-
-

Örebro SK - Varbergs BOIS FC 1-0: Andrum
Tunn som en rögad ål, ändå så gör han mål, Agon Mehmeti, Agon Mehmeti!

Ett pressat ÖSK kom till Behrn arena med krav på sig själva att ta tre poäng och efter en skakig inledning uppfylldes detta krav. Detta när Agon Mehmeti gjorde matchens enda mål och hans mål var pricken över i:t i segern över succénykomlingen Varberg.

Fruktade Varberg
Det går inte att säga annat än att nerverna satt utanpå kroppen hos de svartvita när Varberg kom på besök. Frågorna som bidrog till denna känsla var många. Kommer ÖSK göra mål på hemmaplan? Kommer det funka med Nahir Besara som central mittfältare? Kommer vi lyckas stoppa Varbergs omställningsspel?

Nu är det ju lätt för oss att titta tillbaka på dessa frågor och säga ja, ja och återigen ja. Men innan matchen var dessa saker högst oklara och så var det även när matchen blåste igång då det inte tog lång tid innan Varberg skapade ett superläge. Det kom i den femte minuten när Varberg kom runt på högerkanten genom Anton Liljenbäck vars inlägg blockerades av Wright. Samtidigt som han och hans lagkamrater ropade efter straff gick spelet vidare och Alexander Johansson fick ett bra läge centralt men fick se sitt skott räddas och returen gå utanför.

Inte den mest förtroende ingivande starten och om ÖSK kom in snett i det så kan en säga att även David Seger kom in lite snett i matchen han också. Seger fick se sig själv varnad redan i den tolfte minuten men han likt hela ÖSK skärpte till sig och tog sedan över matchen.

Det dröjde däremot till den tjugotredje minuten innan ÖSK fick en bra chans och det var Jack Lahne som fick den när han rusade mot Varbergs mål i en omställning. Det fanns passningsalternativ till både höger och vänster men Lahne hade siktet inställt på målet och avfyrade ett skott som gick i utsidan av stolpen.

Några minuter efter detta var det dags för Varberg att skapa ett till läge när Johansson vände bort Almebäck i en kontring och hittade in centralt till Robin Tranberg vars skott gick tätt utanför krysset. Efter detta skapade även ÖSK ett bra läge när Seger hittade in till Lahne i straffområdet vars skott, eller superhårda passning om en vill, gick igenom straffområdet och förbi en Agon Mehmeti som bara behövde sätta en tå på den.

Vid denna tidpunkt hade en matchbild satt sig, ÖSK hade bollinnehavet och när laget tappade boll lyckades inte Varberg ställa om på det sätt som varit så framgångsrikt för dem denna säsong. Istället hotade Varberg på fasta situationer med spelare som tornade upp sig över de svartvita men det var inga problem för ÖSK som hade Benjamin Hjertstrand i backlinjen och vår älskade dalmas fredade straffområdet med sitt huvudspel.

Nahir Besara, som för dagen agerade central mittfältare, hittade mot slutet av halvleken Robin Book i djupled och trots en magnifik nedtagning av Booken blev inte avslutet bra nog då han pressades i skottögonblicket och fick se sitt skott gå över målet. Varberg hann skapa ett sista läge genom Tranberg som även han tog med sig bollen på ett snyggt sätt men hans pressade avslut från straffområdeskanten räddades tämligen enkelt av Jansson.

En skakig start förbyttes alltså till en duglig halvlek för de Svartvita men trots att Varberg inte fick anfalla med fart lyckades ändå succénykomlingarna komma till bra lägen, främst genom Tranberg och Johansson.

Äntligen!
ÖSK kom ut i andra halvlek och tog återigen kommandot och bara sex minuter in i halvleken fick de svartvita ett utmärkt frisparksläge mitt framför straffområdet. Nordin Gerzic, som för dagen satt på läktaren med badtofflor på fötterna, blev nog besviken när han såg Besara skjuta ett skott rakt på målvakten. Det där läget hade kunnat förvaltats mycket bättre.

Även om inte den fasta situationen resulterade i något mål så skulle det ändå komma ett mål åtta minuter senare. Detta när ÖSK fick en hörna från vänster som nickades förbi av en försvarare till Johan Mårtensson som skickade in bollen igen till Mehmeti som slog till på volley och avslutet satt hårt i Stojan Lukics vänstra hörn. 1-0 till ÖSK i den sextioförsta minuten och äntligen var måltorkan på hemmaplan spräckt.

Efter målet var det dags för Varberg att ha bollinnehavet och ÖSK att sikta på kontringar. Varberg skapade inte många heta lägen men de fasta situationerna och de långa inkasten var återigen hotfulla. En utav dessa hörnor var nära att resultera i ett mål för Varberg när bollen damp ned vid Astrit Seljmanis fötter men den studsade mer eller mindre in i nävarna på Jansson och sedan ut till en ny hörna.

Det ska dock tilläggas att även ÖSK var farliga på fasta situationer idag, det visade inte minst målet och även Erik Björndahl var nära att göra mål när han nickade bollen i stolproten och såg bollen landa i famnen på Lukic. Direkt efter detta var det återigen nära att bollen styrdes in när Seljmani och Hjertstrand hamnade i en duell och bollen gick ut via Hjertstrand till en hörna.

