Lagbanner
Finländsk fysmaskin på måljakt: ”Jag har aldrig varit med om något liknande”
Albin Granlund har tagit stora steg under sin tid i ÖSK.

Finländsk fysmaskin på måljakt: ”Jag har aldrig varit med om något liknande”

ÖSK-stjärnan Albin Granlund om: Superformen, varför offensiven inte fungerat lika bra som defensiven, utvecklingspotential, kontraktsläget och drömmen om ett EM-slutspel.

Två spelare har spelat samtliga minuter för Örebro SK i Allsvenskan hittills.

Att målvakten Oscar Jansson medverkat fullt ut i de åtta matcher som avverkats på en knapp månad är kanske inte så överraskande.

Men det sticker ut desto mer att högerbacken Albin Granlund, som varit skadad stora delar av sina två första säsonger i klubben, bockat av 720 minuter plus tilläggstid.

– Jag har äntligen fått vara frisk och spela kontinuerligt. Det flyter på bra trots att det är ett jättetätt schema, säger han.

Svartvitt på Svenskafans träffar försvararen kort efter 2–0-förlusten mot IFK Norrköping på Östgötaporten. Albin Granlund beskriver vad som ligger bakom hans starka form.

– Vi har jobbat stenhårt. Det är viktigt att göra det på rätt sätt så att kroppen håller ihop. Jag är jätteglad och tacksam över den hjälp jag får från klubben, men jag är även väldigt nöjd över det jobb som jag har lagt ned själv.

Albin Granlund, som värvades till Örebro från IFK Mariehamn inför 2018, har varit ett av de stora, positiva utropstecknena i ÖSK sedan den uppskjutna serien drog igång och imponerat med sitt smarta, resoluta och uppoffrande spel.

– Tidigare har jag, utöver skadeproblemen, fått spela på många olika positioner. Nu har jag hamnat mer på min naturliga position. Jag är nöjd med mina insatser. Det känns som om jag har lyckats hålla en hög lägstanivå och presterat på en ganska hög nivå överlag.

”Vi orkade inte riktigt”

30-åringen fick springa och slita ont på sin kant mot IFK Norrköping. I den första halvleken gjorde Albin Granlund och sina lagkamrater sitt arbete med den äran.

– Vi spelade enligt vår plan de första 45 minuterna. Vi stod rätt i våra positioner och gjorde det svårt för Norrköping.

Efter paus blev det till sist för tungt. Norrköping lade i en extra växel och tryckte ned ÖSK på egen defensiv planhalva. Sead Haksabanovics och Christoffer Nymans mål kom visserligen rätt så sent, men betydde inte desto mindre att hemmalaget tog en komfortabel seger.

– Det höll inte hela vägen. Det blev en annan matchbild i andra halvlek och vi blev för låga. Då hittade Norrköping ytor och kom närmare och närmare vårt mål. Vi orkade inte riktigt. Norrköping var lite för bra för oss.

Det innebär dock inte att Albin Granlund är helt missnöjd med lagets prestation.

– Jag kan inte klaga på något eller någon. Vi gav oss själva chansen och hade ett par lägen framåt. Alla slet och kämpade, men det räckte inte. Det blev för tungt.

ÖSK har endast släppt in åtta mål på lika många omgångar. I försvarsspelet fanns det många ljusglimtar även mot serieledaren, konstaterar Albin Granlund.

– Det var jättemånga bra insatser och initiativ. Vi täckte många skott och i början av matchen lyckades vi bryta deras anfallskombinationer på ett riktigt bra sätt.

Vad gör att defensiven ser mycket bättre ut nu än vid samma period 2019?

– Vi har varit väldigt tajta och fått till ett bra samarbete. Men kanske har vår prioritering av försvaret gjort att offensiven har fått stå tillbaka lite. Det har blivit lite längre till motståndarnas mål, samtidigt som vi har haft bättre kontroll på vad som sker runt vårt eget.

Fem mål framåt är Albin Granlund inte lika tillfreds med.

– Där måste vi bli bättre. Sedan har vi haft tillräckligt många chanser för att göra fler mål. Om vi fortsätter att fokusera på våra prestationer och att utveckla vårt spel är jag övertygad om att det kommer att lossna.

Oviss framtid

Albin Granlund är inne i en viktig period i sin karriär. Han tippades av många ha goda förutsättningar att bli uttagen i förbundskapten Markku Kanervas historiska finländska i EM-trupp till sommarens tilltänkta turnering.

Coronaviruset sköt dock mästerskapet på framtiden, förhoppningsvis kan det arrangeras 2021, och det påverkar även den svensktalande landslagsmannens syn på sitt fortsatta liv som fotbollsspelare.

– EM är en form av "once in a lifetime"-upplevelse. Speciellt som finländare (skratt). Det var otroligt tråkigt att det blev inställt nu. Jag har jobbat jättehårt för att vara med, men det är bara att kämpa på och konkurrera ett år till om en plats i truppen.

Förändrar det här dina tankar runt ditt utgående kontrakt och din framtid i ÖSK?

– Det är klart att mitt klubbval spelar roll. Om jag hamnar på bänken någon annanstans och inte får spela kan det ju bli svårare att få en plats i EM-truppen. Men annars har jag inte så mycket att säga om en förlängning med ÖSK eller inte.

I stället ligger Albin Granlunds fokus på att vara med från start på nytt i tolfteplacerade ÖSK:s viktiga möte med succénykomlingen Mjällby på Behrn Arena på måndag.

– Det är ett otroligt tufft schema. Jag kan inte tänka på något annat än att vara här och nu och återhämta mig. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare.

Albin Granlund vill vara en del av ett svartvitt anfallsspel med bättre utdelning. Han jagar dessutom sitt första mål i klubben.

– Det går ju att se det som att det kom mot Sirius genom självmålet (skratt). Nej, men det är klart att det är trist att jag inte har gjort mål i ÖSK ännu. I vår balans i spelet har jag hamnat i en lite lägre utgångsposition och det har blivit en längre väg upp i banan. Men jag är hungrig och hoppas att det kommer redan mot Mjällby.

Vad kommer att krävas av ÖSK för att bärga tre poäng?

– Det här kommer att bli en annan typ av match. Jag vill se att vi bibehåller vårt sätt att spela i försvaret, men att vi blir lite modigare med bollen. Om vi gör en bra insats har vi goda chanser att vinna, understryker Albin Granlund.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-07-18 13:31:51
Author

Fler artiklar om Örebro