Lagbanner
Behrn Arena, 2024-08-31 13:00

Örebro - Sundsvall

Inför Örebro SK - GIF Sundsvall: Ödesmatch nummer åtta

Inför Örebro SK - GIF Sundsvall: Ödesmatch nummer åtta

ÖSK vänder hem efter ännu en förlust för att spela årets gratismatch mot vad som för en månad sen var ett beskedligt GIF Sundsvall men som nu är formstarka. Kan ÖSK återigen ladda om och vinna på hemmaplan? Eller kommer GIF Sundsvall förstöra festen för ÖSK och cementera deras plats i bottenstriden?

Igår tänkte jag för mig själv att det känns som att vi spelat väldigt många ödesmatcher de senaste åren, att det bara är vi som spelat ödesmatcher de senaste åren, men det kan inte vara sant. Vi är naturligtvis inte de enda som spelar ödesmatcher någon gång per år men som Örebrosupporter blir man lätt blind inför detta. Så, jag må ha fel om faktumet att vi spelar ödesmatcher men däremot vill jag säga att vi spelar fler ödesmatcher än andra lag. Dock undrar ni kanske hur man definierar en ödesmatch? Jo, enligt mig definieras den på följande sätt: "En fotbollsmatch med potentiellt stora emotionella konsekvenser för åtminstone det ena laget och dess supportrar."

Utifrån denna definition kan man lägga in både hemma- och bortapremiären, måstematchen hemma mot Varberg som följde vår usla inledning, derbyt mot Degerfors, hemmamatchen mot Oddevold, samt bortamatcherna mot Örgryte och Utsikten. Sju ödesmatcher och säsongen är inte slut än. Och vad kan man säga om dessa matcher? Finns det någon gemensam nämnare? Jo, att de flesta förutom premiärerna och derbyt är matcher som följt en rad svaga resultat eller har varit lägen att distansera oss från stressen som bottenstrid innebär. Borta mot Örgryte och Utsikten hade vi kunnat ta poäng och bygga lite avstånd men resultatet blev istället en förlust och det har medfört stora emotionella konsekvenser. Till exempel: läs min senaste psykos, förlåt, matchrapport.

Men medicinen har börjat verka och nu kan jag släppa det och fokusera på ödesmatch nummer åtta; GIF Sundsvall hemma. Gratismatchen som det också är, vilket innebär att vi kommer få se lite mer publik på plats än vanligt, om vädergudarna är på vår sida, vilket de brukar vara, till skillnad från fotbollsgudarna. GIF Sundsvall, ett lag som om möjligt har ännu mer ångest än vad vi har, de kämpar för sin existens både på och utanför planen, vilket tyvärr inte känns ovanligt för Giffarna. Det har varit en tuff tillvaro för lagen från norr de senaste åren. Umeå FC gick upp bara för att gå ned, Östersund gick från att vara sveriges kelgris till att vara något av en skamfläck (hårt sagt) och Giffarna får aldrig ha fina saker, när det väl går lite bra för Giffarna kommer de dåliga tiderna som en faktura på posten. I år har Joel Cedergrens förening (ja, han är tillbaka där) legat sist under en stor del av året, fram till senaste omgången, nu ligger de näst sist på bättre målskillnad. Men varför? Frågar du dig, kanske. Jo, det kan förklaras rätt enkelt genom att de inte gör tillräckligt med mål. Blott sjutton mål har giffarna gjort på tjugo omgångar och det är alldeles för dåligt. Under deras stora formsvacka som började redan i april (mot Utsikten) mäktade man med sju mål på tolv omgångar vilket är otroligt dåligt. Men alla svackor tar slut nån gång och det har Giffarnas svacka gjort. På de senaste fem omgångarna har man tre segrar, ett kryss och en förlust. Senast besegrade man Oddevold hemma med komfortabla 3-0 och kanske är det så att nya tränaren Erol Ates har börjat få lite styr på den där skutan och det är bara fyra poäng upp till säker mark, där vi ligger. Som ni förstår är detta alltså inte bara en ödesmatch för oss, det är även en ödesmatch för Sundsvall.

Här är tre potentiella matchvinnare för Sundsvall.
#19 Yaqub Finey

Sundsvall golden boy som gjort fem mål och två framspelningar i år, nästan hälften av deras mål har han alltså varit inblandad i.

#17 Gustaf Nordh
En talangfull spelare som börjat komma igång, likt hela Sundsvall.

