Lagbanner
Inför Örebro SK - Degerfors IF: Vakna!

Inför Örebro SK - Degerfors IF: Vakna!

Efter ett långt uppehåll är fotbollen äntligen tillbaka i Örebro och det sedvanliga försäsongsderbyt mot Degerfors får i år en annorlunda karaktär när de båda lagen för första gången på länge är allsvenska. Kan ett Örebro som törstar efter nyförvärv hantera den frejdiga uppstickaren från Värmland eller kommer fjolårets succé bära in även på det nya året?

Den långa vilan är över och det är återigen dags att rikta blickarna mot Behrn arena för ett derby mot Degerfors.
Ett derby som kommer vara lite annorlunda i år då Degerfors tagit steget upp i allsvenskan.

Därför kommer detta kommande derby bli det första på länge där båda lagen är allsvenska. Även om rivaliteten, enligt mig, tar skada av att vi spelar träningsmatcher mot varandra men det har ju blivit lite av en tradition så det får väl gå an.

Så länge vi inte förlorar iallafall, vilket var nära att hända förra året då Degerfors nästintill spelade ut oss i träningsmatchen som slutade 1-1 efter att Simon Amin och Johan Bertilsson gjort varsitt drömmål. Redan då visade William Dahlström, Victor Edvardsen och Bertilsson att de skulle bli en dödlig trio i superettan men att de skulle vara så bra att de tog upp Degerfors i allsvenskan? Det såg jag inte komma.

Men det gjorde dem, i sista omgången borta mot Ljungskile, precis som vi gjorde för sju år sedan.
Och nu, efter tjugotre års frånvaro, är dem tillbaka.

Välkomna, Degerfors!
Vi välkomnar er tillbaka med en klapp på huvudet och en spark på smalbenet.

För imorgon gäller det att både vi och ni visar allsvensk klass.
Men efter att ha gått igenom Degerfors trupp så borde det nog inte vara en omöjlighet.

Kvar är succétrion Bertilsson, Edvardsen och Dahlström och ni får hoppas att denna trio kan ta upp sitt spel ytterligare en nivå.
Bertilsson har bevisat sig i allsvenskan förut, så det borde vara lugnt för hans del men frågan är hur en spelare som Dahlström hanterar steget.
Att ta steget från division 2 till superettan är en sak men att ta steget från superettan till allsvenskan kan vara svårt.

Därför var det smart av Patrik Werner att plocka in lite allsvensk rutin i form av en gammal bekant i Sargon Abraham som även han gjort ett par mål i allsvenskan, trots att succén uteblev för honom i blåvitt.
Abraham är långt ifrån deras enda värvning i år, här är de andra:

Anton Kralj
Värvades som bosman, vi känner nog igen denna vänsterback då han provspelade för oss för ett par år sen.
Nicklas Maripuu
Var med i succélaget Akropolis och ska nu styra mittfältet i Degerfors.
Adhavan Rajamohan
Förgörde ettan norra för ett par år sedan och följde upp det med att göra sex mål i superettan förra året.

Stommen är alltså kvar och det har kryddats med främst Abraham och Kralj, som jag ser som de mest intressanta av dessa fyra.
Det gäller bara att denna stomme, som består av spelare med erfarenhet från främst superettan, kan ta steget upp.

Många kanske fruktar att de inte kan göra det men samma sak sa nog en del om Mjällby och Varberg förra året och ni såg ju hur det gick för dem.
Sen har vi även Tobias Solberg och Andreas Holmberg på bänken, de som tog steget in i laget som huvudtränare och tog upp dem under sitt första år som ansvariga. De ska också klara av klivet upp.

Men denna skribent vill ändå tro att de kommer klara sig i allsvenskan. Med sitt offensivt lutade spel, trots en trebackslinje, så kommer de kunna skada de mer statiska lagen i allsvenskan och när de dessutom får vara underdog, som de var nästan hela förra året, så kommer det nog gå bra.

För ingen "expert" kommer nog förvänta sig några under av Degerfors.
Och jag tror att de är helt okej med det.

Följande tre spelare ska vi ha lite extra koll på i Degen:

#1 Ismael Diawara

Målvakt som är väldigt yvig, på gott och ont.

#5 Oliver Ekroth
Örebroaren som gjorde succé i mittlåset, var lite svag mot slutet av säsongen förra året.

