Lagbanner
Krönika: Att stå stark och enad när allt vänds upp och ned
När stormen tycks som värst och mörkret som djupast gäller det att gå ihop och ta sig igenom kastvindarna tillsammans.

Krönika: Att stå stark och enad när allt vänds upp och ned

Coronavirusets hiskeligt snabba, otäcka framfart har förändrat världen totalt. Sjukdomen sätter även Örebro SK på ett svårtolkat och komplext prov som kommer att bli kostsamt att hantera. Nu är det viktigare än någonsin att alla supportrar och örebroare tar ansvar, går samman och visar vägen – för att kunna ta klubben genom krisen och ut på andra sidan.

Det är mindre än en månad sedan Robin Book slog till med två mål och vände ÖSK:s 1–2-underläge mot Brage i Svenska Cupen i den andra halvleken. Jublet och kramarna bland anhängarna på Sektion F på Behrn Arena visste inga gränser.

Den härliga, obeskrivliga värmen som finns hos oss med sympaiter för samma lag när ett vackert ögonblick delas gjorde att den kyliga februariluften knappt ens noterades.

Visserligen gjorde Brage 3–3 med matchens sista spark, men det spelade mindre roll. Cupgruppen toppades av ÖSK och nedräkningen till den allsvenska premiären fortsatte i jämn takt.

Fullständig scenförändring

Ett par veckor senare finns inte den minsta gnutta av den positiva sinnesstämningen kvar. Uttåget ur cupen efter Elfsborgs sena, sura avgörande i gruppfinalen är också som bortblåst.

Drömmen om klubbens första titel är lagd på hyllan. Några tankar på att överraska och sluta på övre halvan i Allsvenskan under 2020 existerar inte. Att ta steg på resan mot att uppfylla den långsiktiga visionen, att utmana om topplatser och medaljer och att spela en attraktiv fotboll inför fullsatta läktare i Närkes residensstad går heller inte att fokusera det minsta på.

Nu handlar allt om en enda sak: Överlevnad.

Coronaviruset har bara vuxit sig starkare och ritat om den värld vi trodde oss känna i en handvändning. För att minska spridningen av smittan, som drabbat hundratusentals människor, har alla större länder infört olika former av restriktioner som betyder helt skilda saker för de som bor på just den platsen ifråga.

I Sverige är en sådan begränsning förbudet mot sammankoster med över 500 personer på plats som Regeringen antagit på Folkhälsomyndighetens rekommendation. Något som innebär att Allsvenskan nu skjutits upp till åtminstone månadsskiftet maj-juni i stället för alternativet att dra igång på tilltänkt datum inför tomma läktare.

Kan släcka drömmen

Det är viktigt att ha klart för sig att en inställd vårsäsong är en ytterst liten fläck på den stora kartan och att beslutet att senarelägga matcherna är väldigt vettigt.

Det går inte att jämföra med de hemska bilderna från norra Italien, tusentals dödsfall som bara blir fler till antalet i flera länder eller de alltmer alarmerande rapporterna från den svenska sjukvården i takt med att fallen ökar och fler behöver intensivvård.

Men även Örebro SK, precis som massvis av svenska idrottsklubbar och andra näringsformer i samhället, har fått sig en släng av smitten. Konsekvensen att gå miste om sex hemmamatcher, varav en glödhet premiär mot regerande mästarna Djurgården på Behrn Arena, kommer att trycka ned en redan pressad ekonomi ännu mer i skorna.

Som om det inte vore nog med det sitter föreningen med ordentliga utgifter i både ledare-, spelare och kanslipersonal. När inga biljett-, eller matchdagsintäkter kommer in dröjer det inte längre förrän siffrorna börjar anta en otäck färg med röda stänk. Lägg därtill att sponsringssituationen har förändrats och att företagen i närområdet kan välja att hålla hårdare i plånboken och minska eller rent ut sagt avsluta sina engagemang.

Utvecklingen går i hög fart och riskerar att tvinga fram ordentliga åtgärder som slår brett och stenhårt genom hela organisationen och riskerar att hänsynslöst riva ned något vi alla kämpat länge förr och vill fortsätta att slita för: Ett vinnande ÖSK som är ett med staden Örebro och något som örebroarna pratar om med stolthet.

Dags att statuera exempel

Det finns en tradition av att gnälla på och vara missnöjd med ÖSK i Örebro. Lokalbefolkningens breda uppfattning, som absolut inte delas av den trogna kärna som reser land och like runt, verkar vara att laget underpresterar och bjuder på en alldeles för tråkig fotboll för att ta sig till Behrn Arena.

Innerst inne handlar klagomålen om en stor kärlek till klubben och en önskan om att få vara bäst. Inte vara det ständiga laget i mitten av både Sverige och tabellen som bara finns där och inte uppmärksammas nog eller får den respekt det borde.

Det är en form av frustration och saknad som behöver hanteras och som visar sig i irriterad kritik (inte för att sådan inte är befogad ibland).

Men det finns också en tradition av och en förmåga att kavla upp ärmarna och visa stolthet och beskydd när klubben har hamnat i problem, är under hot och behöver stöttning.

Vi gick samman och gjorde det efter den orättvisa tvångsnedflyttningen 2004. Näven knöts efter katastrofsäsongen 2012 och ett år senare var ÖSK åter ett allsvenskt lag. Nu är det dags igen.

Det går inte att sia exakt hur mycket turbulensen kommer att kosta ÖSK, men så mycket som att den kommer att kräva handlingskraft från alla inblandade och troligtvis tvinga fram smärtsamma beslut är ett som är säkert.

Just nu går det inte att veta när vi får chansen att se ÖSK spela igen. Däremot är det viktigt att vi tittar på oss själva och bidrar med just det vi själva kan i de här extraordinära tiderna.

Gör det som passar just dig: Bli medlem, stötta klubbens nyligen lanserade insamling, köp årskort och souvenirer, bli medlem i Kubanerna och prata och sprid positiv energi och ta del av den fina gemenskap som finns i supporteleden.

Viktigt att lyfta blicken

Situationen är helt ny för alla inblandade och ingen vet hur utgången kommer att bli. Men ur kriser kommer även nya idéer och förutsättningar att skapas.

Om vi sluter upp och med gemensamma krafter visar vad ÖSK vad betyder för oss och Örebro har vi stora chanser att få vara med och skapa ett ännu starkare band och uppleva när klubben skriver historia. Vi kommer att veta att vi var med och möjliggjorde den resan.

Det är inte alltid enkelt att veta vad man har innan man förlorar det. Våren 2020 kommer ingen toppfotboll att spelas i Örebro.

Nu ser vi till att gå i bräschen, visa hjärta och glöd för att se till att en tillfällig saknad inte blir permanent. Sedan laddar vi om och blickar mot framtiden.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-03-24 01:25:24
Author

Fler artiklar om Örebro