Per Krusell: "Det räcker med motgångar nu"

Per Krusell: "Det räcker med motgångar nu"

Ekonomiprofessorn och framförallt FFF-supportern Per Krusell har skrivit en krönika om gårdagens domarskandal och söndagens viktiga drabbning.

Det krävs nära nog övermänsklig styrka för att komma tillbaka från gårdagskvällens sorg - för det är sorg jag känner. Att få se John Chibuike göra mål, äntligen. Han var ju så värd att få sätta den, och han gjorde det obevekligt. Det underbara anfallet alldeles efteråt som avslutades nästan perfekt: speciellt Kalle Söderström hade förtjänat ett bättre öde än den stolpträff han fick till. Allt, precis allt, såg bra ut. Och så tar domaren över matchen.

Det är lätt att ägna energi åt att fundera mer över om domaren faktiskt var korrupt, varför han inte åtminstone kunde be om ursäkt efteråt, varför vi fortfarande inte har VAR, huruvida (som Hasse hävdat sen en tid) vi systematiskt får marginella straffar mot oss men inte med oss. Ja, det är lätt hänt att dessa destruktiva tankar blir något ytterligare vi måste kämpa mot i denna oroliga tid.

Men det är också i tider av hård prövning som Falkenbergs FF skiljer ut sig från andra lag. Från alla andra lag. Vi har slagit ur underläge så många gånger i allsvenskan och superettan och alltid, när vi har haft en chans, har vi lyckats kämpa hårdare än något annat lag och vända läget till vår fördel. Ni som, med mig, följt laget alla dessa gånger, ni vet. Ni kan rada upp alla dessa ögonblick ur minnet. Men jag undrar om det någonsin känts mörkare än det gör efter gårdagskvällen. Så det här är en, skulle jag säga, ännu hårdare prövning. Ska vi till slut ge upp? Skylla på domarkåren? Gå med böjda huvudet fram till match på söndag?

Ni vet svaret. Svaret är att det räcker med motgångar nu. Vi borde till slut kunna få lite medvind. Eller: även om domaren återigen blåser emot oss, eller den rena oturen spelar oss något spratt, så kan vi övervinna detta. Så, nej, nu höjer vi blicken och går framåt mot söndagen på ett både taggat och systematiskt sätt. Vi har nämligen en klar chans att hålla oss kvar i högsta serien. Tre poäng mot Helsingborg och vi är markant närmare målet.

Dock: jag tror inte på att låtsas som om att det som hänt under säsongen faktiskt inte har hänt. Vi måste orka att komma ihåg hur Helsingborg, förra gången vi möttes, lyckades forcera in 2-2 på övertid genom ett nickmål av deras målvakt. Vi måste komma ihåg alla de olyckliga detaljer vi fällts på i så många matcher. Varför? Jo vi måste skärpa oss ytterligare ett litet snäpp, undvika några till av de olyckliga fallgropar ett fotbollslag kan hamna i. Skärpa oss till det allra yttersta.

Vi måste förbereda oss fullt ut för att kämpa mot deras styrkor samtidigt som vi måste ge utrymme för våra egna. Underskattning av deras lag är en stor risk: det talas i negativa ordalag om Helsingborg i media men de har många bra spelare och de har mycket vilja. De har ju, utifrån spelartruppen, underpresterat, och känner själva en revanschlust. Deras försvar är märkligt nog, med Mellberg som tränare, inte tillräckligt organiserat och tätt. Offensivt är de farliga en och en men de har inte kunnat få ihop en ordentlig helhet. Diskerud är en väldigt skicklig allroundspelare som kan avgöra matcher både i försvar och anfall - och han är inte den enda - men lagspelet har inte blommat ut. Så nu måste Hasse och analysavdelningen jobba järnet och försöka identifiera hur vi ska bemöta, och hur vi ska stöta, och göra de mål som krävs. Jag tycker matchen känns svår. Men den är helt och hållet möjlig att vinna. Där har vi utmaningen.

Viktigast av allt är dock: det är fantastiskt roligt att spela fotboll och att spela i högsta serien. Detta vill vi göra länge till. Detta är det positiva och det är det som ska bära oss fram på söndag. Länge leve fotbollen och länge leve FFFF: Falkenbergs Fantastiska FF.

TILLSAMMANS VI SJUNGER FÖR FALKENBERG!

Per Krusell2020-11-24 16:38:56
Author

Fler artiklar om Falkenberg