Örebro SK - Östers IF 1-1: Ágætis byrjun

Med Holmberg tillbaka i Örebro efter flera år i lyxig exil var tanken att Östers IF skulle få smaka på ett återfött ÖSK. Skyfallet och ett tidigt mål för gästerna indikerade annat men ÖSK lyckades komma tillbaka och ta en poäng.

Det var bäddat för publikfest (med superettanmått mätt) på Behrn arena men en viktig aktör lämnade in sitt veto: vädret.
Kort före matchstart drog en biblisk regnskur in över arenan och dränkte planen samtidigt som en blixt slog ned så nära att det skallrade i fönsterrutorna på arenan.
Domaren tog därför beslutet att fördröja matchstarten med en kvart och vi som redan var på plats fick stå och vänta i rusket.

Holmbergsk inspiration
Med Kalle Holmberg överraskande i elvan kom ÖSK ändå ut på den vattendränkta planen med inspiration.
Det märktes tidigt att Holmberg var från en annan hylla när det inte alls kändes som att han var ur synk med resten av laget eller i Patrick Luan och Richard Fridays fall, världen.
Trots goda intentioner på en plan som var mer ämnad för vattenpolo än fotboll var det Östers IF som tog tag i resten av halvleken. Ett övertag som skulle resultera i mål.

För en ouppmärksam supporter (i detta fall jag) kan det ha verkat som att Öster tog ledningen på en kontring men det var enkelt, rakt passningsspel som gav 1-0 till gästerna.
ÖSKs mittfält tappade spelare bakom sig och Herdonsson kunde hitta ytan mellan backarna och mittfältet där Niklas Söderberg fanns och med flera spelare mot Örebros få försvarare skickade han bollen i djupet.
Där fanns Vladimir Rodic som från sin plats till höger i straffområdet enkelt petade in 1-0 bakom William Eskelinen.
Kubanernas ramsa "Ö-S-K" dog innan den ens hann komma igång och Öster ledde redan i den trettonde minuten.

Östers övertag fortsatte länge i första halvlek då ÖSKs mittfält hade otroligt svårt att ta kontroll över matchen samtidigt som underlaget och ett högt antal förlorade 50/50-situationer gjorde det svårare.
Dock skapade man ett vettigt läge i slutminuterna på halvleken när en nick från Andrésson på hörna rensades på mållinjen.
Bättre än så blev det inte för ÖSK i första och en hårtork behövdes för att väcka laget och torka kläderna som förmodligen vägde femton kilo extra.

Here comes the sun
I andra halvlek hade vattnet runnit undan, solen kommit fram och något så sällsynt som en dubbel regnbåge uppenbarat sig bakom södra läktaren.
Om det inte var ett tecken på vad som skulle komma så vet jag inte vad som är det.
Eller jo, ÖSK kom ut som ett helt annat lag i andra.

Tillbaka var den där kampförmågan, lungorna och hungern som saknats och ÖSK tog över matchen helt.
Fram kom våra unga wingbacks som inte hade uträttat mycket i första och Dahl tvingade tidigt Prekovic i Östermålet att parera ett skott mot närmsta stolpen.
Framåt fortsatte ÖSK gå och Dahl och Valgeirsson fick mycket att jobba med, den senare hittade ut till den förre som sånär hittade Seger med ett inspel.
Dahl skulle dock hitta fram några minuter senare.

Inför och under matchen manifesterade båda supportergrupperna på hemma- och bortastå mot Reinfeldts nästan autokratiska inställning till VAR som han anser sig ha fullt fog för.
Det har han inte.
Majoriteten av klubbarnas styrelser motsätter sig VAR och vi gör det också.
Tur är det för i den sextioförsta minuten skickade Dahl iväg en långboll i djupled mot Milleskog som var en meter offside men avblåsningen kom inte och han kunde sätta 1-1.
Kvitterat i sextioförsta.

