Lagbanner
”Rom byggdes inte på en dag – men framtiden är ljus”
2021 gör ÖSK Fotboll debut i seniorsammanhang på damsidan.

”Rom byggdes inte på en dag – men framtiden är ljus”

Efter en svängig och utmanande första säsong intensifierar nu ÖSK Fotboll och ÖSK Söder sitt samgående. Målsättningen: Att föreningen ska spela i eliten och vara av högsta klass även på damsidan. "Det här är framtiden", säger ÖSK Söders damlagsansvarige Jonas Ask.

I samband med det uppskjutna årsmötet i slutet av maj 2020 klubbades det sedan länge omtalade beslutet igenom.

Örebro SK Fotboll och ÖSK Söder blir ett med målsättningen att föreningen ska spela på högsta nivå och slåss om topplaceringar även på damsidan.

Den första säsongen tillsammans blev dock av väldigt annorlunda karaktär. Coronaviruspandemin sköt upp starten från april till sommaren.

– En försäsong som blev långt mycket längre än i vanliga fall, och den är ju lång i Sverige även utan pandemier. Men vi höll under hela tiden ihop gruppen bra och tränade som aldrig förr, säger Jonas Ask, ansvarig för ÖSK Söders damlag, och fortsätter:

– Vi fick verkligen chansen att komma ihop som grupp och det var inte så dumt då det var en hel del nya spelare som tillkommit. Både utifrån och även yngre från ÖSK Ungdoms duktiga F17-lag. Även en ny tränare (George Papachristou, reds anm) med nya idéer dök ju upp i samma veva.

Jonas Ask framhåller att det funnits, och fortsatt finns, en hel del att jobba med gällande samarbetet med ÖSK Fotboll. Det blev dock en fin sjätteplats i division 1 södra Svealand efter 19 poäng på elva matcher i vad som blev en enkelserie.

– Den största höjdpunkten skulle jag nog vilja säga är den dynamik som finns i gruppen. Sättet spelare och ledare tagit sig an uppgiften på. Det har varit full fart hela tiden, mycket god närvaro på träningar och vi har haft roligt tillsammans både på och utanför planen. Otroligt roligt att se de yngre spelarna som tagit klivet upp i seniorfotbollen och växt in i rollerna, både under matcher och i gruppen.

Han gläds även åt att lite mer rutinerade spelare lagt ned ännu mer tid på idrotten och blivit inspirerade att fortsätta utvecklas efter att de nya förutsättningarna med ÖSK Fotboll blivit verklighet.

Vad vill du se att ni blir bättre på nästa säsong?

– Får man svara allt (skratt)? Nejdå, det finns mycket som har varit bra. På det sportsliga planet kan det väl vara jämnheten.

Jonas Ask berättar att det formella beslutet om att ÖSK Söders damsektion ska integreras i ÖSK Fotboll väntas tas och bekräftas inom kort.

– Om allt går som det ska kommer ÖSK Fotboll för första gången kunna spela dammatch i division 1 säsongen 2021. Det ska bli grymt spännande.

Ingen raketkunskap

Samarbetet mellan klubbarna, vars inledning så klart påverkats av coronavirusutbrottets effekter, har redan dragits igång där ÖSK Fotboll intervjuat och träffat ÖSK Söder vid flertalet tillfällen.

– Det finns ganska mycket att göra och det är viktigt att ta det stegvis. Det är ju inte så att hjulet måste uppfinnas igen utan det finns ju krafter som vet hur det går till. Det var ett bra beslut att inte starta ett helt nytt lag utan att i stället använda det som redan fanns. Då kan de kunskaperna komma till användning och tillsammans med ÖSK Fotbolls resurser bygger vi vidare därifrån, understryker Jonas Ask.

Trotjänaren Jonas Ask, som har spenderat över 15 år i ÖSK Söder, anser att samgåendet har alla möjligheter att bli mycket lyckosamt.

– Varumärket ÖSK är ganska starkt redan i dag och ÖSK Söder har varit ganska etablerade på damsidan under en rätt lång tid. Så vi har en bra grund att börja bygga på. Däremot ska vi nog vara ödmjuka. Att nå till eliten är inte lätt. Det sägs ju att nå eliten på damsidan är bland det svåraste man kan göra.

ÖSK Söder är hemmahörande i division 1 som är det tredje steget på svenska damfotbollstrappan. Det finns sex regionala serier där respektive vinnare sedan får kvala. Totalt går tre lag upp i Elitettan. Men det är inte helt ovanligt att lag väljer att dra sig ur den ekonomiskt ansträngande andraligan och att chansen att kliva upp kan finnas även på det sättet.

Jonas Ask är övertygad om att ÖSK Fotboll och ÖSK Söders hopslagning är rätt väg att gå.

– Tittar man runt i Sverige är det fler och fler av storklubbarna som startar eller satsar på damverksamheten. Det är tufft att vara en liten förening med små resurser och det finns flera klubbar på damsidan som inte klarat sig. Men jag personligen tror på det här och jag tror att det kommer att bli bra på sikt.

Exakt hur bra kan ÖSK Fotbolls damlag bli?

– Som någon klok sa någon gång: ”Rom byggdes inte på en dag”. Är vi bara ödmjuka i det vi gör och har bra planer för det vi ska göra, ja, då kan det bära långt, säger Jonas Ask.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-10-14 22:23:00
Author

Fler artiklar om Örebro