Jämtkraft Arena, 2021-05-17 18:30

Östersund - AIK
1 - 2

Östersunds FK – AIK: Ylätupa bakom tre ytterligare poäng

AIK höll undan och vann borta mot Östersunds FK efter bortdömt offside-mål i 94e minuten.

Matchen började intensivt. Östersund är ett lag som besitter en och annan hetsmakare, vilket matchade den höga och intensiva press AIK spelat med i år. Men just gästerna var tidigt stråt vassare.

Ett drömanfall med kombinationsspel som doftade årgång 2018 ledde till att en djupledsspringande Ylätupa kunde lossa ett hårt skott från snäv vinkel. Returen på målvaktens räddning landade rätt på fötterna hos en rusande Tom Strannegård som bara behövda lägga foten på. 0-1 till AIK. Kvarten och några halvdana Östersundsskott senare var det Ylätupa, igen, som serverade en djupledslöpande Henok Goitom. Kaptenen petar in bollen mellan Aly Keitas ben och vips leder gästerna med 0-2.

Därefter växte Östersund in i matchen och var som farligaste efter en fin aktion av Bellman där han lurade två svartgula tröjor upp på läktaren och ner igen. Men inlägget ven över samtliga pannor i straffområdet. AIK hade svårt att kontrollera liknande insatser och det är tydligt att individuell teknik och man-mot-man inte är ett tungt AIK-försvars fördelaktigaste sida. Vilket stundtals gjorde det farligt när AIK-bekantingen Nebiyou Perry avancerade.

När lagen gick ut för halvtid var det då ett nedtryckt AIK som tilläts andas.

Det som gjordes tydligt ju längre matchen pågick var Stefanellis förmåga som släpande anfallare – i både negativ och positiv bemärkelse. Den låga tyngdpunkten och nära bollkontrollen gör att han på ett oerhört självklart sätt kan suga åt sig bollen. Men med två svettiga missriktade passningar som ett annat utfall kan man diskutera hans framtid på positionen.

Minut femtiosex var det just nämnde Stefanelli som drev upp ett AIK-anfall. Bollen hamnade hos Saku Ylätupa, vars inlägg nådde Henok Goitoms panna. Men bollbanan blockerades av rödsvart tröja. Henok som ännu en säsong visar på god form och fart, trots en ringa ålder på trettiosex. I minut sextio blir ett bortföst inlägg ett utmärkt skottläge för Simon Kroon, men bollen träffar stolpen och går ut.

Östersunds teknik blev allt mindre av ett problem i andra halvlek, tack vare Milosevic och Papagiannopoulos. De två mittbackarna, understödda av Lustig, stod i vägen när spelare som Perry, Turgott eller Bellman flög fram.

I minut sjuttiotvå föll Bilal Hussein i hemmalagets straffområde och bollen hamnade hos inbytte Silva som i sin tur spelar den till Henok Goitom. En snurrfint senare får Henok till ett bra läge, men Aly Keita täcker skottet. Men ett par minuter senare slarvade Janosevic, rejält. Ett försök till väggpass på Milosevic tillbakaspel landade rätt på Turgotts fötter. 1-2. Hemmalaget var nära att göra ännu ett mål när Janosevic missbedömde en långboll och kom utrusande. Men Karlsson Grachs fot rullade bollen någon decimeter förbi mål. Östersund får istället in bollen i mål i minut nittiofyra när Bellman tråcklar in den. Men domaren har rest flagg för offside. Därefter ljuder slutsignalen och AIK kammar hem tre poäng – trots oro ju längre matchen led.

Det tåls att ifrågasätta hur spelmässigt dominanta AIK var mot ett så svagt motstånd som Östersund ändå ska vara. Men i en upplaga av Allsvenskan där alla verkar slå alla är tre poäng alltid tre poäng.

Vad tyckte ni om insatsen? Känner ni er trygga med backlinjen? Bör ”Buda” ge plats åt Haugaard eller ser ni gärna att Brolin hämtas hem under sommarfönstret?