En minut senare var ÖSK nära igen när Andrésson återigen fick nicka på en fast situation men denna gång satt bollen i ribban.
Nära, nära för ÖSK.
Några minuter senare styrde en Österspelare ett inspel i en båge över sin målvakt och rakt ned i nättaket.
En stund efter det spelade Lucas Shlimon FIFA när han dribblade sig fram till ett skottläge som han sköt långt utanför.

Men närmre än så kom inte ÖSK och resten av matchen präglades av avblåsningar och mer slarvigt spel.
Summa summarum var 1-1 ett rättvist resultat sett till matchen och en bra prestation av ÖSK att få med sig poäng mot topplaget Öster.

Matchens bästa spelare:
1. Nasiru Moro
I första var det Moro som höll fortet säkert.

2. Samuel Dahl
Kom till sin rätta i andra och visar vilken klass han har.

3. Noel Milleskog/Kalle Holmberg
Svårt att säga en av dessa så jag inkluderar båda av olika anledningar.
Noel för att han gjorde mål och Kalle för att han spelade nittio minuter utan att det riktigt syntes att han inte spelat på länge.

Bäst i Östers IF: Manasse Kusu/Vladimir Rodic, båda får vara med av olika anledningar här också. Kusu var dominant under en lång tid och Rodic hade stundtals lekstuga på sin kant.

Matchfakta
Örebro SK - Östers IF: 1-1 (0-1)
0-1 Vladimir Rodic (Ass. Niklas Söderberg)
1-1 Noel Milleskog (Ass. Samuel Dahl)
Skott på mål: 2-2
Varningar ÖSK: Jake Larsson (?)
Varningar ÖIF: Månz Karlsson, Runar Thor Sigurgeirsson.

En var väldigt orolig att första halvlek var ett tecken på att den nedåtgående trenden som började med ja, hela våren, och fortsatte med debaclet mot Sturehov skulle fortsätta men något magiskt måste ha skett i paus.
Jag vet inte vilken styrka på hårtorken Järdler använde, kanske ville han inte förlora mot sin forna arbetsgivare, men styrkan gav resultat.
Det var så härligt att se ett ÖSK som forsade fram längs kanterna igen och som visade kämpaglöd igen.
En stor del av detta kan nog tillskrivas Kalle Holmberg som verkade ha åsikter kring sina lagkamrater, såg bland annat ett meningsutbyte ske med Lucas Shlimon i första.
Att få in erfarenhet i detta unga lag ska inte underskattas, det måste alltid finnas en stomme pålitliga spelare som går att luta sig mot när de unga inte har en bra dag på jobbet.

Som tur var delades matchen in i två tydliga delar likt Vivaldis fyra årstider.
Först fick vi en ruskig försmak på hösten i första halvlek när bollen rullade som om den flöt på vatten.
Sedan fick vi den härliga sommaren tillbaka med solsken och frejd.

Om mittfältet var usla i första halvlek så spelade de upp sig rejält i andra halvlek och det gav väldigt mycket.
Vinner mittfältet sina kamper så kan de servera bollar ut på kanterna och där kom Dahl och VV igång rejält.
Den senare verkar dock ha en skruv lös.
Sent lade han sig ned med tydlig smärta i benet men sen fortsatte han spela.
Sedan kom han in, gjorde en maxlöpning, fick ont igen OCH FORTSATTE SPELA.
Jag hatälskar denna inställning, för även om det är bra kortsiktigt i matchen att han spelar så finns risken att han fördärvar kroppen ännu mer.
Han har ju, som vi alla vet, haft sina skadeproblem denna säsong och han gör mer nytta på planen än på bänken.

Längst fram vill jag se mer Kalle Holmberg.
Med bättre flås, kemi och tid i laget kommer han bli riktigt bra.
I matchen visade han prov på ett bra passningsspel och spelförståelse och det kommer göra stor nytta för oss i höst.
Än bättre blir det då han får spela bredvid Noel som (förmodligen) blir kvar säsongen ut.
Sedan bär det väl av till ett allsvenskt lag för honom.
Återstår dock att se om Sirius norpar honom redan nu då Christian Kouakou ska säljas till Turkiet.

Försvinner Noel måste dock en ersättare hämtas in.