Lagbanner
Krönika: ÖSK står i ett vägskäl – så avgörs riktningen framåt
Besvikelsen var stor i ÖSK efter Helsingborgs 1–1-kvittering i 95:e minuten. Nu är det upp till laget att välja hur säsongens utfall ska bli.

Krönika: ÖSK står i ett vägskäl – så avgörs riktningen framåt

Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat, sa Albert Einstein. Örebro SK behöver hitta en större jämnhet, trygghet och verkligen prestera på högsta nivå när det gäller som mest för att nå sin vision om att bli ett etablerat topplag i Allsvenskan. Svartvitts Elias Tinfors om vad som kan göra att klubben tar nästa steg.

När den första tredjedelen av årets allsvenska säsong summeras befinner sig ÖSK på en stabil allsvensk åttondeplats med 13 inspelade poäng (tre vinster, fyra oavgjorda matcher och tre förluster). Med ÖSK-mått mätt ungefär det vi supportrar är vana vid och inom ramen för vad vi kan förvänta oss. Varken sämre eller bättre.

Efter att ha bevittnat torsdagens allsvenska bortamatch på plats i Helsingborg är det tydligt att ÖSK står inför ett vägskäl. Ett kryss på bortaplan är ingen katastrof, men med ambitionen att etablera klubben på den allsvenska tabellens övre halva är resultatet inte tillräckligt bra. I synnerhet inte utifrån hur matchen och spelet såg ut.

Axel Kjäll presenterades som huvudtränare den 23 augusti år 2017 och har verkat i rollen sammanlagt 79 allsvenska omgångar. ÖSK har under hans ledning haft en svit på två vunna matcher eller fler vid fem tillfällen:

  • Hösten 2017 (vinster mot Sirius och Kalmar)
  • Våren 2018 (vinster mot Östersund, Dalkurd och Sirius)
  • Sensommaren 2018 (vinster mot Kalmar, Östersund och Sundsvall)
  • Sommaren 2019 (vinster mot Falkenberg och Helsingborg)
  • Sensommaren 2019 (vinster mot Sirius och AFC Eskilstuna)
Inget att anmärka på vad gäller ett allsvenskt mittenlag, men med ambitionen att på riktigt etablera klubben på den allsvenska tabellens övre halva är resultatet inte tillräckligt bra. I synnerhet inte utifrån hur förtvivlat svårt laget har att prestera ett bra spel i två allsvenska matcher i följd.

Under årets första tredjedel har Örebro Sportklubb vid tre tillfällen haft möjlighet att skapa en segersvit på två matcher i följd. Det har i stället renderat i två oavgjorda matcher (0–0 mot Östersund hemma), 1–1 i torsdagens bortamatch mot Helsingborg och en förlust (0-2 mot Norrköping borta). I dessa matcher har inte laget varit i närheten av att komma upp i samma standard som i föregående matcher. Inget anmärkningsvärt för ett allsvenskt mittenlag, men med ambitionen att på riktigt etablera klubben på den allsvenska tabellens övre halva är det inte tillräckligt bra. Här behöver spelartruppen och ledarstaben med Axel Kjäll i spetsen hitta en väg framåt.

Men vänta nu. Någon av er som läser krönikan kanske tänker att ÖSK:s prestationer i år och under föregående säsonger står sig väl i förhållande till den ekonomiska verklighet klubben befinner sig i. Givetvis är det så då det är mer regel än undantag att omsättning och allsvensk tabellplacering korrelerar. Fakta är, som Simon Åström brukar påpeka, att Sportklubben är den förening som under 2010-talet placerar sig bäst i jämförelse.

Att år efter år hamna på en nionde- eller elfteplats är dock inget som tar klubben närmare sin vision:

Att inför en fullsatt arena spela en attraktiv fotboll, löpande ta allsvenska medaljer och kvalificera sig för Europaspel.

Jag träffade vd Simon Åström efter fjolårets sista allsvenska match mot Malmö FF. Under vårt samtal refererade jag till Albert Einsteins gamla citat ”Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat”. Det går att applicera när det kommer till såväl spelarförsäljningar, kontraktsförlängningar, rekrytering av publik (när så är möjligt), sponsorförsäljning som resultat på planen.

Någon gång behöver mönstret brytas för att visionen ska slå in. Frågan är om det inte är i år ÖSK har sin chans att överträffa förväntningarna resultatmässigt på planen då många av förhandsfavoriterna underpresterar rejält. Om ÖSK blir jämnare spelmässigt kan så mycket väl bli fallet.

Åter till matchen mot Helsingborg. Axel Kjäll sa på presskonferensen efter matchen att första halvlek var årets sämsta. En av hans teorier var att det tidiga ledningsmålet vaggade in laget i en falsk trygghet. Min analys är att ÖSK matchen igenom inte förmådde att få fast bollen på offensiv planhalva och etablera ett eget spel. Jag hoppas att Nahir Besara är åter i rollen som släpande anfallare och länk mellan Erik Björndahl och resterande lagdelar i matchen mot Hammarby.

Att domare Glenn Nyberg la till tilläggstid på tilläggstiden blev givetvis en snackis och jag tyckte mig höra höjda röster i spelargången efter match. Brutalt sätt att tappa en seger på och tveksamt om det var rätt beslut, men ÖSK behöver över 90 minuter plus tilläggstid prestera bättre än mot Helsingborg för att bryta mönstret.

Låt oss ta revansch mot Hammarby redan nu på måndag.

Elias Tinfors2020-07-24 23:41:00

Fler artiklar om Örebro