Per Krusell: "Vi har allt som krävs och mer därtill"
Per Krusell tar till orda om toppmatchen på Gamla Ullevi och avslutningen.

Per Krusell: "Vi har allt som krävs och mer därtill"

Krönikör Per Krusell ger sina tankar inför det som komma skall.

Jag såg Djurgården-AIK igår. Jag tänkte att det skulle vara lite skönt att rensa huvudet med fotboll som inte involverar så mycket känslor, som i söndags på Ullevi. Tyvärr blev Stockholmsderbyt ytterligare en påminnelse om Ullevi-matchen. Jag har ju sett hur andra säger samma sak som jag tänkte: 2-2 kändes som en förlust. Visst, jag blev jätteglad när vi fick in kvitteringen i sista sekunden, men problemet är ju att vi var det bättre laget och borde vunnit med mer än ett mål. Och hur påminde Stockholmsderbyt mig om Gais-matchen? Jo, jag vet inte hur mycket ni följer AIK - jag tvingas liksom till det, eftersom flera av mina närmaste (bland annat min bror) är AIK:are - men AIK är mästerliga på att låsa in ledningar. Så det var smärtsamt att, än en gång, se hur det går till, just för att vi misslyckades med att hålla vår ledning. Vi har lyckats hålla ledningar tidigare under säsongen men det har inte sett säkert ut, och det har faktiskt inte varit säkert. Vi backar hem för långt, och när vi erövrar bollen har vi inte längre något anfall så vi tappar bollen igen. Mellanläget mellan att backa hem helt och att spela framåt verkar inte finnas. Det är svårt för mig att avgöra om spelarna själva väljer detta eller om det är coachning. Men jag som åskådare ser ju att det inte fungerar.

Poängen här är inte att fokusera på det negativa. Snarare tvärtom. Jag påmindes på Ullevi om att vi är söderettans bästa lag. Det är otroligt underbart att se Falkenbergs FF spela fotboll just nu (när vi, som delar av matchen på Ullevi, spelar ut!). Det känns lika positivt som 2013, då vi vann superettan. Vi var bl a på Tele2 då och vann mot Hammarby med klara 3-0. Och att detsamma inte hände på Ullevi beror inte på oförmåga, utan bara på den där onödiga tendensen att backa hem för mycket. AIK kan försvara sig i sitt straffområde, men mycket få lag klarar det. De är väldigt starka i luften, och de har en otrolig förmåga att blockera skott. Försvaret somnar inte en sekund, de är super-taggade. Framåt har de inte så mycket att ge, utan det är just med en 1-0-ledning de får briljera med vad de kan bäst. Falkenbergs FF kan sannolikt inte förlita sig till AIK-sättet att vinna, även om vi nog kan lära en del av hur de gör. Jag tror vi måste fortsätta spela framåt. Min bedömning är att vi hade slagit Gais med 3-0.

Nu, med tre matcher kvar, måste vi ta varje match på extremt stort allvar. Vi är nära att få kvalspela oss upp igen. Ja, vi borde verkligen slå alla lagen, men t ex Torn har imponerat stort nyligen; Trollhättan slog oss sist; och Lund är inte dåliga. Det går absolut att tappa poäng i var och en av dessa matcher. Och tar vi ledningen så får vi inte backa hem än en gång. Just inläggssituationer är de som lätt uppstår när man backar, och Gais gjorde mål på två sådana. Mot Lindome var det också två inläggsmål vi åkte dit på. Gnugga gnugga gnugga så att detta inte händer igen! Framåt är det underbart att se hur vi kämpar och fortsätter att göra mål. Taylor, du har kanske inte fått till det lika ofta som i början, men du tar dig till underbara lägen och det är det allra viktigaste - målen kommer, spela bara avslappnat (jag tror det var det som hände efter tio sekunder i Lindome-matchen!) så gör du flera mål till innan säsongen är slut. Robin, ditt mål mot Qviding är det som verkligen etsat sig fast på min näthinna - vilken kraft och vilken vilja, och du fick hela Falcon Alkoholfri att explodera i glädjeextas! William, nästa mål får du gärna göra med vänstern igen - du är ständigt farlig. Och Aguda, you’re in my mind the player of the year, you’re incredible, so just stay humble and you will rise to stardom.

På mitten har vi också fantastiska glädjeämnen. Melker, jag har verkligen gillat dig från första början, men nu spelar du också ut på ett underbart sätt och kombinerar anfall och försvar; det var jobbigt när du var borta nyligen. "Stoffe", du har verkligen behållit din höga klass och är en helt central kugge bakåt liksom framåt. Och försvaret är otroligt mycket bättre i år än under de senaste säsongerna. Bakåtmålen de sista två matcherna ser jag som undantag och är i sig inte oroväckande. Och får jag lägga till: jag tycker så synd om dig, Tim, att du blivit skadad: jättetråkigt verkligen. Jag önskar dig effektiv bättring - du har varit en klippa och jätteinspirerande för oss fans. Men jag är inte orolig ändå just nu: Nadeem, du har varit väldigt bra och, som sagt, det blir lätt mål bakåt om man låter motståndarna pumpa in inlägg, oavsett vem som står i mål. Dina räddningar har ju i övrigt varit fantastiska. Min slutsats är tydlig: vi har allt som krävs och mer därtill. Vi bör absolut kunna ta nio raka poäng nu, förutsatt att vi bibehåller vår fokus och energi. Det är det jag tror på, men en match i taget! Klarar vi detta, och det tror jag, så tar vi sen kvalet av bara farten.

TILLSAMMANS VI SJUNGER FÖR FALKENBERG, VI SJUNGER FÖR LAGET VID HAVET!!!

Per Krusell 2022-10-17 15:37:00
Author

Fler artiklar om Falkenberg