-
-

Örebro SK - IFK Norrköping 4-3: Hümmet
Gud

Pang! Boom! Zap! Det small åt alla håll och kanter när ÖSK och IFK Norrköping glömde bort vad försvarsspel var för något och i slutändan var det ÖSK som fick se sig som segrare när Deniz Hümmet avslutade sin drömdebut med att avgöra på stopptid genom sitt tredje mål för matchen.

Inte illa
En hade väl inte dem högsta förväntningarna när domaren blåste igång matchen mellan ÖSK och Norrköping och de förväntningar en hade krossades till synes direkt när Christoffer Nyman bombade in 1-0 redan efter två minuter. Men som tur var för oss så log fru fortuna mot ÖSK och målet dömdes bort då en anfallare i Peking stod i vägen och duckade undan för skottet i en offsideposition.

Det var inte sista gången vi skulle ha tur med domsluten den här matchen...

Bara några minuter därefter var det dags för oss att skapa framåt då Deniz Hümmet gick på avslut från straffområdeskanten efter en klack från Besara men avslutet skruvade sig tätt över kryssribban.

"Okej, kul att killen vill ta skott, visar att han vill något!" - sa vi för oss själva.

Fem minuter senare var det nära att Peking tog ledningen i ösregnet när Nyman ännu en gång var framme och oroade, denna gång på nick efter ett inlägg från Christopher Telo, men nicken gick över ribban.

Tio minuter efter det var ÖSK och Hümmet ännu en gång framme och skapade chanser när Kevin Wright vandrade in i straffområdet och hittade Hümmet vars avslut blockerades, bollen fann sedan sin väg till Besara som tog ett avslut som blockerades. Matchbilden vid den här tidpunkten var att ÖSK verkligen försökte spela anfallsfotboll men de gånger man inte hittade förbi Pekings höga press straffade det sig nästan direkt; till exempel när Isak Bergmann Johannesson fick bollen till skänks efter att Pontus Almqvist sprungit i djupled och kolliderat med Oscar Jansson men islänningens chipp gick över alla men framförallt över målet.

Några minuter efter detta hände det som oftast hänt ÖSK, nämligen att när en inte sätter sin chans så sätter motståndaren sin och det gjorde ÖSK när Wright kombinerade sig fram med Besara och hittade, via en fot, till Hümmet som enkelt satte 1-0 i den tjugonionde minuten.

"Inte illa! Kan bli en riktig drömdebut!" - sa vi för oss själva

Men Peking lade sig inte ner och dog, snarare hittade de energi efter målet och bara några minuter senare skulle det vara kvitterat när de fick en av sina patenterat farliga fasta situationer, denna gång var det Rasmus Lauritsen som nickade Johannessons inlägg på Jansson som gjorde en drömräddning men hans retur var även det en dröm för Lauritsen som enkelt satte 1-1 i den trettiotredje minuten. Vart var markeringen där? Av alla människor som fick stå fria på den så var Lauritsen den sista.

Inte skulle det bli bättre då Peking även tog ledningen blott två minuter senare på en av sina farliga kontringar när Sead Haksabanovic hittade fram till Christoffer Nyman som med en smart förstatouch fintade bort Michael Almebäck och hittade en bra vinkel att skjuta ifrån och skottet gick under Jansson och in i målet. 2-1 till Peking i den trettiofemte minuten och nu var mörkret som hade infunnit sig nere i Halland tillbaka.

Men med nytt manskap kommer också ny energi och ÖSK fortsatte spela sitt högriskspel och den höga pressen belönade sig när Filip Dagerstål slog en passning rakt på Johan Mårtensson som vandrade fram och hittade Hümmet som även han visade en fin förstatouch när han vände upp och sköt upp bollen i krysset. 2-2 i den trettionionde minuten.

"Uj uj uj! Den där Hümmet kan bli en riktig succévärvning!" -sa vi för oss själva

Mer än så hände inte i första halvlek och ÖSK och Norrköping gick in i pausvilan med 2-2 på resultattavlan.

Inte illa alls!
Andra halvlek visade sig inte riktigt vara likadan som första där Peking fick komma på kontringar hela tiden utan ÖSK lyckades kontrollera spelet bättre och var väldigt nära att ta ledningen när Nahir Besara bombade iväg ett avslut i ribban. Nahir behövde däremot inte vänta länge på att få nästa chans när Fru fortuna gav honom en framspelning från domaren.

I den femtiosjätte minuten tog Wright sig ännu en gång fram till straffområdet och skulle slå ett inspel som blockerades, till synes, av handen på unge Johannesson och domaren blåste straff. Problemet? Den tog i bröstet men vi ska inte klaga över gratis målchanser och Nahir tog den när han satte den efterföljande straffen i Isak Petterssons högra hörn som han inte riktigt nådde. 3-2 till ÖSK i den femtiosjunde minuten.

Bara för att göra saken värre fick Johannesson gult kort, om det var för snack eller om det handlar om dubbelbestraffning vet jag inte men inte var dem nöjda i Norrköpingslägret.

Men nöjda blev dem nog när Almqvist på en av de, vid det här laget, sällsynta kontringarna fick en djupledsboll av Dagerstål som han förvaltade när hans tidiga avslut ställde Jansson som inte hann ner för att rädda avslutet. 3-3 i den femtionionde minuten i match som nu officiellt hade urartat till en klassisk slugfest.