#25 Johan Bengtsson
En bra spelare vars lyft alla väntar på, har börjat göra mål på slutet.

Kan vi göra en deal med SEF och spela dubbla hemmamatcher mot alla lag? Kan vi hänvisa till att vår spelarbuss är kroniskt trasig? Nej? Helvete också. Det är tråkigt att man alltid hittar modet att bygga upp förhoppningar inför en bortamatch bara för att bli besviken varje gång. Nu med ett par dagars andrum efter det senaste debaclet kan jag peka på två faktorer som gjorde att vi tappade matchen mot Utsikten.
Våra ytterbackar - ytorna bakom dessa blev för stora vilket Utsikten utnyttjade effektivt.
Vårt mittfält - Vi lyckades visserligen ha mycket bollinnehav men ingen drev bollen framåt på ett bra sätt, tills Erik Andersson kom in.
Kanske är det också han som ska frälsa oss mot Sundsvall? Frälsaren Anderssson, låter ju rätt bra? Okej, smeknamn åsido vill jag ändå lyfta Erik Andersson som lagets i nuläget kanske viktigaste spelare för utan honom sitter laget liksom inte ihop. Det känns sådär att lägga så mycket press på en spelare men när han förvandlar dynamiken på vårt mittfält på ett så tydligt sätt så kan jag inte hjälpa det. Utan Erik har vi Barsoum som driver bollen in i en vägg av spelare, Shlimon som skickar den i sidled och Crona vars jobb inte är att fördela utan att vinna närkamper. Erik hittar passningsvägar som de andra ser eller vågar utnyttja och han kan röra sig med bollen framåt för att sedan ta sig in i straffområdet för avslut, se målet senast som exempel. Erik är exakt den typen av mittfältare jag vill ha i laget och uppenbarligen exakt den mittfältare detta lag behöver.

Kanske är det just han som ska avgöra imorgon? Det vore ju ödets ironi om det skulle ske och ödet har ju spelat spratt med oss förut, på gott och ont...
Mycket av den senaste tidens snack har kretsat kring vår usla bortaform och med all rätt, den är usel samtidigt som vår hemmaform är stabil då vi kommer in i matchen med två raka segrar mot "norrländskt motstånd" även om jag vägrar erkänna Gävle som del av Norrland. Nu väntar återigen Norrländskt motstånd och det kanske är passande att just Giffarna är det enda lag vi har lyckats slå på bortaplan i år.

Imorgon gäller det att vi kan ladda om, att vända hem från en förlust på bortaplan till vår trygga hemmaplan där vi allt som oftast segrar, något vi har visat oss kapabla till så många gånger genom åren. Om det är något vi kan peka på som en sorts nödvändig styrka så är det just den, att när ÖSK åker iväg och kammar noll så tar de tag i sig själva och lyckas vinna hemma. Nu, när insatserna i denna åttonde ödesmatch för året är så höga, måste ÖSK kunna ladda om för att distansera sig från bottenstriden och lämna Sundsvall bakom sig i tabellen. Det finns ödesmatcher och det finns ödesmatcher, jag vågar säga att detta är en av de större ödesmatcherna vi spelar i år, för konsekvenserna av en förlust eller vinst kommer bli ödesdigra för alla involverade och för sammansättningen av svensk fotboll som vi känner det.

Allsvenskan fyller hundra år i år och många lag väljer att fira sin historia på samma gång, än har varken ÖSK eller Sundsvall nämnt detta samtidigt som Gefle och Åtvidaberg har gjort det. Jag tror jag vet varför. Hur kan man fokusera på dåtid när din nutid är så svår och din framtid är hotad? Det är lätt för vissa lag att vilja tänka på det förflutna eller med en klackspark skapa en retrotröja men för ÖSK och Sundsvall är allt sånt där sekundärt, de har en ödesmatch att spela först.

Detta tror jag blir startelvan:
Victor Backman - Kalle Holmberg - Samuel Kroon
Erik Andersson - Sebastian Crona - Elias Barsoum
Tobias Björnstad - Jesper Modig - Erik McCue - Oscar Käck
Malte Påhlsson


Matchen börjar redan kl 13.00 och är GRATIS
Jag kommer vara på plats som så många andra men till skillnad från dem är jag där som representant för min fotbollsförening (Hällefors AIF) som del av det ÖSK-ledda länssamarbetet Örebrofamiljen, uj uj uj!

Per Ohlsjö2024-08-30 11:59:00
Author

Fler artiklar om Örebro