Per Krusell om en ångestfylld avslutning: "Vad är det som har hänt?"
Kom igen nu, gula!

Per Krusell om en ångestfylld avslutning: "Vad är det som har hänt?"

Per Krusell sätter ord på sin oro inför avslutningen – men hoppas FFF knyter näven och finner lösningarna för att hitta tillbaka till vinnarspåret igen.

Det är ångestladdat att vara FFF-supporter nu. Tre förluster i rad och det känns som fritt fall. Vi hade serien i egna händer och nu har vi inte det längre. Fem matcher kvar och vi har nu samma antal poäng som Lund. Den bättre målskillnaden kan teoretiskt komma att spela roll men långt viktigare är poängen som är kvar att spela om. En prognosmakare skulle, baserat på den trendmässiga utvecklingen, säga att det är mest sannolikt att Lund vinner serien. Det är viktigt att tillägga att vi heller inte spelat bra på ett tag, även i vissa matcher där vi fått poäng (till exempel vann vi mot Norrby trots att de dominerade matchen). Vad är det som har hänt? Jag känner att vi är i kris och försöker förstå. Jag vill uttrycka min analys tydligt, trots att den innehåller kritik, just eftersom jag tror att vi behöver vakna och inte har mycket tid på oss. Enligt Eric Nilssons intervju med "Chrisse" på hemsidan efter senaste förlustmatchen måste vi vända trenden och bli bättre på sista tredjedelen. Självklart håller jag med. Men frågan är ju: hur? Det kan inte handla om något abstrakt ”hitta tillbaka”: analysen måste vara skarpare och direktiven tydligare.

Problem 1: Vår spjutspets Leonardo Farah Shahin har sen länge inte gjort i stort sett några mål alls. Men han får ändå alltid starta, trots måltorkan. Varför? Han jobbar hårt och är speciellt bra i presspel men vi måste ha målgörare på plan. Jag är rädd att "Chrisse" vill ha kvar honom på grund av en ”spelidé” som fungerat tidigare, och som byggde på presspel. Denna idé fungerar dock inte längre, det måste vi inse! Så hur gör vi mål? Vem? Remo är självskriven som målgörare men han är skadad. Dessutom, när han inte är skadad får han sällan en hel match på plan; det räcker med en eller två felpass så byts han ut, vilket för mig är obegripligt. Hugo Tilly har gjort mål, kanske färre än man hoppats på, men han är ju långt mer framgångsrik än Leo. Förra veckan spelade vi mot Onsala och vann med 1-0, målet gjort av en U19-spelare. Varför inte pröva lyckan med unga spelare? NÅGOT måste vi göra, och att använda nya spelare gör det också svårare för våra motståndare att förbereda sig. Och får de unga ingen ordentlig speltid har de svårt att kliva upp en nivå. Exakt vem är svårt för mig att säga, men ATT vi bör satsa på nytt står mer och mer klart.

Problem 2: Våra anfall är, för det mesta, alldeles för långsamma. Vi spelar för mycket i sidled och bakåt och det gör att motståndarna kan bli kompakta nog att inte ha problem med våra anfall. De har också kunnat observera att vi levt på vårt presspel så de har inte hamnat i de fällorna på sistone heller. Vi måste hitta nya vägar, och inte tro att vi bara kan ”hitta tillbaka”. Den lösning jag ser här är att vi måste ha spelare på mittfältet som kan vända om – vända bort en spelare – och gå framåt snabbt. Det gör aldrig Melker Nilsson och det gör sällan Stoffe heller. Lucas Sibelius gör det. Och Aguda skulle göra det om han spelade där, som bollmottagare och offensiv mittfältare. Han är ur slag som målgörare och kanske lite mer allmänt, men han kan vända bort spelare och ta oss framåt. Låt alltså Lucas och Aguda spela på mitten. I anfallet: Tilly och, om han är frisk, Remo, annars någon ung, mer oprövad spelare. Vi befinner oss i fritt fall och måste göra något mer radikalt och oväntat.

Problem 3: jag undrar också lite över de många försvarsmissar som präglat matcherna på sistone. En osäkerhet verkar ha spridit sig i backlinjen. I viss mån är det otur men det känns också som något mer: motståndarna verkar inte behöva mycket mer än att komma nära vårt mål så blir det målchans, när vi tidigare under säsongen stängt igen så effektivt. Jag måste säga att jag inte riktigt förstår detta, men det är viktigt att förstå. Vi fick in Oliver som ytterligare en försvarsspelare att tillgå, och han är en bra spelare, så hur kan det då vänt åt fel håll? Jag vet inte. Men en lösning behövs! Har vi inte konkreta lösningar på problemen jag nämnt så kommer det inte gå att vinna serien, det är jag övertygad om. Det går inte att bara vända trenden, utan att göra en analys och ha konkreta förslag till förbättringar. Och jag tror på radikala grepp, det räcker inte med att bara hoppas att det vänder. Energi behövs förstås också. Spelarna har säkert energin inombords, men för att få ut den måste de få konkretion i HUR det ska gå till att förbättra spelet, de måste ha något att tro på. Detta är "Chrisses" jobb. Vi har trots allt en bred, bra trupp. Så snälla, snälla, gör det du måste!

TILLSAMMANS VI SJUNGER FÖR FALKENBERG!

Per Krusell2024-10-08 22:28:00
Author

Fler artiklar om Falkenberg