Lagbanner
Vångavallen, Trelleborg A-plan, 2024-09-13 19:00

Trelleborg - Örebro

Inför Trelleborgs FF - Örebro SK: Han är tillbaka
Han är tillbaka.

Inför Trelleborgs FF - Örebro SK: Han är tillbaka

Axén är tillbaka i Örebro SK och det alla undrar är om han på sin korta tid hunnit få någon effekt på ett underpresterande ÖSK?

För lite, lite mer än sju år sedan gjorde han sin sista match som huvudtränare för Örebro SK, då mötte vi GIF Sundsvall på bortaplan. Inför matchen var det mycket prat om hans tid som ÖSK-tränare, hur spelet såg ut och hur vi skulle gå vidare framåt och visst är det lite kul att se tillbaka på vad jag skrev då, i min otroligt syrliga matchrapport:
"Att försöka göra mål med långa bollar och hoppas att Omoh dribblar upp samtliga giffare på läktaren är ingenting som håller i längden. Och detta är något som ÖSK måste förbättra, vi måste hitta nya sätt att anfalla på och våga ta ett jävla skott utanför boxen."
Åh, de gamla goda dagarna. När ÖSK gick till anfall snabbt och hoppades på det bästa.
Åh, Michael Omoh, överstegsfintens okrönte konung.
Visserligen skulle trenden med de långa bollarna på ingen alls fortsätta men de föranleddes under tiden som följde med meningslöst passningsspel mellan mittbackarna. Som sagt, detta var Alexander Axéns sista match vid rodret för Örebro SK och detta var mitt första år som skribent här på Svenskafans och jag minns hur kritisk jag var mot den något kaotiska fotbollen vi spelade. Hur det var svängdörrar i försvaret och så mycket handlade om hur bra dag på jobbet Nahir Besara hade, hur vår fotboll var individfokuserad och snabb för att sedan bli kollektiv och seg. Två extremer över en relativt kort period, nu när jag tänker efter.
Hur matchen gick? Det blev en förlust. Ni får inte glömma att GIF Sundsvall var en total mardröm för oss då, av alla lag. Axén hade som många vet känt att han inte orkade med att basa över laget säsongen ut och valde att lämna över laget till Kjäll och detta blev hans sista match i ÖSK efter nästan tre säsonger som huvudtränare. Under den korta perioden fick vi se firma Pode-Crespo krossa allt motstånd, se laget avancera till cupfinal och vara en halvlek från sitt första guld någonsin, se Astrit Ajdarevic visa högsta klass för att sedan bli kapten i OS-laget och sen fick vi genomlida Victor Sköld som anfallare. Händelserikt, minst sagt.

Sedan gick åren. Axén började jobba som expert i TV och ÖSK, ja, ni vet vad som hände ÖSK. Sundsvall är laget som skapar drama för efter 0-0 senast mot Sundsvall kände många (inklusive mig själv) att det fick vara nog. En förändring behövde ske och en förändring skulle komma, även om det inte var den man trodde. Ryktet spreds att Axén, av alla människor, skulle komma tillbaka. Varför? Han har det bra, håll dig utan för detta, Alec, för ditt eget bästa! Men icke, Axén är tillbaka i Örebro SK i en något ovanlig roll som sportslig rådgivare till tränarstaben. En bra lösning för alla involverade. Axén kan ta mycket av rampljuset från Järdler (se spalterna ovan som bevis), ge nyttiga råd om vad man bör förändra på individuell och kollektiv nivå, samtidigt som han själv inte riskerar så mycket. På veckodagarna rör han om i den något smaklösa grytan på Behrn arena och på helgen jiddrar han med Gerzic på teve. Perfekt, ju!

Nu har vår gode Alec haft lite tid på sig att bekanta sig med laget och man undrar om han sitter på bussen ned till Palmstaden Trelleborg i det som blir hans första och kanske osexigaste match i superettan för året. För er som kommer ihåg förra säsongen, något jag inte nödvändigtvis gör då jag förtränger trauman, så var Trelleborg borta vändningen på fjolårets säsong. Då gjorde Kalle sitt första mål när han klackade in ett mål och på stopptid gjorde Kevin Walker mål direkt på en hörnspark, 2-2 och en poäng och början på en bättre höst, inte bra men bättre. Förhoppningsvis kan vi få se något liknande nu men det är ingen garanti då Trelleborg är svårspelade på vindiga Vångavallen och har en relativt bra form. På deras senaste fyra matcher har man blott en förlust och Stefan Jacobsson, tidigare Degerforstränare, har utöver denna förlust tagit tre segrar där den senaste med 3-0 borta mot Helsingborg är den mest imponerande.