#12 Erik Lindell
Alltid gillat hans spel på högerkanten, kan den forna Pekingspelaren leverera även i allsvenskan?

Det har varit ett långt uppehåll.
Och detta uppehåll har känts längre än vanligt på grund av en rad olika händelser och dilemman.

Vi kan börja med den största händelsen, Oscar Jansson flytt till Peking.
Jag vet, jag vet. Vi har tjatat om den ad infinitum men hans flytt skakade alla svartvita.
Även om vi inte gillar beslutet så får vi helt enkelt acceptera det, Peking var förmodligen hans plan Ö, efter att de andra planerna gått i kras.
Men nu har vi två nya målvakter, Bobby Allain och Mergim Krasniqi att se framemot att se mellan stolparna, nu lägger vi vårt fokus på dem.

Sen har vi fler spelare som lämnat. Albin Granlund och Simon Amin har båda lämnat och Granlund kommer saknas för sitt riviga spel men han har nu fått chansen utomlands i polska Stal Mielec och gör succé där.
Simon Amin sägs vara på väg till Trelleborg och vi hoppas han gör succé där också.

Samtidigt har det pratats om en lite udda deal mellan oss och Malmö FF, nämligen ett byte där Romain Gall går till oss och Kevin Wright går till Malmö. Problemet sägs vara att vi vill ha pengar också och dessa "trejder" får mig bara att tänka på det som händer i hockeyligan NHL, där dessa byten sker mest hela tiden. Kan vi få ett val i femte rundan av nästa års draft också?

Det återstår att se om detta byte går i lås, vi har ju gjort det förra året när vi skickade iväg Bertilsson i utbyte mot Erik Björndahl. Vissa vill nog peka på att Degerfors vann det bytet men jag tycker att båda vann, Erik Björndahls mål på stopptid mot Bajen var värt varenda peng.

Spelare som Gall kommer nog behövas om vi ska upprepa den där sjundeplatsen från förra året, för vår offensiv behöver förstärkning nu när Deniz Hümmet och Nahir Besara är borta. Där snackas det om Jiloan Hamad, som vanligt, men det är nog inte troligt att han kommer redan nu. Däremot verkar Taha Ali, den lovande provspelaren från Sollentuna, ha fått ett kontraktsförslag och jag hoppas han tar det.

Men det kommer behövas mer än bara offensiva spelare, en mittback behövs också, där verkar Daniel Krutzen vara ett alternativ men han provspelare för Helsingborgs IF nu och har inte fått ett kontraktsförslag så jakten verkar gå vidare.

Istället verkar en del fokus kunna riktas på den egna truppen istället och några viktiga förlängningar som bör göras. David Seger, Dennis Collander och Hussein Ali är alla spelare som bör få nya kontrakt och Dennis tror jag kommer få sitt genombrott i år och jag hoppas han får det i en mittfältstroika bestående av han, Kevin Walker och Johan Mårtensson.

Då kommer vi spela 4-3-3 utan en direkt offensiv mittfältare men jag hoppas då att vi säkrar Ali och Gall så att vår kreativitet istället kommer från kanterna. Om vi inte får hem Jiloan Hamad, då ska vi spela som förra året, inget snack om saken.

*Host* Starta en insamling för att få hem Jille. *Host*

Trots att det saknas nyförvärv så har vi ändå en okej trupp i nuläget men okej är inte bra nog om vi vill återupprepa fjolårets succé, det krävs fler och bättre spelare för att sjundeplatsen inte ska bli en engångsförteelse.
Tills dess får våra befintliga spelare träna på och imorgon får de en ypperlig chans att visa vad de går för när vi tar emot Degerfors för det första mötet på flera år där båda lagen är i allsvenskan.

Så vakna upp, Örebro, fotbollen är tillbaka.
Och Degerfors ska krossas, oavsett om de är i allsvenskan eller division fem västra Värmland.

Detta tror jag blir morgondagens startelva:
Robin Book - Rasmus Karjalainen
Jake Larsson - Dennis Collander - Kevin Walker - David Seger
Kevin Wright - Benjamin Hjertstrand - Arvid Brorsson - Hussein Ali
Bobby Allain


Matchen sänds på Dplay, tror jag.

Forza Svartvitt!

Per Ohlsjö2021-01-29 12:07:00
Author

Fler artiklar om Örebro