Örebro SK - FC Linköping City 4-0: Tonårsupproret

ÖSK kom ut med ett ihoptejpat mittfält mot Linköping men lyckades ändå pressa dem sönder och samman och efter första halvlek hade Erik Björndahl gjort sitt första mål i tröjan. Matchens stora underhållning kom däremot i andra halvlek när akademispelarna visade a-laget att även dem kunde lira och spelade ut Linköping efter noter och Noel Milleskog toppade halvleken med sina två första mål i a-laget.

A-lagets halvlek
På ett ovanligt varmt Behrn arena sparkades matchen igång. Inför matchen var pratet om vilka som skulle starta med tanke på att mer än halva a-laget var borta, därför fick vi se ett mittfält bestående av två vänsterbackar och en Dennis Collander som gjorde comeback.

Collanders två mittfältskollegor, Daniel Björkman och Benjamin Hjertstrand hamnade i skymundan då det var vår sjuttonåriga talang som styrde och ställde centralt för ÖSK som också tog kontroll över matchbilden tidigt mot ett Linköping som verkade sakna sin huvudtränare.

Den första farligheten stod vår isländska provspelare Bjarki Bjarkason när han kom runt på kanten redan i första minuten och slog ett inspel som målvakten kom emellan på innan Erik Björndahl hann få en tå på den. En annan spelare som var aktiv i början var Kevin Wright som såg lika avig ut som han gjorde under hösten och han var även mycket aktiv i det presspel ÖSK stod för som gav Linköping problem men trots detta så lyckades Linköping skapa ett par halvchanser i form av en farlig hörna mitt i ÖSK-pressen.

Det tredje nyförvärvet för säsongen, Robin Book, spelade till vänster i ett tremanna-anfall med Björndahl och Bjarkason och jag tyckte han var okej efter första halvlek men inte mycket mer än så, det var inte så många farligheter som skapades från hans kant även om han och Wright kombinerade med varandra på ett bra sätt.

Björndahls debut i ÖSK-tröjan gav mig vibbar av både Kennedy igboananikes debut och Prodells debut, först och främst påminde han om Igboananike (mot J-Södra för er som minns) då han slet längst fram och faktiskt fick ett friläge men fick se sitt avslut blockat och returen rullade Collander tätt utanför. Han påminde också om Prodell för att hans första mål i tröjan var på en straff som Bjarki Bjarkason fixade efter att islänningen tagit emot en fin långboll från Wright i straffområdet och blivit omkullriven. 1-0 till ÖSK i den trettiotredje minuten.

Bjarkason hann skapa ytterligare en farlighet i halvleken innan den var över då han fick måtta ett inspel från vänsterkanten som Björndahl slängde sig mot men nyförvärvet hann inte fram men Bjarkason visade under sin första halvlek att han hade något att hämta på denna nivå och då var han tydligen lite småskadad. Honom vill vi se mer av! I övrigt skötte sig nyförvärven okej även fast det känns som att Book hade varit bättre centralt och att Collander hade presterat bättre med mittfältare bredvid sig och inte vänsterbackar. Enda tråkiga som hände i halvleken var att Michael Almebäck gick av och om han kommer få skadeproblem så tror jag det är bäst att ÖSK försöker plocka in en mittback från en nivå högre än superettan.

Teen age riot
I andra halvlek byttes nästan alla ut, kvar var Oscar Jansson, Bjarki Bjarkason och Daniel Björkman och in kom alla akademispelare kändes det som. Även fast det var några namn en kände igen så som Noel Milleskog, Nadir Ayeva och Anton Ingves men när juniorer hoppar in så tenderar det oftast att bli kaos, vilket det också blev men denna gång på ett bra sätt.

För om Linköping hade det svårt mot ÖSK i första så var det inget mot hur svårt de hade det mot ÖSK:s juniorer som kontrollerade likt FIFA-karaktärer av Oscar Jansson som inte höll tyst en sekund. Visst behövs disciplin hos juniorerna men de skötte sig galant på den offensiva planhalvan där det mesta skapades på vänsterkanten av den beryktade talangen Noel Milleskog som trixade fram hörnor och lägen åt sina lagkamrater och tidigt höll Bjarkason på att utöka till 2-0 efter en fin klack av Ayeva. Ayeva själv rullade också en boll tätt utanför kort därefter.