Albin Winbo kom in för Varberg och var involverad i lagets två sista chanser när han först fick ett skottläge utanför straffområdet men hans avslut var närmre sponsorlogerna än målet. Det andra och sista läget serverade han Tranberg som fick bollen centralt i straffområdet men Tranbergs avslut satt precis utanför stolproten.

Fler chanser än så fick inte Varberg och även om ÖSK bytte in Jake Larsson så fick inte han eller ÖSK några bra lägen att verkligen punktera matchen. Istället fick vi se Erik Björndahl kollidera med två varbergsspelare och bäras ut på bår, björnen ska dock inte ha drabbats av någon hjärnskakning men blev rejält tilltufsad i duellen. Förhoppningsvis nåddes han av beskedet att ÖSK höll undan och vann för andra gången den här säsongen och dessutom fick Jansson hålla sin tredje nolla denna säsong.

Matchens bästa spelare:
1. Agon Mehmeti

Var inte så involverad men gjorde målet alla längtat efter och vilket mål dessutom.

2. Johan Mårtensson
Ibland trodde en att det var Mårtensson på planen, han var överallt.

3. Benjamin Hjertstrand
Skötte sin uppgift som mittback utmärkt och visade att hans uppspelsfot matchar Skovgaards.

Bäst i Varberg: Robin Tranberg
Argast på planen: Astrit Seljmani

Matchfakta
Örebro SK - Varbergs BOIS 1-0 (0-0)
1-0 Agon Mehmeti (ass. Johan Mårtensson)
Varningar ÖSK: David Seger
Varningar Varberg: Robin Tranberg, Hampus Zackrisson,Anton Liljenbäck, Astrit Seljmani

Lättnad, det är vad en kände efteråt.
Lättnad över att ÖSK äntligen gjort mål på hemmaplan, lättnad över att ÖSK tagit tre poäng och lättnad över att det fanns så många positiva saker att ta med sig från matchen.

Vi kan börja med laginsatsen som helhet där ÖSK hade mycket bra kontroll över Varberg som sällan lyckades spela till sig några chanser utan istället fick lägen på fasta situationer eller studsar som gick fel här och där. Offensiven funkade bra i denna match även om den givetvis hade kunnat vara bättre, främst i första halvlek där ÖSK precis som förut fann sig själva framför straffområdet men väl där togs ofta fel beslut och i vissa fall inget alls.

Men Fredrik Carlsson som befann sig på pressläktaren sa det bäst, självförtroendet är det som saknas. Självförtroende är det som gör att rätt beslut tas i sådana lägen och det fanns inte där i första halvlek. Kommer det finns där i nästa match mot Norrköping nu när vi har vunnit? Det återstår att se.

Sett till de individuella insatserna så har jag redan lyft fram tre spelare men även David Seger ska hyllas för sin insats som blev bättre och bättre ju längre matchen blev och en kan inte tro att han spelade i ett bottenlag i division ett förra året. Besara ska även hyllas då han var ett perfekt komplement till Mårtensson på mitten men han behöver nog bättra på sitt defensiva arbete om han ska ha lika stora framgångar mot bättre lag.

Kevin Wright gjorde mycket rätt på sin kant och kom flera gånger förbi men hans inlägg igår var inte dem bästa och han bör nog inte slå höga inlägg på Mehmeti utan istället sikta på låga inspel. Men detta är inte FIFA 20 och jag kontrollerar inte ÖSKs spel hur mycket jag än önskar att jag gjorde det. En som däremot kontrollerade ÖSKs spel igår var Jansson vars instruktioner lyddes av medspelarna så pass mycket att han ropade ut vem de skulle passa till.

Några spelare som var mer anonyma igår var Robin Book som försökte kombinera sig fram med medspelare flera gånger igår utan att lyckas, det var som att han spelade mer komplicerat än vad som behövdes. En som däremot spelade mindre komplicerat än vad som behövdes var Albin Granlund som hade flera lägen att slå inlägg men istället valde att spela hemåt eller åt sidan.

I sina lägen saknar en Daniel Björnquist.

En sista spelare som ska hyllas är Dennis Collander som kom in och var den dynamo på mittfältet en inte kan göra annat än att älska och hans tackling i den nittioandra minuten...
Uj uj uj! Det är allt en kan säga om den.

Jag tror inte jag är den enda som kände lättnad efter denna seger, för som jag skrev innan matchen så var detta en viktig match för Axel Kjäll. Det var så mycket som gick fel i matchen mot Sirius, tappad ledning, missad straff och ett spykalas en inte varit med om sedan en tog studenten för sex år sedan. Därför tror jag att även Axel kände en stor lättnad när vinsten var ett faktum.

Dessutom var detta inte en vinst som var "oförtjänt" utan detta var en vinst där Axels taktik satt och nu i efterhand kan jag inte minnas att Gustaf Norlin, en av de bästa spelarna i Varberg denna säsong, syntes till överhuvudtaget. Jag är dessutom inte den enda som hyllar Axel efter denna vinst, även Joakim Persson, tränaren för Varberg, hyllade Axel och sa att ÖSK är det bästa lag dem mött denna säsong.

Och då har Varberg spelat mot Malmö FF på bortaplan.

Nu hoppas jag laget njuter av segern och låter denna insats ingjuta självförtroende inför nästa match.
För fotbollsgudarna vet att vi behöver det när vi möter IFK Norrköping på torsdag.
Om jag hade höga krav inför gårdagens möte så kan jag säga att det enda krav jag har inför den matchen är att vi inte skämmer ut oss.