Peking körde över över Gnaget på Nationalarenan - betyg efter matchen
Glädje i IFK under matchen mot AIK

I en av de mest osannolika allsvenska matcher jag sett på flera år gör Peking processen kort med AIK och leder med hela 4-0 efter en spelad halvtimme. Efter det dör både spänning och aggressivitet och slutresultatet skrivs tillslut till 1-4.

Målen i den smått magiska första halvleken kommer, i tur och ordning, från Thern, Castegren, Lauritsen och Gerson. Även om AIK får in en reducering i slutet känns det efter den 20e minuten aldrig riktigt spännande igen. Om det beror på att AIK glömt att träna på sitt nya spelsystem eller om Peking var så fullständigt överlägsna som det faktiskt såg ut låter jag vara osagt. Men som Sebastian Larsson säger till DPlay efter matchen: - Jag tror inte IFK Norrköping haft en lättare match i allsvenskan på länge.

5 = landslagsklass
4 = mycket bra
3 = bra
2 = godkänd
1 = mindre bra

Pettersson 2
Står sysslolös långs stunder i matchen. Första skottet han får mota kommer först i andra halvlek. Får kapitulera på Goitoms välplacerade nick i 88e minuten.

Gerson 3
Säker straff till 0-4. Jobbar förtjänstfullt i defensiven. Drar på sig en onödig varning i andra halvlek.

Dagerstål 3
Gör en prickfri insats i försvaret. Känns som att firma Dagerstål-Lauritsen funkar allt bättre. Samtidigt testas defensive egentligen aldrig på riktigt av ett mycket blekt AIK. Nära att bli målskytt ett par gånger. Stark trea.

Lauritsen 4
Sätter 0-3-målet efter att ha stannat uppe efter en hörna. Spelar dessutom fram till 0-2-målet. Styr sin backlinje med perfektion och styrka. Fantastiskt kul att se Lauritsen gå från klarhet till klarhet och att han inleder säsongen 2020 på samma sätt som förra året avslutades.

Castegren (ut 78e) 3
Ovan målskytt efter Lauritsens fina nednick. Stabil bakåt. Saknar den naturliga instinkten att komma runt på kanten men idag är inte det någonting som saknas. Kul att Castegren äntligen fått en ordinare plats i elvan efter att ha varit bänknötare ett par säsonger.

Blomqvist (ut 62a) 2
Är kanske inte den som syns mest men gör ändå sitt jobb i det tysta. Stoppar tyvärr upp ett par offensiva kontringar och jag tycker att det syns att han inte spelat professionell fotboll kontinuerligt på ett par år. Kan mer med sin fina teknik och sitt spelsinne.

Smith 3
Mer osynlig än sist men ack så viktig på mitten. Vinner mycket dueller och är sådär lagom ful i sitt spel. Oerhört viktigt att ha en Smith-typ i laget som gör jobbet i det tysta. Tycker vi har saknat en person att fylla denna roll sedan Sjölund la av och nu känns det som att Smith är redo att axla kostymen. Är nog den i IFK jag minst gärna skulle möta i en mörk gränd.

Thern 5
Fortsätter på den inslagna vägen och är strålande idag. Ständigt på rätt ställe, vinner dueller och samarbetar med sina medspelare på ett fantastiskt sätt. Är även den som inleder målskyttet även om skottet inte såg helt otagbart ut. Ryser lite smått när han i intervjun efter matchen säger, utan minsta spår av ironi, att han siktar på att ta gud i år. Utses till dagens IFK:are.

Levi 3
Riktigt fint förarbete till tredje målet där han lurar byxorna av Mets i AIK-försvaret. Har även bud på en hel del mer men slarvar lite i avgörande lägen. Kul dock att få se Jonathan få spela ut lite och visa sina kvaliteter på riktigt i IFK-dressen.

Nyman (ut 62a) 4
Oerhört viktig i sin targetroll. Vinner alla närkamper mot den betydligt lättare Tihi i AIK-försvaret, öppnar upp för sina medspelare, vinner en straff och sliter som vanligt på ett fantastiskt sätt för laget. Nästan så att man blir tårögd av Tottes prestation idag även om han faktiskt inte står för några poäng.

Haksabanovic 3 (ut 87e)
Kanske inte lika outstanding som i premiären mot Kalmar. Som alltid svår att ta bollen av och farlig framåt. Lyckas dock inte riktigt i de där sista lägena som gör att de stora chanserna uteblir.

Jens Gustafsson 4
Vill även lyfta Jens roll i denna succematch. Utnyttjar AIKs svagheter på ett fullständigt hänsynslöst sätt och ska ha en stor eloge för de taktiska små detlajer som möjliggör IFKs första halvlek.

Övriga spelade för kort tid för att betygsättas.