Kort därefter hade matchen ännu en gång kunnat svänga i Pekings favör men Haksabanovic, som var svag i denna match, förvaltade inte det fina frisparksläge han fick bara några meter från straffområdet. Inte nog med det, han fick ett liknande läge några meter längre bort ett par minuter senare men även det misslyckades han med då han istället för att sätta den i muren, som den första, skickade den över ribban.

Det var inte Haksabanovics dag.
Men det var Hümmets dag.

Matchen efter sjuttiominuter hamnat i stiltje efter flera byten från båda lagen, Peking bytte bland andra in Jonathan Levi och Linus Hallenius och ÖSK bytte in Martin Broberg och Rasmus Karjalainen och de skulle visa sig vara avgörande. För Hallenius satte inte sitt läge i den åttiofjärde när hans avslut gick i magen men Hümmet satte sitt läge.

För i matchens döende minuter tog sin Broberg fram och försökte ta sig in i straffområdet men bollen blockerades ut och Haksabanovic skulle bara rensa den men den fastnade på Broberg och studsade in till Karjalainen som klackade den förbi Jake Larsson men den fann sin väg till Hümmet som bombade in 4-3 i den nittiotredje minuten.

"Hümmet är gud! Debuternas debut! - skrek vi alla ut

Peking mäktade inte med någon större press efter detta och efter att dammet hade lagt sig över slagfältet som var Behrn arena så stod ÖSK som segrare med 4-3.

Matchens bästa spelare:

1. Deniz Hümmet

Tre mål, behöver jag säga mer?

2. Johan Mårtensson
Gjorde inte många fel när han styrde upp mittfältet.

3. Kevin Wright
Var den offensiva kraften på vänsterkanten som vi så gärna vill se i match efter match!

Bäst i Peking: Pontus Almqvist

Matchfakta
Örebro SK - IFK Norrköping 4-3 (2-2)
1-0 Deniz Hümmet (ass. Kevin Wright)
1-1 Rasmus Lauritsen (ass. ingen)
1-2 Christoffer Nyman (ass. Sead Haksabanovic)
2-2 Deniz Hümmet (ass. Johan Mårtensson)
3-2 Nahir Besara (straff)
3-3 Pontus Almqvist (ass. Filip Dagerståhl)
4-3 Deniz Hümmet (ass. Rasmus Karjalainen)
Varningar ÖSK: Johan Mårtensson, Hussein Ali, Deniz Hümmet
Varningar Peking: Isak Bergmann Johannesson, Alexander Fransson, Christopher Telo
Avslut: 7-8

Jag har fortfarande inte återhämtat mig efter den där matchen, det känns som att jag har "shell shock" eller stridsutmattning som översättningen lyder och då satt jag ändå i en soffa cirka tio mil norr om Behrn arena, så frågan är hur ÖSK känner sig? Ja, med tanke på resultatet så borde samtliga i den svartvita familjen må bra även fast det blev så oerhört dramatiskt i slutändan.

Säga vad en vill (och det har jag definitivt gjort) om Axel som tränare men hans känsla för värvningar är av högsta klass och Hümmet gick från ingen i Elfsborg till att bli gud i ÖSK efter bara nittio minuter plus tillägg. Och Karjalainen hade knappt varit på planen innan han klackade fram bollen på ett osjälviskt sätt till avgörandet, vilken galning.

Det bästa är också att detta inte känns som ett rån eller ett orättvist resultat, ÖSK förtjänade att vinna denna match och visade upp en helt annan energi än mot Varberg. Så fortsätt visa er på arenan, supportrar, er närvaro och den energi ni bidrar med på träningen följer med ända in i på planen när det är dags för match.

Kanske borde det bli en tradition att peppa laget på den sista träningen inför de resterande matcherna denna säsong? Vi kommer ju förmodligen inte få se en match på plats från västra stå denna höst, så varför inte?

Dessutom vann vi denna match utan Andreas Skovgaard som förmodligen hade styrt upp försvaret på ett bättre sätt än Benjamin Hjertstrand som gjorde en av sina svagare insatser i den svartvita tröjan och dessutom hade vi inte med Romain Gall på planen. Så inför nästa match så tror jag att konkurrensen om platser i truppen kommer bli stenhård nu när Robin Book till synes gjort sitt i klubben då han till och med slutat följa klubben på instagram.

Här ligger ett fyrbent djur begravt...

Frågan om Books vara eller ickevara i klubben är dock en fråga för en annan dag och nu väntar en lång tid innan nästa match när vi möter Malmö FF och tills dess ska vi njuta av segern.
Däremot ska Axel inte tro att hans tränargärning i klubben räddas utav en drömdebut av Hümmet, vi har fortfarande bara fyra poäng ner till Helsingborg på kvalplatsen och säsongen är långt ifrån över.

Men med dessa nyförvärv och den energi de bidragit med så vågar jag tro på en höst likt 2014 eller 2015 där ÖSK växlade upp och krossade allt motstånd och med Hümmet och hans kamrater i spetsen så är det ingen omöjlighet. Men det är som sagt lång tid tills nästa match så tills dess får vi njuta av detta mål igen och igen och igen...