Panelen: Läget i laget och förväntningar inför premiären
Kanske de två som stuckit ut mest på försäsongen. Fortsätter Haksabanovic och Adegbenro leverera när Allsvenskan börjar?

Panelen: Läget i laget och förväntningar inför premiären

På söndag smäller det! Då drar IFK Norrköpings allsvenska säsong igång med hemmamatch mot IK Sirius. Guldköping laddar upp inför säsongen med att svara på ett gäng frågor. Här kommer den första av tre delar.

De som är med i panelen denna gång är följande: Gustav Calderon, Jonathan Hanell Didriksson, Anders Pettersson, Gunnar Käll, Markus Hällje och Jonatan Häggström Wedding. 

Hur ser du på Rikard Norlings intåg som ny huvudtränare? Vad har du fått för bild av honom?

Gustav Calderon:
Ska väl ärligt säga att man kanske inte hoppade av glädje när det stod klart att Norling skulle ta över Peking, men den uppfattningen har jag hunnit revidera under vintern och våren här. Har fått en mycket bra bild av honom och jag gillar även hur hungrig han verkar på att verkligen ge allt för Norrköping, men också att han är så öppen med sina ambitioner och mål utåt i media och så vidare. Det får en att känna sig mer inkluderad som supporter.

Jonathan Hanell Didriksson:
Jag ser bara positivt på tränarbytet och att det blev just Rikard Norling. Han har erfarenhet och vinnarmentalitet som saknats tidigare. Han kan bjuda på sig själv och känns som en allmänt intressant person som skapar ett mer lättillgängligt och samtidigt mer spännande IFK. Direkt när Norling tog över så kändes det som att det spreds en positivitet över hela laget, trots att det var stökigt i föreningen i stort. Jag tycker mig även se att IFK redan har genomgått en förändring på så sätt att spelarna har en tuffare inställning på planen. De ber inte om ursäkt för att de är där och det gillar jag!

Anders Pettersson:
Jag gillar hans öppenhet och svar på frågor. Dessutom verkar hans kravställande ha gjort att truppen är mer taggade i år än förra året. Intensiteten har ökat om vi jämför med de sista 22 matcherna förra året och han vill inte bara se en bra prestation. Han vill vinna också, vilket jag tror är extra viktigt med det getingbo vi har med topplag i årets Allsvenska. Det gäller att inte tappa onödiga poäng, varken i slutet på matcherna eller mot lag vi ska ha efter oss.

Gunnar Käll:
Norling fanns inte överst på min önskelista när det stod klart att Jens dagar i IFK var räknade. Jag tycker ändå att han på kort tid skapat en högre lägstanivå i prestationer under försäsongen än vad vi såg i slutet av 2020. I kommunikationen mot omvärlden är det stor skillnad jämfört med Jens och när det gäller speluppbyggnad och taktik förväntar jag mig att det ska märkas på resultaten under 2021.

Markus Hällje:
Det första man slås av är givetvis hans karismatiska lustighet. Det är en gammal sanning att man aldrig vet vad som kan komma ur munnen på Rikard Norling när han intervjuas. Och det är underbart. En loose gun i positiv bemärkelse. Därtill finns en efterlängtad öppenhet, han är inte rädd för att svara ärligt på journalisters frågor. Det uppmuntras! Rent sportsligt gillar jag vad jag sett av hans 3-4-3 och det känns som att man redan nu vet mycket av vad han vill få ut av varje position. I älskvärd kontrast mot en del intervjuer verkar tydligheten och rakheten vara Norlings starkaste sida på träningsplanen. Jag hoppas verkligen att han dessutom kan tillföra en grinig vinnarskalle till lagkroppen. Hur mycket kommer Lund ta kliv framåt centralt i banan, såväl defensivt som offensivt? Hur mycket kommer Linus fylla på i anfallen och låta en innermittfältare sjunka ned? Kommer Ishaqs individuella kvaliteter i en-mot-en-spelet som högervinge bli en nyckel mot parkerade bussar? Hur Norling rent taktiskt lyckas förvalta detta spännande spelarmaterial i sitt 3-4-3 ska bli oerhört kul att följa.

Jonatan Häggström Wedding:
Låt matcherna dra igång först. Rikard Norling kan säga rätt saker och vara hur härlig som helst. Och visst märks det att han verkligen trivs på sitt jobb. Men om det inte funkar på planen är allt bortglömt. Jag förstår att många tycker det är spännande med en ny tränare, men för mig kan det bli lite överdrivet att allt han gör hyllas till skyarna, bara för att det skiljer sig mot hur Jens Gustafsson hade gjort. Med det sagt är Norling en rutinerad tränare som verkar vara tydlig med hur han vill spela. Och det har funnits goda tendenser under försäsongen.

Vad tycker du om truppen? Är du nöjd med nyförvärven? Hade det behövs någon mer förstärkning?

Gustav Calderon:
Känslan är att man, sakta men säkert, har breddat truppen under vintern och de nyförvärv som kommit in har sett spännande ut. Inte minst Samuel Adegbenro som troligtvis bli svår att flytta på i en startelva med tanke på prestationerna han visat upp. Det ska även bli mycket roligt att se vad Ari Skúlason kan åstadkomma i Peking, har förhoppningar om att han kommer bli mycket viktig i det nya lagbygget. Personligen är jag nöjd med hur truppen ser ut, och fokus nu får väl ligga på att börja kika på potentiella nyförvärv i sommar om det är så att någon eller några spelare skulle försvinna just i sommar.

Jonathan Hanell Didriksson:
Truppen känns överlag bra, men med vissa frågetecken. Offensiven är riktigt vass och då har ändå fjolårets skyttekung, Totte Nyman, varit skadad hela försäsongen! Samuel Adegbenro har imponerat och kommer inte petas i första taget. Oscar Jansson är en bra ersättare till Isak i målet och trebackslinjen börjar sätta sig och där känns framför allt Marco Lund och Viktor Agardius som bra värvningar. På mittfältet känns det desto mer tunt och osäkert. Den sena värvningen av Ari Skulason kan antagligen räta ut en del frågetecken då han kan spela både till vänster och centralt. Hade den värvningen inte blivit av så hade jag varit mer orolig. Ett frågetecken återstår enligt mig och det är högerkanten. Flera spelare i truppen behärskar positionen, men det känns inte som uppställningens spetsigaste position.

Anders Pettersson:
Med tanke på all turbulens utanför planen blev det inte de bästa förutsättningarna för rätt värvningar. Men det kan vi inte göra så mycket åt nu, så vi har i alla fall en trupp som kan ge Norling angenäma problem att välja rätt spelare på rätt position och hantera eventuellt flyktade spelare efter sommaren. Men då har vi ju också möjlighet att värva andra.

Gunnar Käll:
Värvningarna av Jansson, Samuel och Lund känns bra, men jag hade gärna sett ytterligare en mittback av klass. Med tanke på att Alle, IBJ och Haksa är tänkbara förluster under sommaren hade det också behövts ytterligare förstärkning på mittfältet, Ari Skulason vet vi inte än vad han kan tillföra. Om några säljs, lär det ändå finnas pengar i kassan att värva ersättare.

Markus Hällje:
Truppen ser på det stora hela bra ut. Den är väldigt offensivt balanserad, men rätt hanterat behöver det inte vara av ondo, tvärtom går det att utnyttja fördelaktigt. Jag ser två punkter som utgör de största frågetecknen idag; (1) täckningen bakom IBJ och Alle och (2) den överhängande risken för att bärande pelare säljs i sommar. Vad beträffar denna andra punkt är det såklart en verklighet som alla allsvenska topplag tvingas leva med, men nu är det nog värre än vanligt för oss. Vi riskerar att behöva summera två olika säsonger i slutet av året, en före sommaren och en efter. Alle siktar på att lämna när kontraktet går ut i sommar, IBJ och Sead är bevakade och alla tre har sådan höjd att det blir svårt att köpa fullgoda ersättare med detsamma. Norrköpings säsong kan komma att bestämmas av sommarfönstret.

Vi var många som satt där på deadline day och hoppades på spetsig stjärnglans som sista ingrediens i den spelartruppsgryta som förhoppningsvis smakar guld. Det blev en 33-årig islänning från belgiska ligan. Just med tanke på alla de unga grabbar som idag finns i truppen, inte minst av isländsk börd, och Aris mångkunnighet framstår värvningen som ytterst klok. Vi var tunna på vänsterkanten, vilken Ari lär göra till sin, och vid händelse av farväl från Alle eller IBJ i sommar finns en rutinerad back up redan i föreningen. Rutinerat ledarskap är något som fattats IFK. Samuel Adegbenro har såhär långt sett ut som en stark utmanare om en startplats även när alla är friska och Oscar Jansson är en fullgod ersättare till Isak Pettersson. Vi har ingen i grunden defensivt lagd innermittfältare, men med tre mittbackar kan nye Lund stöta och Wahlqvist och nye Agardius fall och täppa till hålet där bakom. Så det kanske inte behövs.

Jonatan Häggström Wedding:
Det fanns en del frågetecken och hål i truppen. Sedan värvades Ari Skulason. Och så flyttades Abdulrazak Ishaq ner till höger wingback. Nu tycker jag att truppen har bra täckning på alla positioner. Sedan finns det frågetecken också, när så många förändringar har skett på en gång. I stort sett hela backlinjen är ny, och det tar ett tag innan sådana saker sätter sig. Men med förutsättningarna som fanns tycker jag att den sportsliga ledningen har gjort ett bra jobb med att sätta ihop truppen. Visst kan det bli tufft om både Fransson och Isak Bergmann Johannesson försvinner i sommar. Där kan Skulason bli viktig, samtidigt som jag tro Manasse Kusu och Dino Salihovic har potential att växa in i den allsvenska kostymen.

Hur ser din startelva ut (om alla är skadefria)?

Gustav Calderon:

Oscar Jansson, Abdulrazaq Ishaq, Linus Wahlqvist, Marco Lund, Viktor Agardius, Ari Skúlason, Alexander Fransson, Ísak Bergmann Jóhannesson, Samuel Adegbenro, Sead Haksabanovic, Christoffer Nyman.

Jonathan Hanell Didriksson:
Min startelva skulle i dagsläget bli:
Jansson
Wahlqvist - Lund - Agardius
Alvarez - Fransson - IBJ - Skulason
Levi - Adegbenro – Haksabanovic
Kommentar på det är att självklart ska Totte in i startelvan vartefter, men just nu gör nämnda anfallstrio det så bra att jag behåller dem ändå. Alvarez skulle kunna bytas mot exempelvis Ishaq, men det beror lite på motstånd. Ishaq kan säkert fungera bra som inhoppare till en början.

Anders Pettersson:
Jansson, Wahlqvist, Lund, Agardius, Ishaq, Fransson, Bergmann Jóhannesson, Skulason, Levi, Nyman, Haksabanovic

Gunnar Käll:
Jansson-Linus, Lund, Agardius -Ishaq, Alle, Isak, Ari- Samuel, Totte, Haksa
Känns som ett lyxproblem att behöva lämna Levi utanför startuppställningen, men konkurrensen om forwardsplatserna är stenhård, bakom de givna finns ju också Björk och Lima. Hade gärna gett Theo en plats i backlinjen, i så fall på bekostnad av Linus, men att peta en av grabbarna från stan gör man inte ostraffat!

Markus Hällje:
Jag antar att Norling idag eftersträvar:
Jansson
Wahlqvist, Lund, Agardius
Abdulrazak, Fransson, Bergmann Johannesson, Skulason
Levi/Adegbenro, Nyman, Haksabanovic
Om jag personligen ser någon annan i truppen som borde starta istället? Jag tycker att Castegren gjort väldigt bra insatser på innermittfältet. Om han spelar central mittback finns även de kvaliteterna att tillgå ifall han kliver framåt i banan under matchens gång. Men jag är inte helt säker på att han lyckas peta Lund. I nuläget skulle jag däremot starta Adegbenro före Levi.

