Oskar Månsson: ”Det var många i branschen som tvivlade, och det gör det också extra kul att vinna”

Oskar Månsson: ”Det var många i branschen som tvivlade, och det gör det också extra kul att vinna”

”Årets lokalsportjournalist” är Oskar Månsson. Hans vinst tillägnas alla som varit med på Fotboll Sthlms resa men även alla de som tvivlat.

Grattis Oskar! 
– Stort tack!

Det är andra gången som du vinner. Känns det mindre exklusivt en andra gång? 
– Det är absolut lika kul! Kanske till och med roligare då vårt fördjupande material numera ligger bakom betalvägg. Uppenbarligen har vi lyckats nå ut ändå. Jag och min partner Mårthen Bergman startade Fotboll Sthlm på egen hand för fyra år sedan och då var det nog många i branschen som tvivlade, och det gör det också extra kul att vinna.  

Vad gör att du vinner den här kategorin? 
– Våra granskningar av villkorstrappan tror jag spelar roll. Vi har fördjupat oss i frågan länge och vet var vi ska leta. Jag tror att många har sett oss som ledande i ämnet även om det ofta varit svårt att granska. I höstas till exempel, då fick vi med hjälp av juridisk expertis ut en massa dokument från Polisen och till slut satt vi där med hundratals sidor och hittade liksom ingenting. 
– Så det krävs ett stort jobb och tålamod, framförallt när det gäller Polisen. De försöker alltid försvåra för oss, men vi har tiden på vår sida. Tar det tre dagar extra så får det ta tre dagar extra och tar det tre veckor extra så får det ta tre veckor extra. Vi har inga deadlines att förhålla oss till och det tror jag är ovant för Polisen. Jag har också granskat liknande ämnen i över tio år och har ett kontaktnät som hjälper till.

Det är ett pris för bästa lokalsportjournalist. Villkorstrappan påverkar alla. I övrigt så sysslar ni med lokal journalistik? 
– I grunden ja. Vi följer de stora klubbarna i Stockholm. Ibland gör vi större granskningar med andra perspektiv, som villkorstrappan, men den frågan är särskilt het i Stockholm.

Vad gör att ni sipprar igenom? 
– Jag tror att det beror på att vi vet vad vi vill. Att dels göra gammal hederlig lokaljournalistik: prata med folk och använda sig av förstahandskällor. Men också att fördjupa oss med hjälp av olika former av expertis. Själv omger jag mig med många kunniga personer inom till exempel ekonomi, statistik och juridik. Vi tillåter också oss att lägga mycket tid på olika uppslag som vi tror kan resultera i något extra intressant.

Hur står sig andra i branschen vad gäller granskningar?
– Om man tar politiken runt fotbollen granskas det mer nu än för tio år sen. Är det något som jag är stolt över att ha åstadkommit, så är det att ha varit en del av den utvecklingen. Men det finns både goda och dåliga exempel. Det finns lokaltidningar som sitter i knät på sin klubb på orten och det finns tuffa och självständiga medier, till exempel som när Östersunds-Posten och Linda Hedenljung granskade ÖFK och Daniel Kindberg. Det var ett extra svårt jobb att ta sig an då klubben vid tidpunkten var så populär.

Just Linda Hedenljung vann ju det här priset förra i förra årets omröstning. Men branschen i stort domineras fortfarande av män, även om det hänt en del. Vad tror du att det beror på?
– Det kanske delvis beror på avigsidorna om vi pratar fotboll som rör upp så mycket känslor. Den negativa kritiken upplever jag som hårdare mot kvinnliga journalister. Vad gäller vår representation kan jag inte slå mig för bröstet, men jag har försökt värva ett par kvinnliga reportrar utan framgång. Jag hoppas allmänt att fler yngre tjejer söker sig till den inhemska fotbollen där killarna dominerar stort. När det gäller internationell fotboll i svenska medier ser det bättre ut vad gäller profilering, liksom i tv-branschen. Men om jag ska nämna ett par skrivande journalister som är värda att uppmärksammas så tar jag Malena Johansson på DN, hon är en oerhört skicklig reporter, och Johanna Frändén som är en inspirationskälla med sina breda perspektiv.

Sportjournalister, bör de granska mer än vad de gör?
– Jag köper inte den allmänna bilden av sportjournalister som en hejarklack, eftersom det granskas mer nu än förr. Om vi pratar villkorstrappan har exempelvis DN, Fotbollskanalen och Frida Sundkvist och Noa Bachner på Expressen gjort ett stort jobb. Men jag tror att det som skiljer vår redaktion från många andra är att vi lägger så mycket tid på granskningarna och att vi då vågar prioritera bort mycket annat. Nyligen granskade min kollega Viktor Asp jävsituationer i Riksidrottsförbundet och Folksam och då gick han all in på det, samtidigt som jag städade av mycket av den dagliga rapporteringen, även om jag egentligen också hade en del större grejer på gång. Andra redaktioner kan ha en massa måsten och hierarkier som bromsar dem, men vi behöver inte det.

Vad ska Fotboll Sthlm vara, vad har den för plats?
– Vi brukar säga att vi ska fylla ett tomrum mellan kvällstidningar och Offside. Eftersom jag varit i båda världarna vill jag plocka russinen ur kakan. Vi försöker eftersträva Offsides allmänna kvalitetskänsla och vara aktuella och gå rakt på sak som kvällstidningarna. Ibland tycker jag att vi lyckas rätt bra.

Vad betyder priserna för dig?
– Ända sedan jag jobbade på Aftonbladet för ett antal år sedan har jag haft en ganska tydlig bild av vilken journalistik som jag vill göra. Det värdesattes inte alltid internt på Aftonbladet, men jag märkte att läsarna ofta gillade det. Priset tar jag som ett kvitto på att jag var på rätt väg och att Fotboll Sthlms tänk funderar. Det är inte så lätt att starta en nyhetssajt och få den att fungera och vi har lärt oss mycket den hårda vägen. Men vi är uppenbarligen inte helt fel ute!

Vad är er väg framåt, vad ger er syre?
– Det här är ett jättefint pris, vår branschs Jerringpris, och det ger syre. Om du frågar om Guldskölden hoppas jag att vi vinner fler gånger. Min kollega Viktor Asp kommer till exempel vara en het kandidat snart, han är en talang i ordets rätta bemärkelse. I övrigt ger den dagliga responsen med läsarna syre, det finns ett otroligt engagemang där ute.

Vem blir den första du berättar det för? 
– Jag har redan avslöjat det för min fru Linn och min närmaste kollega Viktor. Men när det blir offentligt ska jag köpa en flaska Crémant och ringa mamma.

Vad sa de när du berättade?
– Jag tror faktiskt att både Viktor och min fru tänkte att jag hade en bra chans. Jag får passa på att tacka min fru lite extra, för jag ser det som att vi har gjort Fotboll Sthlm-resan tillsammans. Det har krävts oerhört mycket jobb, men det har också varit det roligaste som jag har gjort i karriären. Utan den glädjen hade det aldrig fungerat.
 

*** *** ***

På vår sida för Guldskölden kan du läsa alla vinnarintervjuer och hitta alla tidigare vinnare.

Besök sidan HÄR.

Aldijana Talicaldijana.talic@svenskafans.com@SuperAldi2022-03-10 13:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans