Lagbanner
Bravida Arena, 2024-08-27 19:00

Utsiktens BK - Örebro

Inför Utsiktens BK - Örebro SK: Keep it simple, stupid

Inför Utsiktens BK - Örebro SK: Keep it simple, stupid

ÖSK åker till Göteborg för ett möte med ett mål: att vinna en match. Men ha dock i åtanke att ÖSK försöker göra detta som en del av något ännu svårare, nämligen vinna två matcher i rad. Kan ÖSK besegra Utsikten eller kommer "kiken" spräcka sin förlustsvit istället?

Ett kryss, en förlust, en vinst, en förlust, en vinst, det är ÖSKs resultatrad sen serien startade igen i juli. I superettan har ÖSK förtvivlat svårt att bygga några sviter men som tur är för de svartvita har de inte radat upp flera förluster i rad, de lyckas allt som oftast studsa tillbaka efter en förlust. Men över tid är det inte så hållbart för en klubb att ha ett facit över säsongen som är mer blandat än gott och det är inte heller hållbart för en tränare att ha det så heller. Så om ni undrar huruvida jag fortfarande står fast vid att Järdler borde entledigas från sin position som tränare, trots en vinst mot Gefle, så gör jag det.

Men.
Oavsett om han blir kvar eller ej efter säsongen så har Järdler chansen att bygga en vinstsvit i superettan för första gången sen i våras, om vi kan besegra svåra Utsikten. På bortaplan. I Göteborg. I ett annat län (!). I en annan tidszon kanske?! Nej, usch, fy. Detta är för skrämmande. Bortaplan är för skrämmande för det här laget. Det gör ingen skillnad om ÖSK spelar i Helsingborg inför 7000 åskådare eller inför de 89 åskadare, varav 42 av dessa är fiskmåsar, i Göteborg. Om det är något ÖSK har ännu svårare att göra så är det att vinna på bortaplan, detta är vår stora akilleshäl och den är inte så liten heller. För ett lag som vill gå upp senast år 2027 är det inte en akilleshäl, det är ett akillesben som ÖSK faller på hela tiden. 

Fast det är ju Utsiktens BK vi pratar om, ett lag som vi har haft relativt lätt* för de senaste åren, både borta och hemma. Som den icke-professionella skribent jag är höll jag just på att säga att vi besegrade Utsikten på hemmaplan senast men kom på att det gjorde vi inte. Jag tänkte på vår seger mot Utsikten förra hösten när vi vann med 5-1 och en yngre supporter retade gallfeber på Utsiktens hetlevrade målvakt Hadaya, men detta var inte den senaste hemmamatchen mot Utsikten.

*=relativt lätt i ÖSK-sammanhang betyder att vi faktiskt har vunnit mot dem hemma OCH borta minst en gång sedan 2022.

I den senaste hemmamatchen mot Utsikten i maj, mitt i en obesegrad svit på sex matcher, förlorade vi med 0-1 efter ett mål i andra halvlek. En förlust som väl var någorlunda förtjänt så dåligt som vi spelade den matchen och det var ungefär där som säsongen började gå snett då en svit på sex raka utan vinst inleddes där.

Men Utsikten då? Har de nån svit igång? Japp, en negativ sådan. Utsikten har, till skillnad från oss, förmåga att bygga sviter men precis som vår oförmåga att bygga sådana så har det sina för- och nackdelar. De kan bygga sviter med flera vinster i rad men de kan även bygga sviter med flera förluster i rad. En obesegrad svit matcher (inklusive segern mot oss) följdes av fyra raka förluster som i sin tur följdes av två raka vinster mot Sandviken och som efterföljdes av tre raka förluster. Och här är vi nu. Utsikten har gått mållösa ur tre raka förluster och det är inte helt oväntat då man inför säsongen tappade målskytten Lucas Hedlund till ungerska tungvrickarklubben Mezokövesd, inte att förväxla med Mezökovesd. Dessutom tappade man Edin Hamidovic till grekiska andraligan, Yoann Fellrath till klåparklubben Nordic United och Albin Skoglund till Valur på Island.
De två stora målskyttarna är med andra ord förlorade för Utsikten som var med och utmanade om allsvenskan förra året tills man stötte på BP i kvalet och ja, googla får ni se.

Ändå, ändå ligger de där på en åttondeplats så något måste Bosko Orovic ha gjort rätt i år och det har han. Han har behållt stora delar av lagets, något åldersstigna, stomme och förstärkt med en hel del yngre förmågor, främst i form av lån pga deras svaga ekonomi. Kvar i målet är Hadaya som har en hög högstanivå och en låg lägstanivå. På mittfältet springer alltjämt Robin Book och Alexander Faltsetas runt och längst fram pålitliga Karl Bohm. Alltjämt spelar de ett stabilt 4-4-2 där man inte ger vika i duellspelet och i duellspelet tror jag ÖSK verkligen måste pricka rätt för att ha någon chans att lyckas med det (nästan) omöjliga: att vinna två matcher i rad.

För att vinna måste ÖSK även hålla koll på dessa tre:
#18 Lucas Lima

Lagets stora målskytt i år, inlånad från norska Fredriksstad.

#? Jaheem Burke
Ett namn vi känner igen från hans tid i Västerås. Väldigt yvig och snabb yttermittfältare som plockades in i dagarna (på lån) från Spartak Trnava.