Jonatan Häggström Wedding:
Oscar Jansson – Linus Wahlqvist, Henrik Castegren, Viktor Agardius – Abdulrazak Ishaq, Alexander Fransson, Isak Bergmann Johannesson, Ari Skulason – Samuel Adegbenro, Christoffer Nyman, Sead Haksabanovic.
Christopher Telo, Jonathan Levi och Marco Lund står närmast en startplats.

Vad har du för förhoppningar och förväntningar på laget i år?

Gustav Calderon:
Förhoppningen är väl givetvis att sikta högre än i fjol, rent tabellmässigt. Man är ju såklart partisk, men en topp tre-placering ser jag inte som omöjlig. Sedan är det såklart så att Norling tillsammans med sin relativt nya trupp måste komma in i det och jobba ihop sig, vilket man får vara ödmjuk inför. Men jag skulle säga att förväntningarna ändå är ganska högt ställda.

Jonathan Hanell Didriksson:
Jag tycker att det finns goda förutsättningar för att IFK ska vara ett topplag 2021, speciellt när laget blir mer samspelt. Sett till de olika lagdelarna så har IFK allsvensk toppklass på merparten av positionerna. Om allt sitter så kan det bli riktigt bra. Sedan är den stora frågan vad som händer under sommarens transferfönster, men det är inte värt att spekulera i nu.

Anders Pettersson:
Med tanke på värvningar och förändringar i lagen finns det en tätgrupp med Malmö FF, Hammarby, Djurgården och Häcken. Sedan kommer Elfsborg, AIK, IFK Norrköping och IFK Göteborg. Min förhoppning är att vi kan bli bättre än förra årets 6:e plats, men det kan bli tufft. Kan vi behålla Bergmann Johannesson och Haksabanovic året ut och slipper skador borde vi kunna ta oss in i tätgruppen.

Gunnar Käll:
Jag tror på topp 3. Norling är nog mannen att få ordning på fjolårets brister i försvarsspelet och anfallsmässigt tror jag inget annat lag besitter den kvalitet IFK har när det gäller forwards. Det som måste fungera är omställningsspelet i båda riktningarna, där har mittfältet, inte minst Alle, en nyckelroll och osäkerheten kring hans fortsatta vara eller inte vara i klubben känns frustrerande. Hans insatser under försäsongen har inte sett övertygande ut, här krävs att fler kliver fram och sätter avtryck.

Markus Hällje:
Min förhoppning är givetvis SM-guld. IFK besitter en av Sveriges mest spännande trupper och är en av landets främsta klubbar, man ska utmana om det. Dessutom nu med en flerfaldig allsvensk vinnare vid tränarrodret. Sedan finns det fler klubbar på samma nivå med samma förväntningar. Den offensiva urkraft som visades upp i början av 2020 finns kvar men nu hoppas vi att Norling lyckas sätta defensiven därtill. Sedan kommer sommarfönstret avgöra förutsättningarna. Ryker våra bästa spelare blir de svåra att ersätta direkt på kort sikt. Så bra är de. Men framför allt hoppas jag i dessa deprimerande pandemitider att IFK blir en källa till glädje när mycket annat känns motigt. Om inte genom att vinna matcher så genom att vinna hjärtan.

Jonatan Häggström Wedding:
Förhoppningar: guld
Förväntningar: Guld? Topp tre? Övre halvan? Jag vet inte vad jag ska tro. Potentialen finns för att vara med i den absoluta toppen. Men känslan är att det lika gärna kan bli pannkaka av allting. Vilka blir kvar efter EM? Hur fungerar det nya spelsystemet när Allsvenskan drar igång? Kommer försvaret läcka som mot Häcken? Får Totte vara skadefri? Hur bra lyckas de andra lagen? Mycket är osäkert, men förutsättningarna finns där. För att få godkänt tycker jag Peking bör knipa en Europaplats.
 

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2021-04-08 16:54:19
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås