Per Krusell: Flera av de senaste matcherna har varit svåra att smälta

Per Krusell: Flera av de senaste matcherna har varit svåra att smälta

Nationalekonomen och framförallt FFF-supportern Per Krusell har skrivit en krönika om den senaste tidens händelser.

Flera av de senaste matcherna har varit svåra att smälta. Nu senast, borta mot Eskilsminne, var motståndarna det klart bättre laget och vi ska vara oerhört glada att ha fått med oss en poäng. Jag lider av att se mitt lag lyckas så mycket sämre än väntat. Falkenbergs FF var favorittippat av samtliga tränare inför seriestarten, och var även enligt min bedömning det bästa laget i serien. Men den förväntat starka poängskörden uteblev. Låt mig nu påminna om poängtappen, inte för att jag gillar att lida utan för att försöka få en förståelse för varför det sett ut som det gjort. Så i omgång två gjorde vi först en ganska svag bortamatch mot Oddevold, där det oavgjorda resultatet 1-1 väl var rättvist. Vi dominerade sen borta mot Trollhättan men förlorade (vi missade våra avslut och de satte alla sina). Efter några mer upplyftande matcher tog vi sen, första maj, emot Ljungskile hemma. Vi fick ett ledningsmål i första men agerade väldigt tentativt; i andra försvann andan helt och Ljungskile, ett bottenlag, vände till 3-1. Mot Lund, flera omgångar senare, fick vi sen bara oavgjort efter ett överlag svagt spel; Lund låg närmare segern. Två omgångar senare får vi stryk av BK Olympic, som vann klart rättvist. Och Eskilsminnematchen är kanske den allra jobbigaste, eftersom det såg ut som om de hörde hemma i en högre serie. De stressade oss i uppspel och vi lyckades inte stoppa deras. Det såg ut som det välkända problemet: man får mindre tid på sig med boll i de högre serierna. Hur som haver: totalt 2+3+3+2+3+2=15 förlorade poäng. Efter 13 matcher har vi alltså bara 24 poäng.

Du som följt Falkenbergs FF och är mer optimistiskt lagd kanske vill påminna om 6-0 mot Ahlafors och 4-0 mot Åtvidaberg. Visst, vi har också spelat mycket bra. Och faktum är att jag tycker att vi är bäst i serien, åtminstone potentiellt. Men vad går då fel när vi tappar så mycket av vårt spel? Jag har tittat på fler matcher än Falkenbergs och vill först och främst notera att när vi förlorat, eller tappat poäng, så gör motståndarna ovanligt starka insatser: de visar enorm kämpaglöd och en tro på att de kan slå oss, även om de hamnar i underläge. Samma tro har de inte visat mot de andra topplagen, som Trollhättan eller Oddevold: de blir, helt enkelt, nermalda, av bättre, och hårt kämpande, spelare. Det är som om spelarna i alla lag nu vet att de kan slå oss om de bara kämpar hårt, ligger rygg i rygg och har lite tur. Jag tror också att de har fått viss förståelse för hur vi gör våra uppspel och vad som ligger bakom vårt fina spel, när det fungerar. Detta har gjort oss sårbara, samtidigt som det känns som att våra spelare sviktar i tron på att vi är det bästa laget.

Jag skriver detta för att jag tror att trenden verkligen går att vända. Och vi fick i helgen en skänk från ovan när Trollhättan förlorade hemma mot Torns IF trots enorm dominans. Även Oddevold tappade poäng. Jag är säker på att vi inte kan blunda för varför det gått så dåligt, men jag tror också att vi fortfarande har chansen. Det är en match kvar före sommaruppehållet och om vi kan göra en stark insats då tror jag att vi verkligen har något att bygga på. Matchen går på onsdag, och det är en mycket svår bortamatch. Det faktum att den är svår tror jag är ett plus för oss nu, för det tillåter oss att bygga självförtroende, visa att vi verkligen kan. Norrby var just i helgen nära att ta poäng borta mot Lund (förlorade 2-3) och de har revanschlusta även efter förlusten mot oss i träningsmatchen innan serien startade. De är ett lag på väg tillbaka. Dock: de är inte lika bra som vi är. Vi måste nu göra som Eskilsminne gjorde mot oss sist: vi måste stressa dem i varje läge, ligga rygg i rygg, och vara enormt rörliga utan boll. Gör vi detta vinner vi matchen, det är jag säker på, och det vore så otroligt skönt. Kom igen grabbar, hitta den rätta energin och kör så det ryker, tro på att det kan bli mål i vart och ett av våra anfall. Efter uppehållet har vi också svåra matcher men notera att vi har hemmamatcher mot alla lagen som ligger före oss i serien! Falkenbergs FF, nu när vi fått andra chansen så utnyttjar vi den och visar att vi kan kämpa mer än något annat lag!

TILLSAMMANS VI SJUNGER FÖR FALKENBERG, VI SJUNGER FÖR LAGET VID HAVET!!!
 

Per Krusell 2023-06-19 12:51:52
Author

Fler artiklar om Falkenberg