Lagbanner
Behrn Arena, 2024-09-28 18:00

Örebro - Landskrona

Inför Örebro SK - Landskrona BoIS: Krig i nittio minuter plus tillägg önskas

Inför Örebro SK - Landskrona BoIS: Krig i nittio minuter plus tillägg önskas

ÖSK kommer från en synnerligen händelsefattig 0-0 match mot Oddevold som kommer från raka motsatsen i sin 0-1 förlust mot Helsingborg. Båda lagen vill ha tre poäng om än av olika anledningar. Kommer ÖSK bättra på sina chanser för överlevnad i superettan eller kommer BoIS få upp farten igen i jakten på allsvenskan?

Det är väldigt lätt att glömma bort att vi spelade match för inte så länge sedan men det är förlåtet då det handlar om en seg 0-0 affär i Uddevalla. En match där vi fick kämpa mycket utan att riktigt få ut något förutom ett kryss och en glädjande nolla för Malte, förstås. Ett annat lag som hade önskat att de hade fått med sig ett tråkigt 0-0 kryss är Landskrona BoIS, vår motståndare i denna match. De kommer från en 0-1 förlust hemma i skånederbyt mot jagande Helsingborg som tillsammans med Östers IF är blott några poäng bakom BoIS som tappat sin förstaplats till Degen, tyvärr.

Hur hamnade de här? Landskrona har nämligen lett serien hela vägen från seriepremiären fram tills för två omgångar sen, då de förlorade mot Örgyte på bortaplan men fallet började tidigare. Mer specifikt omgång sexton då man mötte Gefle, hopplösa Gefle, på hemmaplan och förlorade med 0-2. Två insläppta?! Inga mål gjorda framåt?! Mot Gefle?! Hemma dessutom?! Sen fortsatte formen svaja upp och ned men ändå låg man etta, samtidigt som Degerfors, denna underdog som värvat åttahundra spelare i sommar, kröp närmre. Förlust här, en vinst där, ett kryss på det och till slut kom de andra lagen plötsligt förbi, samtidigt som lilla fattiglappen Degerfors ödmjukt tog över förstaplatsen.

Så hur kunde detta hända? Jo, med succé kommer intresse för spelarna bakom succén och jovars, intresse fanns det. Fredrik Ihler som spottade in mål på våren såldes dyrt till Molde, till Bodö/Glimt försvann superinhopparen Samuel Burakovsky och nyckelspelaren på mitten, BoIS motsvarighet till Västerås Daniel Ask, såldes via moderklubben Malmö FF till Tromsö. Tre av Landskronas viktigaste spelare försvann och in kom Edi Sylisufaj från Sirius (på lån i Örgryte) som ändå gjort tre mål på ett antal starter och även Constantino Capotondi har plockats in från Gefle, han har mest fått nöja sig med inhopp och har mäktat med ett par gula kort på sin tid. Tre ut - två in.

Det verkar inte riktigt räcka till för Landskrona och känslan är att de kan ha sålt sin plats i allsvenskan som följd av detta men serien är inte över än och de kommer vilja återta initiativet i sin kamp om den andraplatsen till allsvenskan. Förstaplatsen kommer nog Degerfors behålla, denna lilla Åshöjdens BK från Värmland, tänka sig att en klubb med blott elva stackars föräldralösa och spetälska pojklagsspelare med egentillverkade skor från slöjden lyckats ta över förstaplatsen i superettan, vilken askungesaga!  Eller kan det vara så att de har miljoner i fallskärm från sin tid i allsvenskan att spendera och att klubbar från superettan som lever på elitfotbollens existensminimum inte kan tävla mot detta? Vem vet?

Derbykänslorna har finns redan i mig då jag bland annat har drömt om derbyt och då är det nästan en månad bort. Så ni får ursäkta att jag inte kan låta bli att slänga lite förolämpningar mot länets östra del, derbykänslorna är en lek där man ger och tar.

Nåväl, fokus på ÖSK - Landskrona!  ÖSK har en mixad svit mot Landskrona över åren i superettan men det är faktiskt positivt, om vi jämför med övriga sviter som är mixade åt det mer negativa hållet. På de senaste tre åren har vi en vinst, två kryss och två förluster varav det senaste krysset kom i våras då vi spelade 0-0 och innan dess krossade vi Landskrona med 4-0 hösten 2023. Då hade Landskrona inte riktigt något att spela för men vek ändå ihop sig totalt och nu kommer de till Örebro med en helt annan motivation men vi ska inte glömma att vi också har något att spela för. Så nu handlar det inte lika mycket om klass mot motivation utan det handlar snarare om motivation mot motivation.

Dock har coach Mölder en del klass i sin trupp, se följande exempel:
#10 Adam Egnell

De må ha tappat Edvardsson men Egnell är minst lika viktig på BoIS mittfält.

#8 Robin Dzabic
En skicklig ytter i Landskrona? Snart i ett Elfsborg nära dig!

#47 Kofi Fosuhene Asare
Inte lika stark säsong som ifjol men alltjämt ett hot framåt.

ÖSK. Höst. Ödesmatcher. Man börjar ju faktiskt bli lite van nu, måste jag säga. Med det sagt mår man inte bra av det, man mår lika piss som vanligt av att varje match känns som ett direkt avgörande kval ned i hin håles gärdsgårdsserie. Så med det sagt mår man inte tipptopp inför denna match heller men det är bara att kämpa på innan uppehållet. Några andra som inte verkar må tipptopp, iallafall fysiskt, utifrån rapporterna, är ÖSKs spelare som känns lite slitna och där kan vi lägga in spelare som Holmberg och Yasin som båda verkar behöva lite vila. Den senare tränade vid sidlinjen idag och är ett "kanske" inför morgondagens batalj samtidigt som den förstnämnde har haft feber men med den hockeyspelarmentalitet han har så spelar han på ändå. Vår kapten är inte gjord av kex, även fast han är örebroare ut i fingerspetsarna. Den tredje "veteranen" där framme, Kroon, kanske också missar matchen då han ska bli farsa nu, eller om en timme, vem vet men barnet är på g iallafall. Har vi otur (Kroon undantaget då han såklart ska vara med sin sambo) så kan alla tre missa matchen vilket vore ett rejält avbräck men det vet vi inte förrän laguppställningen avslöjas imorgon.

På de andra delarna av planen verkar det inte ske några större förändringar förutom att McCue återtar sin plats bredvid Modig och Bergmark. Jag säger "och Bergmark" då jag förmodar att vi fortsätter på det inslagna spåret med 3-5-2 och försöker kriga oss till poäng genom att neutralisera offensivt mer begåvade spelare samtidigt som vi försöker ta till vara de få chanser vi får, om de uppstår. Det är också där jag hoppas att vi kan se en mycket, mycket bättre insats från det egna laget vad gäller offensiven. Vi hade knappt något skott i motståndarens riktning mot Oddevold, inte ett nådaskott från valfri mittfältare eller lång utspark från Malte som hade kunnat studsa över en halkande målvakt. Vi hade nada. Men hemma på vårt konstgräs kan jag omöjligt se oss göra en lika platt insats framåt som vi gjorde mot Oddevold men då gäller det att åtminstone en av Holmberg, Yasin och Kroon startar för tro mig, jag älskar våra unga avbytare, men de kommer inte få mycket gjort i offensiv väg mot ett taggat Landskrona. Som inhoppare kanske de kan det, se Hamses inhopp hemma mot Sandviken eller om vi ska leta halmstrån, Swartlings inhopp mot Oddevold, som jag tyckte var rätt bra och visade fina "tendenser".

Oavsett vilka som startar, om det handlar om våra ynglingar eller gamlingar så gäller en sak för alla:
Kriga, kriga tills du nästintill stupar. Tabelläge, form och allt annat som inte direkt rör dina fötter eller huvud gör ingenting när du går ut på den där planen imorgon.
Sparka, passa, spring, vråla och skjut i nittio minuter plus tillägg.
Gör du det så kanske vi tar en poäng, kanske tre och kanske närmar vi oss ett förnyat kontrakt.
Kriga.

Detta tror jag blir startelvan imorgon, om allt går väl:
Yasin - Holmberg
Kroon - Andersson - Crona - Shlimon - Valgeirsson
Modig - McCue - Bergmark
Påhlsson

Matchen börjar 18.00 men tre timmar tidigare spelar hockeylaget och om DU(ja, du!) köper en biljett till den matchen så får du gratis inträde på fotbollsmatchen.
Uj uj uj, tokket erbjudande!

Forza svartvitt!

Per Ohlsjö2024-09-27 20:23:00
Author

Fler artiklar om Örebro