IFK Göteborgs klubbdirektör och kassör blev dömda till fängelse - men inget visade att klubbens styrelse var medverkande till de olagligheter som där skedde. Den typen av fall är dessutom ogripbara för ett förbunds regelverk, eftersom den rättsliga prövningen sker flera år efter det inträffade. De här fallen kan man ha synpunkter på, men de ledde inte till något ärende för Licensnämnden. Det har inte heller kommit in några förslag om ändringar av våra här aktuella regelverk - vilket hade varit fallet om distrikt och föreningar hade varit missnöjda.
ÖSK återvände
till Allsvenskan inför säsongen 2007. Idag visar man en uppåtgående form rent sportsligt men främst ekonomiskt. Det frodas optimism i klubben, bland fansen och i den övriga staden.
- Som (nästan) alltid när en förening får problem så sluts leden, nya krafter träder till och den nya ÖSK-styrelsen fick ekonomin i balans och har gått stärkt ur krisen. Det gjordes kort och gott ett utmärkt jobb. Idag är ÖSK ett stabilt Allsvenskt lag, med ett bra publikunderlag.
Ett tufft beslut av licensnämnden, ordkrig i media och kontroversiell korrespondens med en ÖSK-supporter. Turerna var många och hårda.
Finns det något som du ångrar från tiden då ÖSK degraderades?
- Jag skulle inte ha svarat "reklammannen" så slarvigt att mitt svar kunde missbrukas.
Men du måste tro folk om gott och mitt svar till dig är ett exempel på att jag inte har ändrat arbetslinje, avslutar han.
**Redaktionen förtydligar att besluten som skickade ner Örebro SK 2005 togs av fristående nämnder och inget annat.