Lagbanner
Supporterprofilens kultinvestering – stora klubbikonens klassiska tröja: ”Kommer alltid vara en legend”
Esa Attero äger nu Miroslaw Kubisztals matchtröja från sista säsongen i ÖSK och tar hand om den med vördnad.

Supporterprofilens kultinvestering – stora klubbikonens klassiska tröja: ”Kommer alltid vara en legend”

Miroslaw Kubisztal tillhör spelarna som har satt störst avtryck i Örebro Sportklubbs historia. Anfallaren öste in mål, var en hårsmån från att skjuta laget till SM-guld – och har namngett föreningens supporterklubb. När den polske hjältens matchtröja från sista säsongen i ÖSK dök upp till försäljning slog supportern Esa Attero till direkt. "Jag ville inte att den skulle hamna i fel händer", säger han.

Miroslaw Kubisztal gjorde sex och en halv säsong i Örebro SK. Forwarden från Polen skrev in sig i de svartvita anhängarnas hjärtan, ledde offensiven från 1991 till sommaren 1997 och var en bidragande orsak till en form av storhetstid under Sven ”Dala” Dahlqvists ledning.

Anfallaren nådde lite av sin ”peak” 1994. Miroslaw Kubisztal slog till med 19 mål i Allsvenskan under en säsong där ÖSK länge såg ut att vinna sitt första, historiska SM-guld. Laget föll till sist på målsnöret efter stor dramatik i sista omgången, men den i dag 58-årige Miroslaw Kubisztal blev inte mindre populär för det.

När matchtröjan från hans avslutande säsong i ÖSK plötsligt syntes mitt framför ögonen kunde Esa Attero inte låta bli. ÖSK-supportern tvekade inte utan såg till att säkra det framtida ägarskapet av klenoden.

– Jag såg en auktion på Tradera av han som tidigare köpt tröjan av en materialförvaltare i ÖSK. Jag ville inte att den skulle kunna hamna i fel händer i Västerås eller Norrköping till exempel. Så jag gav ett bud till säljaren som han accepterade då jag lovade att ta väl hand om den, säger Esa Attero.

Undertecknad, som nyligen fyllde 24 år, gick helt bet på det fantastiska fotbollsåret 1994 där ÖSK gjorde sin bästa prestation någonsin och Sverige tog VM-brons i USA. Esa Attero kommer ihåg det hela desto bättre.

– 94 minns jag väl. Så nära guldet och ”Kuba” gjorde en grym säsong och kom tvåa i allsvenska skytteligan. ”Kuba” är och kommer för alltid vara en legend i ÖSK.

Tröjan hänger nu på en hedersplats på en vägg i Esa Atteros hem. Totalt gjorde Miroslaw Kubisztal, som värvades från GKS Katowice, 68 mål på 161 tävlingsmatcher i ÖSK. Målsprutans betydelse för klubben märks bland annat i namnet Kubanerna som föreningens officiella supporterklubb heter sedan 2002.

Lokala förhoppningar

Örebroaren Esa Attero har stöttat ÖSK sedan barnsben. Han lyfter fram gemenskapen som en viktig faktor bakom intresset.

– Jag har som motto att supporta ÖSK hur det än går och att alltid se möjligheter framåt trots att allt känns mörkt och kallt. Det känns otroligt bra att vara en del av alla härliga supportar i Kubanerna med GFÖ (Gamla Fina Örebro) och alla andra supportrar med stora hjärtan för vårt ÖSK.

Tror du att någon i dagens trupp kan bli en ny Miroslaw Kubisztal?

– Jag har svårt att se någon just nu, men jag hoppas gärna att någon lokal spelare kommer fram och kommer upp i samma klass.

Esa Attero anser dock att ÖSK har möjligheter att klättra i tabellen under avslutningen av säsongen 2020.

– Jag vill se krig i varje match likt i den mycket viktiga segern mot Norrköping senast. Jag tycker att vi har material nu för att kunna vinna ett antal matcher och hamna på en sjundeplats.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-09-06 22:00:26
Author

Fler artiklar om Örebro