Sedan steg Milleskog in i målprotokollet när han fick en passning i djupled av en av sina jämnåriga kamrater och på ett kaxigt sätt höll han undan sin försvarare och avslutade lågt vid närmsta stolpen. 2-0 till ÖSK i den sextiofjärde minuten. Några minuter efter målet byttes Bjarkason ut och han fick många applåder för sin insats och vi hoppas få se mer av honom.

Ett tag efter det skedde ett byte till och Arvid Brorsson, som satt på läktaren med sin familj, fick se sin yngre bror Olle Brorsson göra debut och han behövde inte vänta mer än några sekunder innan han placerade in en frispark slagen av Alfred Ajdarevic. 3-0 till ÖSK i den sjuttiosjunde minuten och familjen Brorsson jublade högt på läktaren tillsammans med alla andra svartvita.

Visserligen skapade Linköping ett par dugliga målchanser i andra halvlek men Jansson var säkrare än säker och gjorde två riktigt bra räddningar i halvleken så han visar att han hållit i sin fina målvaktsform. Förhoppningsvis ska han inte behöva göra sextiofem räddningar per match nästa säsong men det återstår att se hur det blir med den saken.

Några minuter efter 3-0 målet så var Ayeva på väg igenom i djupled och fick se sig bli omkullknuffad av en försvarare.
"Straff!" ropade han efter men domaren bemötte honom med apati så Ayeva reste sig snabbt upp med bollen fortsatt i behåll och spelade in den till Milleskog som avslutade i samma hörn som förut och utökade ledningen. 4-0 till ÖSK i den åttiotredje minuten vilket också blev slutresultatet.

Matchfakta
Örebro SK - Linköping City 4-0 (1-0)
1-0 Erik Björndahl (Straff)
2-0 Noel Milleskog (ass. Joel Andersson Segerlind)
3-0 Olle Brorsson (ass. Alfred Ajdarevic)
4-0 Noel Milleskog (ass. Nadir Ayéva)
Varningar ÖSK: Ingen
Varningar Linköping: Vem bryr sig

Vilket styrkebesked! Från juniorerna alltså. A-laget kanske satte grunden för det med sin hårda press i första halvlek men jag hade hoppats på mer från dem men i slutändan var juniorerna det riktiga glädjeämnet i denna match. Där inkluderar jag också Collander som uppträde som vilken erfaren allsvensk mittfältare som helst trots att han bara är sjutton år, så honom får vi hålla hårt i.

Samma sak gäller Milleskog som jag inte hade någon koll på innan matchen men nu förstår man vad allt snack kring honom handlar om och denna kille har riktigt bra spelsinne och en attityd som snabbt gjorde honom till en favorit hos kubanerna på sektion F. Men om vi ska återkoppla till "a-laget" i första halvlek så var det svårt att bedöma Hjertstrands insats i första då han var på mittfältet men han försökte, med mixat resultat, att skicka iväg långbollar till kanten så en blick för spelet hade han men jag vill se mer av dessa nya spelare på sina naturliga positioner men Björndahl var trots allt på sin vanliga position och gjorde en godkänd insats som anfallare.

Som tur är för oss svartvita så får vi chansen att se laget spela igen redan på fredag när J-Södra kommer på besök, undrar ifall de har återhämtat sig från Brommapojkarnas 2-2 mål i november? Det återstår att se men en sak är säker, jag vill se mer av ÖSK och mer av akademispelarna och helst lite fler a-lagsspelare från början så vi inte behöver placera mittbackar på mittfältet.

Tills dess så kan vi fundera över vilka smeknamn de nya spelarna ska ha, jag har ett gäng förslag som jag kastar ut i denna artikel.

Erik Björndahl: Björnen eller Erkan.
Robin Book: Booken
Benjamin Hjertstrand: Big Ben