Vilka är det då man ska se upp med i Trelleborg, jo dessa tre bland andra:
#11 Armin Culum

En ung, talangfull anfallare som inte riktigt har exploderat ännu.

#17 Filip Bohman
En lång anfallare som är stark i luftrummet.

#7 Pierre Larsen
Den danske yttern har i år levererat fyra mål varav ett kom senast mot HIF.

Vem ska träna ÖSK 2025? Det är frågan man ställer sig nu. Ryktet går att Järdler kan vara på väg norrut till Östersund samtidigt som ÖSK sägs ha träffat både Värnamos tränare och sportchef. Samtidigt kan det vara så att både sportchef eller tränare redan är på plats i form av Axén men den roll han har nu skulle jag säga är perfekt, som jag skrev ovan. För det är väldigt nyttigt att få in någon som sett detta lag över en lång tid utifrån och som kan peka ut de fel, som vi amatörer ser en del av, för tränarstaben och spelarna och sedan be dem göra bättre ifrån sig. Någon som kan komma in och vara good cop eller bad cop när det behövs, någon som kan ingjuta lite energi i laget. En hypeman som Flavor flav i Public Enemy fast utan alla smycken och med bred närkedialekt. En till vuxen i rummet, som de uttryckte det i Hemmaborgen, NA:s podd högklassiga podd om ÖSK.

Dock har vi redan vuxna i rummet men de har inte riktigt varit sig själva, det finns mer att hämta hos dem. Då pratar jag om spelare som Modig (som är avstängd för att han betedde sig som en tonåring), Yasin, Kalle och Mo. Alla av dem kan bättre och bör vara tio gånger mer involverade i spelet än vad de där, Mo får dock gärna hålla sig centralt och inte på en kant. Det finns även mycket mer att hämta i det yngre gardet då spelare som Shlimon, Barsoum, Valgeirsson och till vis grad även Shagaxle kan mycket bättre för där känns det som att deras utveckling stagnerar och i vissa fall går bakåt, just nu.

Jag kan inte förutspå vilken effekt Axén har haft på laget ännu men jag hoppas att något (positivt) har skett för det finns många matcher kvar och de är inte lätta. Samtidigt ska man inte intala sig att någon match är "enkel" för då tar man inte utmaningen seriöst och då presterar man inte seriöst heller och då får man genomlida förluster hemma mot Skövde, exempelvis. Det är dags att ÖSK börjar se sig själva för vad de är, ett halvdant fungerande kollektiv med många bra spelare. Komponenterna finns där och nu gäller det bara att de börjar jobba bättre ihop än förut. Där kan en som Axén komma med pekpinnen och fixa lite små detaljer här och där för jag tror helt ärligt att det inte behövs så jättestora förändringar för att få ut goda resultat av de kommande matcherna med det här laget.

Om inte individen kan motivera så kanske en viss match kan göra det.
Den 22a oktober är det dags för derby mot Degerfors som alltjämt flyger högt i tabellen och med start imorgon kanske vi kan börja bygga upp en form som gör att vi kan störa dem i deras jakt på allsvenskan.
För att kunna göra det behöver vi börja lära oss hur man vinner på bortaplan och varför inte börja med det imorgon?
Med Leonard Cohen-stämma sjunger vi:
First we take Trelleborg, then we take Degerfors.

Detta tror jag blir startelvan imorgon:
Ahmed Yasin - Kalle Holmberg - Samuel Kroon
Erik Andersson - Mohammed Saied - Elias Barsoum
Tobias Björnstad - Niclas Bergmark - Erik McCue - Valgeir Valgeirsson
Malte Påhlsson


Matchen sänds på Max? Eller heter det fortfarande Discovery?
I vilket fall börjar den kl 19.00.

Forza Svartvitt!

Per Ohlsjö2024-09-12 20:46:00
Author

Fler artiklar om Örebro