Djurgården - Sundsvall
4 - 0

Överkörning när Djurgården säkrade Europaspel
Magnus Eriksson avslutade målskyttet hemma mot GIF Sundsvall.

För femte gången i år vann Djurgården hemma på Tele2 med fyra mål (eller fler). Forum 1891 har rapporterat om vinsten.

Gent x2, Häcken, AIK och Malmö - så löd Djurgårdens spelschema de senaste fem matcherna. Perioden man har varit i går att klassificera som en av de svåraste i klubbens moderna historia. Resultatraden löd 3-0-2, med dubbla vinster mot Gent, seger borta i Malmö senast och förluster mot AIK och BK Häcken. Tre vinster på fem matcher är inte ett dåligt facit, men digniteten i matcherna Blåränderna förlorat lämnar en bitter eftersmak hos många Djurgårdare. ”Sexpoängsmatchen” mot BK Häcken är den som spelade mest roll idag, då Djurgården redan låg bra till sett till Europaplatserna, men låg nio poäng bakom serieledande BK Häcken med en match mindre spelad. Hade man vunnit hemmamötet mot Häcken hade en vinst idag betytt likaläge med laget från Hisingen med två matcher kvar att spela. Istället innebar en vinst idag sex poäng upp till guldet.

Vändningen mot Malmö FF gav välbehövligt självförtroende till ett Djurgården som hade hamnat i ett läge där till och med Europaplatsen, som så länge hade känts självklar, var i fara om man inte vann mot Himmelsblått. Insatsen var delvis frambringad av Kalle Holmberg, som under säsongen befunnit sig i Kim och Tolles frysbox, men de tre senaste matcherna äntligen hittat målet. Den relativa succén visade sig också ge belöning till Holmberg, som petade Edvardsen, som haft det tufft på senaste. Förändringen i anfallet kan delvis ses som en petning i ren konkurrens, men det är viktigt att ha Johanssons avstängning i åtanke, då det innebar att Radetinac flyttades ner på högerbacken och då ville tränarparet nog ha in Holmberg som en komplementspelare till de offensiva yttrarna Wikheim och Asoro. En offensiv trio med Radetinac, Edvardsen och Asoro kan vara att vänta till torsdagens viktiga bortamatch mot Molde.

Utöver rockaden i anfallet ställde Djurgården upp med fullt förväntat manskap. Noterbart är att Löfgren ställde upp till höger i mittlåset. När Danielson spelar med Ekdal brukar det vara ”Mackan” som är den högra mittbacken. Tidigare matcher med firma Danielson och Löfgren har däremot sett ut precis som idag.

Full fart framåt
Djurgården tog inte ens en minut tid på sig att hälsa ”Giffarna” från Sundsvall välkomna till huvudstaden. Bollvinst på offensiv planhalva av Asoro ledde till ett vasst skott av Magnus Eriksson precis på yttersidan av ”kryssribban”. Under matchens första sex minuter hann man med tre hörnor. På den tredje hörnan kom det första målet när Schüller slog in bollen på ett och Wikheim nickade in bollen från den bortre ytan i straffområdet.

Djurgården fortsatte ligga på även efter målet. Perioden med visst lugn för GIF Sundsvall varade inte ens tio minuter. I den 15:e minuten spelade Wikheim ut bollen till Andersson. Han serverade bollen till Finndell som enkelt kunde trycka in bollen när han fyllde på in i straffområdet. Ett mål Hampus Finndell har gjort tidigare.

Avslagen takt efter 2-0
Redan degraderade Sundsvall sprattlade till i den 21:a minuten. Dennis Olsson bröt sig fram på vänsterkanten och skickade in ett inlägg som täcktes fram till Saku Ylätupa med öppet mål, om än något dålig vinkel. Den förre AIK-spelaren Ylätupa lyckades dock inte få bollen på mål och det blev inspark till Djurgården. Sundsvall kom så smått igenom Djurgårdspressen några gånger till efter detta, men det ledde inte till något skott på mål.

Efter en patenterad ”Mange-frispark” hamnade bollen hos Kalle Holmberg. Örebrosonen, som målat de tre senaste matcherna lyckades dessvärre enbart skjuta hål i luften när han kom fri på bortre.

Under slutet av den första halvleken valde Djurgården, som har en match borta mot Molde i tanken, att dra ner lite på tempot. Sundsvall fick rulla en betydande mängd boll i egen backlinje, men Djurgården bröt bollen allt som oftast när den hamnade för nära mål. Efter ett långt inkast av ”Giffarna” bröt Djurgården igenom och kom på en kontring. Denna kontring blåstes olyckligt av då Rasmus Schüller låg i straffområdet med huvudsmärtor efter en kollision. Finländaren återvände till spel efter någon minuts behandling.

Mål direkt i andra
Mindre än en minut för den första chansen i halvlek ett, mindre än en minut för det första målet i halvlek två. Eriksson-Wikheim-Andersson, det var inte första gången i matchen bollen gick i den ordningen. Denna gång styrdes Anderssons inlägg in i mål av Sundsvallförsvaret till 3-0 Djurgården.

Den energi Blåränderna verkade konservera i slutet av den första halvleken användes i början av den andra. Joel Asoro, som dittills i matchen hade varit relativt anonym, virkade upp försvaret och chippade bollen vidare till Wikheim. Bollen hamnade dessvärre på norrmannens vänsterfot och skottet blockerades.

I den 59:e minuten kom Jesper Löfgren i en löpduell med Sundsvalls kapten Pontus Engblom. Löfgren lyckades inte hinna ikapp Engblom och den sistnämnde avslutade på mål. Den väldige Djurgårdsmålvakten Widell Zetterström hade däremot inga problem med att blockera ut bollen till hörna. En av tre högoktaniga chanser för Sundsvall under matchens gång.

Banda, Sabovic och Neurath Bengtsson byttes in istället för Schüller, Finndell och Wikheim i den 62:a matchminuten. Detta innebar att Radetinac flyttades upp till vänsterkanten och Elias Andersson flyttades till högerback när Neurath Bengtsson tog över vänsterbackspositionen. Albion Ademi fick också betydligt mycket mer speltid för dagen än vad han brukar, han byttes in i den 71:a minuten när tränarduon vädrade truppen.

Kontrollerat, men inte mer än så
3-0 hemma mot GIF Sundsvall var ett resultat som Blåränderna var rätt nöjda med. Slutet av den första halvleken kantades av slarvigt spel och mycket bollinnehav hos bortalaget. I den andra halvleken fick Djurgården betydligt bättre koll på spelet. Det var ett Djurgården som försvarade sin ledning och ett degraderat Sundsvall som inte räckte till. Bortalaget kom till en bra möjlighet när Danielson halkade ute på vänsterkanten och lämnade straffområdet öppet. Efter att Sabovic täckte det första skottet fick Lundström av ett relativt farligt vänsteravslut, som Widell Zetterström fick styra till hörna.

I den 85:e minuten fick Kalle Holmberg steppa av planen till fördel för den egna produkten Alexandros Garcia Tsotidis som fick göra sina första allsvenska minuter för Djurgården.

Den som trodde att Djurgården hade 4-0 när Magnus Eriksson nådde Marcus Danielsons panna på hörnan i den 89:e minuten hade blivit förlåten. Den hårda nicken från Danielson räddades av Oscar Jonsson, före detta Djurgården. 4-0 kom istället i den 92:a minuten, efter att Ademi utnyttjade undermålig bollhantering av Sundsvall, bröt bollen och passade den till Radetinac som hittade kapten Eriksson fri på kanten. I sant 2017-manér vinklade Eriksson in bollen för sitt tredje mål i år.

Djurgården vann matchen med 4-0 och höll gulddrömmarna vid liv med två matcher kvar. För att Lennart Johanssons pokal ska gå till Blåränderna krävs det att BK Häcken förlorar de avslutande två matcherna mot IFK Göteborg och IFK Norrköping, samtidigt som Djurgården vinner mot IFK Norrköping och Mjällby AIF. Vinsten idag betyder också att Europaspel är säkrat även för säsongen 2023/2024.

* * *

Väckte 4-0 ikväll återigen drömmarna om guld? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!