Oväntade övergångar vi minns – del II

Oväntade övergångar vi minns – del II

Det har blivit dags för den andra delen i artikelserien där vi minns tillbaka till svenskkopplade övergångar genom åren som stuckit ut från mängden.

Vinterns övergångsfönster runt om i Europa har nu bommat igen. Svenska klubbar har dock fortfarande möjligheten att förstärka truppen och än finns det chans att bjudas på en och annan överraskande övergång.

Det är nämligen precis vad vi ska fokusera på i den här artikelserien då det nu blivit dags för den andra delen av oväntade övergångar vi minns. Den första delen finns att tillgå här och där finns även en längre introduktion för den med intresse.

Så låt mig nu presentera fem svenskbundna övergångar under 2000-talet som stuckit ut från mängden.

*  *  *

Kim Källström – från Spartak Moskva till Arsenal (januari 2014)
Förvåningen och förvirringen var stor när Arsenal på deadline day lät meddela att man knutit till sig Kim Källström på lån för resten av säsongen. Svensken hade haft svårt att ta en starttröja i Spartak Moskva och att han nu plötsligt skulle konkurrera i Arsenal var för många obegripligt.

Den dåvarande tränaren Arsène Wenger motiverade dock övergången med att man fått in en rutinerad herre som skulle kunna täcka upp för de många skadade spelarna. Saken var bara den att även Källström gick skadad och genomförde inte sin debut förrän i slutet av mars. Efter det blev det bara ytterligare tre framträdanden innan det var dags att tacka för sig och återvända till Ryssland. Dock hann han med att vinna FA-cupen – även om han inte fanns med i matchtruppen till finalen.

I efterhand har värvningen beskrivits som en av Wengers sämsta någonsin och Källström själv har sagt att han aldrig riktigt kände sig som en Arsenal-spelare, men att det var några roliga månader där han fick träffa många underbara människor.

Magnus Hedman – från klubblös till Chelsea (november 2006)
Från att ha avslutat karriären till att ett och ett halvt år senare presenteras av Chelsea. Den forne landslagsmålvakten hade hunnit sadla om till TV-expert efter att han endast 32 år gammal beslutat sig för att lägga handskarna på hyllan. Men när José Mourinho hörde av sig och bad om hjälp kunde han inte tacka nej.

Anledningen till att Chelsea plockade in Hedman mitt under brinnande säsong var att förstemålvakten Petr Cech råkat ut för den svåra huvudskada som medförde att han tvingades bära hjälm under resten av karriären. Hedman var tilltänkt som reserv bakom Carlo Cudicini och Henrique Hilário, och förväntades inte spela några matcher.

Det gjorde inte svensken heller – som blev kvar i klubben säsongen ut. Trots att det inte blev mer än åtta matcher på bänken gick han inte lottlös från sin sejour i London. Detta då han uppges ha haft en månadslön på drygt en miljon kronor.

Jiloan Hamad – från Hoffenheim till Hammarby (februari 2017)
Efter sex år i klubben beslutade Hamad sig för att testa vingarna utomlands och lämnade MFF för Bundesliga och Hoffenheim. Under sin sista säsong var han högst delaktig i att skjuta hem SM-guldet och bar under det sista framträdandet kaptensbindeln runt vänsterarmen. Supportrarna älskade honom och Hamad själv hymlade aldrig om sina känslor gentemot föreningen och fansen.

Tiden i Tyskland blev dock inte som planerat och efter två turbulenta år var det dags att vända hem till Sverige igen. Men någon återkomst till MFF blev det inte – utan i stället kritade han till mångas stora förvåning på för Hammarby. Tidigare hade det ryktats om att han var aktuell för Skåneklubben, men den dåvarande tränaren Magnus Pehrsson ansåg sig inte vara i behov av den före detta publikfavoriten.

Den första säsongen i Bajen blev ingen höjdare, men under den efterföljande utsågs han till lagkapten och noterades för elva mål och åtta framspelningar i seriespelet. Därefter bar det av till Sydkorea och numera är det Kroatien han håller till i. Men kanske det blir att vi får se honom tillbaka i allsvenskan igen redan till nästa säsong. Åtminstone cirkulerar det rykten om att det kan bli så.

David Löfquist – från Mjällby till Parma (december 2011)
Att det går fort i fotbollsvärlden är inget nytt. Men ibland kan det gå lite väl fort. Det fick Löfquist erfara då han gick från spel med lilla Mjällby till att representera Parma i Serie A – under mindre än två månaders tid. För kort efter sin ankomst till den italienska klubben lånades han ut till AS Gubbio hemmahörande i Serie B.

Tiden i Italien blev inte som han tänkt sig och inte ens ett år efter den stora utlandsflytten var han tillbaka på svensk mark igen för en lånesejour hos MFF. Men succén uteblev, och det gjorde den även när han testade lyckan i danska Odense. Kontraktet med Parma bröts därefter utan att han spelat så mycket som en minut för klubben och valet föll på att återvända hem till Blekinge och Mjällby.

Valet att flytta till Parma har han i efterhand beskrivit som ett felbeslut och att han kände sig som en bricka i ett spel. I dag är han fortfarande kvar i Mjällby – där han är lagkapten – och har sedan sin återkomst för snart sju år sedan varit klubben trogen bortsett från ett år i Kina.

Markus Halsti – från GAIS till Malmö FF (mars 2008)
På tal om att det kan gå fort i fotbollsvärlden är här en historia som fick många att höja på ögonbrynen. Inför säsongen 2008 hade Magnus Pehrsson tagit över som tränare för GAIS och valde efter att ha blivit tipsad av den tidigare finska förbundskaptenen Roy Hodgson att kontraktera den lovande Markus Halsti.

Mittbacken imponerande under försäsongen och var tänkt som ordinarie i GAIS mittlås. Men på självaste premiärdagen började det cirkulera rykten om att han sålts till MFF och när laguppställningen presenterades fanns han mycket riktigt inte med i truppen. Kort därefter stod det också klart att han sålts till seriekonkurrenten för ett mångmiljonbelopp. Detta efter att inte ha gjort en endaste tävlingsmatch för GAIS – som han anslöt till kostnadsfritt bara ett fåtal månader tidigare.

Vad var då motivet bakom den här sensationella övergången? Jo, det var så att Anders Andersson hade brutit benet kort före seriestarten och MFF stod nu med en mittback kort. Den dåvarande tränaren Roland Nilsson som nyligen hade kommit från GAIS kom att tänka på Halsti, som han hade koll på efter han provträningar med den grönsvarta föreningen. Så en förfrågan gjordes och efter snabba förhandlingar kom man överens om en uppgörelse som samtliga parter kände sig nöjda med och saken var klar.

Halsti spenderade sju säsonger i MFF och fick bland annat vara med om att vinna SM-guld och spela i Champions League. Dessutom är han faktiskt hedersredaktör för Himmelriket här på sajten, för den som inte redan hade koll på det.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-02-04 13:45:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll