Lagbanner

-

Inför Hammarby IF - Örebro SK: Att orka hoppas på det ologiska

Inför Hammarby IF - Örebro SK: Att orka hoppas på det ologiska

Efter sura poängtapp för både ÖSK och Hammarby senast i Skåne åker de båda lagen till Bajens hemmaplan för att göra upp. Kommer Hammarby återigen ha lekstuga mot ÖSK eller kommer de svartvita ha ork nog för att hänga med och springa ifrån Hammarby i jakten på en ny seger på Tele2?

Efter en sen kvittering senast fick ÖSK lämna Helsingborg med bara en poäng.
Men det var också den poängen dem förtjänade efter att de svartvita inte lyckades skapa en enda farlig chans efter ledningsmålet som kom i den fjärde minuten.

Ett annat lag som lämnade skåne besvikna var Hammarby IF som fick se sig själva bli besegrade av Malmö FF med 3-0 vilket gör att laget parkerar på en elfteplats med tolv inspelade poäng, nio gjorda och fjorton insläppta mål.

En tabellposition och en målskillnad som förvånar många med tanke på förväntningarna en hade på laget inför säsongen. Lagets må ha tappat Nikola Djurdjic, ett stort tapp men ingen kunde ha förväntat sig att tappet skulle visa sig vara större än så. Speciellt inte när en tittar på spelarna Hammarby plockade in i vintras.

In kom Paulinho, Gustav Ludwigson och Abdul Khalil för att bredda en redan spetsig trupp och visst kan en säga att de offensiva spelarna i Hammarby, inklusive de två förstnämnda här, har levererat någorlunda. Spelarna har inte gått mållösa denna säsong, om en säger så. Men någorlunda är inte bra nog för ett Hammarby som satte ribban för alla andra och sig själva förra säsongen när de gjorde sjuttiofem(!) mål på trettio matcher. Alltså ett snitt på 2,5 mål/match, i jämförelse så ger årets målskörd ett snitt på 0.9 mål/match.

Varför anfallsspelet inte har funkat och varför försvaret har läckt kan jag inte säga. Jag har inte sett någon av deras matcher men det går däremot att se ett mönster, i tre av matcherna har Hammarby släppt in mål sent. Elfsborg kvitterade sent, Mjällby vände och vann på stopptid och IFK Göteborg gjorde 1-1 på stopptid i deras senaste hemmamatch. Hade Hammarby lyckats hålla undan i dessa matcher så hade dem haft nitton poäng och varit involverade i toppstriden som de var förra året.

När vi ändå pratar om förra året, hur gick matcherna mot Hammarby då? Detta är givetvis en retorisk fråga, jag vet såklart hur det gick men jag ogillar att minnas förluster, sån är jag. I hemmamatchen på våren gick Hammarby upp i en bekväm 3-0 ledning men höll på att tappa det när Viktor Prodell och Carlos Strandberg gjorde varsitt mål för att skapa spänning. Samme Prodell gjorde ett drömmål på Tele2 senare den hösten när han gav ÖSK ledningen men roligare än så blev det inte och Hammarby hämtade ikapp och vann med 5-1.

Inte första gången vi förlorar mot Hammarby på bortaplan, vi har inte haft några roliga matcher där de senaste åren. 3-1 till Hammarby 2017, 2-0 till Hammarby 2018 och sen slakten förra året gör att Hammarby, trots förlusten senast, kan gå in i detta möte med ett bra "track record" mot oss för att boosta deras självförtroende. Vilket behövs då Hammarbys kanske dödligaste vapen, publiken, inte finns på plats.

Dem får stötta laget från sina soffor hemma i dalarna.
Förlåt, jag var bara tvungen.

Men Hammarby har dödliga spelare att tillgå iallafall, här är tre av dem:

#22 Muamer Tankovic
Med sina tre mål så har "Mujo" levererat okej, kan bättre.

#6 Darijan Bojanic
Må inte vara i sin bästa form men har fortfarande en bra fot och blick för spelet.

#20 Alexander Kacaniklic
Den landslagsmeriterade yttern visar stundtals riktigt bra teknik, ett tecken på att han en gång spelade på hög nivå.

Som jag nämnde i den förra matchrapporten så var det stora problemet i den förra matchen att spelarna inte verkade ha någon ork kvar. Frågan är nu om spelarna kommer ha någon ork i denna match? Förhoppningsvis räcker det med en extra dags vila för ÖSK då ork och framförallt fart kommer vara avgörande i denna match. Jack Lahne vet vi kan springa ifrån alla men när det kommer till resten är jag inte så säker.

Anledningen till att jag poängterar detta är för att jag är rätt säker på vilken matchbild vi kommer se imorgon. Hammarby kommer komma ut hårt och verkligen dominera matchen och vi får lov att sikta på kontringar och långa bollar på Erik Björndahl som kommer försöka etablera ett anfallsspel för oss.

Betoning på "försöka" för jag tror inte morgondagen kommer bli rolig. I de flesta fallen försöker jag vara någorlunda objektiv och inte luta för mycket in i varken pessimismen eller optimismen även om jag föredrar den senare. Men ett revanschsuget Hammarby som möter ett ÖSK som de har haft lekstuga med de senaste åren gör att jag inte kan låta bli att ropa:
"Fly! Fly för era liv! Alla för sig själva! Rädda sig den som kan!"

Inte hjälper det att ett av våra stora offensiva hot, Jack Lahne, har en bolltouch som stundtals inte är av denna värld, för den är så dålig. Eller att Nahir Besara ska vara central mittfältare när han inte kan vinna en enda höjdduell på mittfältet och att vi har en ytterback till höger som spelar med ryggen vänd mot motståndarnas mål när han kommer i närheten av straffområdet?!

Okej, djupa andetag.
Ett... två.... tre...
Det är inte helt hopplöst...

Morgondagens match kommer bli tuff, inget snack om saken men bakom revanschlustan i Hammarby finns det en rädsla och stress som vi kan utnyttja. Rädsla för att förlora och att guldstriden rinner ifrån dem ytterligare och stress då laget inte har infriat förväntningarna på dem. Oscar Jansson sa det bäst när han i NA sa följande inför matchen mot Hammarby:
"Vi ska frustrera dom så mycket vi kan, för då kommer dom bli desperata."

Vi gjorde något liknande mot Djurgården tidigare i somras och vi har lyckats följa våra matchplaner bra denna säsong och kan vi skapa en matchplan där frustration är en av nycklarna så kan vi säkerligen få med oss ett bra resultat. Ska vi orka genomföra en sådan matchplan så gäller det som sagt att laget har orken för det, något de inte hade mot Helsingborg.

Dessutom gäller det att rätt spelare spelar på rätt positioner. Jack Lahne gör nog bäst i att inleda från bänken, mot ett trött Hammarbyförsvar så kan han få ut mer av sitt spel och sikta på att springa in med bollen i mål då hans avslut är under all kritik. Sen vill jag flytta ut Benjamin Hjertstrand på vänsterbackspositionen och låta Andreas Skovgaard göra comeback i elvan.

Men viktigast av allt är att Nahir Besara inleder som en av två anfallare, jag vill inte se honom som central mittfältare om han inte har Johan Mårtensson bredvid sig. Vilket han inte har och därför bör Dennis Collander och Nordin Gerzic starta centralt och skulle någon utav dem behöva bytas ut så kan Nahir flytta ner.

Längst fram får vi hoppas att Erik Björndahl fortsätter att spela med hjärtat utanpå bröstet och att han får göra ytterligare ett enkelt mål även om det inte borde vara möjligt att näta lika enkelt som senast. På kanterna får vi hoppas att Robin Book och Jake Larsson har bättre dagar på jobbet, båda av dem var osynliga mot Helsingborg. Dags att visa er.

Om det är något detta lag har visat i år så är det att dem är bra i varannan match, därför är det väl bara logiskt att de gör en bra match imorgon?
Men det är inte mycket som är logiskt med allsvenskan i år eller vår värld som helhet egentligen.
Sirius är ett topplag, U.S.A. lyckas göra bärandet av ansiktsmasker till politik och snart kommer väl ett fredsavtal slutas mellan katterna och hundarna efter årtusenden av konflikt.

Men det ologiska och oväntade behöver inte alltid vara negativt.
Var det någon som trodde att Sirius skulle vara ett topplag och att nykomlingarna skulle inleda allsvenskan så starkt?
Var det någon som trodde att IFK Göteborg skulle ligga på tolfteplats efter tio omgångar?
Var det någon som trodde att vi skulle besegra Djurgården i deras hemmapremiär?

Nej, det var det inte men ändå har alla av dessa saker hänt.
Så jag frågar er, är det någon som tror att vi kommer vinna över Hammarby imorgon?

Detta hoppas jag blir startelvan imorgon:
Erik Björndahl - Nahir Besara
Robin Book - Nordin Gerzic - Dennis Collander - Jake Larsson
Benjamin Hjertstrand - Andreas Skovgaard - Michael Almebäck - Albin Granlund
Oscar Jansson


Matchen sänds på Dplay

Forza Svartvitt!

 

Per Ohlsjö2020-07-26 11:52:00
Author

Fler artiklar om Örebro