#13 Malkolm Moenza
En offensivt lagd ytterback som har många års erfarenhet av elitfotboll i Sverige, främst i J-Södra.

Om vi ska vara petiga så har ÖSK tekniskt sett redan två raka vinster, förvisso inte i superettan men överlag då vi vann mot Sollentuna i cupen senast, en match jag var rätt säker på att vi skulle förlora. Dock var ÖSK på spelhumör första kvarten vilket räckte till 2-0 och tack vare mycket bra målvaktsspel från Malte (förläng!) så kommer vi få spela i svenska cupens gruppspel även nästa år. Dock fick vi se en förlust i veckan då Peter Gwargis lämnade och med tanke på Backmans insats mot Gefle så är det väl inte en för stor förlust för oss. Hade hann nått upp i den nivå han visade i samband med flytten till Brighton och innan han fick sin knäskada så hade förlusten varit Deniz Hümmet-tung men blott ett mål och en framspelning gav han oss. Nej, då är det lika bra att han lämnar och ger plats åt Hamse, Backman och Mokéde att spela i höst för de har lite mer slutprodukt än vad Gwargis gav oss. Ofta försökte Gwargis spela för svårt för sitt (och lagets) bästa.
Om vi ska prata principer som alla bör följa i livet, fotbollsspelare eller ej, gäller KISS-principen som står för "keep it simple, stupid" vilket Gwargis inte gjorde.

Nu får vi istället se någon som håller det enkelt för sig själv då Backman återigen är i spel och att få se honom göra mål mot Gefle och fira rejält det med all rätt skänkte mycket glädje till en luttrad supporter. Med Backman och Hamse som konkurrent till Yasin och Kroon på ytterpositionerna så tycker jag att vi har det väl förspänt i offensiven men det är tyvärr på mittfältet som finner flest frågetecken. Shlimon har spelat sig ur elvan, Andersson verkar inte helt återställd efter skadan han drog på sig på träningen och Crona och Barsoum är inte den mest pålitliga duon vi har att ställa på plan, precis. Där ser vi ut att kanske, bara kanske, göra en sen förstärkning i form av provspelaren Djoseph Bangala, en ungdomstalang från Parmas akademi som började sin karriär i AIKs akademi. Djoseph kan mycket väl bli en okej back-up att slänga in som sexa under hösten så vi får se om det blir något med honom men annars har det snackats mycket om en ny ytterback.
Dock undrar jag om inte Järdler är okej med att ha Valgeir som back-up till vänster och Käck som högerback, den senare gjorde det överlag okej mot sitt Sollentuna senast och nätade dessutom på Björnstad-vis med ett yvigt inlägg. Det känns som att folk rycker lite på axlarna åt unge Käck men vi ska komma ihåg att han är just det, ung, och behöver fortfarande utvecklas. Var Valgeir superettanredo när han kom in 2022? Nej, han var yr som en höna med kristallsjuka men han rätade ut sig. Så ha lite tålamod med Käck, det kan bli bra.

Elva, där ligger vi i tabellen just nu. Likt 3,6 röntgen är det inte bra men inte hemskt heller. Men bättre kan vi prestera och bättre ska vi prestera så nu kommer jag säga de förbjuda orden, håll hårt i ditt kors eller "annan helig symbol" medan du läser dessa ord för de har ofta fört med sig olycka:
"Skulle vi vinna denna match så kan vi klättra upp till en sjundeplats i tabellen."
Jag ber om ursäkt för att jag skrev det där men jag var tvungen för lika olycksbådande som den typen av fraser med naiv förhoppning är så är den sann. Kan vi "bara" vinna en match till så klättrar vi och då hamnar vi på den plats där jag tycker att detta lag kan och ska ligga på. Dock gäller det att Järdler gör det oväntade två gånger om: vinner två i rad och vinner på bortaplan dessutom. Det kan gå och med våra nyförvärv så ska det kunna gå. Men för mig hänger denna match mycket på en spelare (förlåt, denna spelare) och det är Erik Andersson för jag känner direkt att om han kommer till start så har vi en chans mot Utsiktens fyrtorn (Book undantaget) på mittfältet, vinner vi där så kan vi vinna matchen. Crona kan endast gå upp i så många höjddueller å Shlimon och Barsoums vägnar.

Det är många saker man "bara" behöver göra för att få saker i livet.
Du behöver "bara" jobba ihop några hundratusen för att ha råd med handpenningen till ett fint hus.
Du behöver "bara" äta och träna rätt för att komma i form.
Du behöver "bara" springa rätt, passa rätt och skjuta i mål för att vinna en fotbollsmatch.
Ingen av dessa saker är omöjliga om man tittar på dem objektivt och kanske är det vad ÖSK behöver göra. Var lite härligt dum och glöm bort förlustsviter, historik och andra neuroser som ofta ställer till det för ÖSK. Låt var dag vara en ny dag med nya möjligheter till gott och inte en till möjlighet för olycka på grund av diverse saker som hänt förut och som "oundvikligen" kommer ske igen för att olyckskorparna säger så.
Kort och gott: Keep it simple, stupid.
Det är lagets bästa.

Detta hoppas jag blir startelvan:
Backman - Holmberg - Kroon
Andersson - Crona - Barsoum
Björnstad - Modig - McCue - Valgeirsson
Påhlsson


Matchen börjar 19.00

Forza Svartvitt!

Per Ohlsjö2024-08-26 12:57:00
Author

Fler artiklar om Örebro