Intervju: Personligt med Pelle Olsson

Intervju: Personligt med Pelle Olsson

Jag träffade Pelle på Gefle IF:s kansli en dag efter att Gefle radat upp tre raka förluster och ska ta sig an Örebro på hemmaplan inom ett par dagar. Pelle är välkomnande även om jag upplever en viss distans, något som känns naturligt eftersom det är första gången vi träffas. Tiden under intervjun förflyter väldigt fort och jag lämnade kansliet med mersmak efter ett intressant möte. Här följer några utdrag av den intervjun...

Gävle
Pelle beskriver sin syn på svårigheten med att vara ett relativt nytt elitlag i en traditionsrik elitidrottsstad där såväl Brynäs (ishockey) men även SAIK (bandy) varit topplag under en lång tid tillbaka. Han har en väldigt pragmatisk syn på kommunens och näringslivets inverkan på Gefles sportsliga framgång där det är tydligt att Gefle konkurrerar med såväl Brynäs och SAIK om både finansiellt som publikt stöd. Att även tajmingen varit olycklig, att Gefle avancerade till Allsvenskan samtidigt som Brynäs nya hemmaarena stod klar, underlättade inte för Gefles möjligheter till kommunalt och näringslivsmässigt stöd. Något som skulle kunna bidra till att stärka Gefles möjligheter att skapa ett än mer framgångsrikt Gefle IF är arenafrågan, vilket Pelle är synnerligen intresserad av och där han ser Kalmars så framgångsrika arenaprojekt som ett föredöme. Målet för Gefles arenafråga är en långsiktigt ekonomisk gynnsam lösning där intäkterna inte enbart kommer från Gefles 15 hemmamatcher årligen utan även från andra evenemang. De ekonomiska begränsningar klubben idag lever efter sätter tydliga spår, vilket som blir väldigt tydligt när man granskar kontraktssituationen där majoriteten av startelvans spelare idag sitter på utgående kontrakt.
 
 
Arbetsmetodik
En tydlig arbetsmetod som präglar Gefles strategi är ett extremt kortsiktigt tänkande där den aktuella stunden prioriteras i alla lägen. Med det menas att Pelle i varje stund har Gefles bästa för ögonen, på kort sikt, där den gamla klyschan – vi tar en match i taget känns extremt passande. Oavsett trender eller känslotillstånd går klubben tillväga på samma sätt som brukligt, mycket för att skapa en förutsägbar trygghet och kontinuitet som prioriteras för att nå bättre kortsiktigt resultat. Att klubben haft relativ stor spelaromsättning de tre sista åren spelar även in då man på kort tid behöver skapa en speltaktisk trygghet och visshet hos spelarna där alla ska veta vad var och en bör göra för att laget tillsammans ska kunna prestera optimalt för stunden.
 
Pelle menar vidare att han hellre söker en trygghet och kontinuitet i spelet snarare än flexibilitet och förmåga att anpassa spelet efter situationer (t.ex. en utvisning som skapar numerärt övertag). Detta känns också nödvändigt med tanke på den tidigare nämnda spelaromsättning och den ekonomi klubben förfogar över i dagsläget. Detta skulle också kunna tolkas genom statistiken där Gefle verkar ha svårigheter att vända en negativ matchbild men är framgångsrika i att förvalta en positiv matchbild.
 
 
Ledarskap
Att Pelle delvis drivs av omgivningens bekräftelse är varken förvånande eller chockerande, konstigt vore det annars med tanke på den resultatinriktade verksamhet elitfotboll är. Att han inte uppskattar massmedias strålkastljus känns inte heller någon överraskning för många som följer Gefle. Det som han drivs av och det han trivs bäst med är i rollen som tränare och spelarutvecklare som ser träningsplanen som sin främsta arena. ”Att få jobba med fotboll på heltid är en verklig förmån, och att få göra det i sin hemstad finns det många fördelar med.” menar Pelle. Han även fungerar som sportchef, där fokus ligger på visionär sikt, vilket skulle kunna skapa en viss inre konflikt med tränarrollens kortsiktighet men som lika väl skulle kunna borga för såväl kortsiktig som långsiktig framgång.

”Att träna stadens fotbollslag är ingen popularitetstävling” är ett citat som jag tycker verka personifierar Pelles ledarskapsstil och som många supportar skulle tänka på när det är lätt att kritisera beslut eller ”icke-val” då man som utomstående bara har en bråkdel av den information som Pelle och hans ledarstab har.
 
 
Förebilder
Pelle har, som han själv uttrycker det, haft förmånen att få spela för och arbeta tillsammans med många stora ledare. Några han lyfter fram är Stefan Lundin (som Pelle arbetat med i framförallt Gefle IF men även som assisterande till Örebro och som spelare i Halmstads BK. I GIF både som spelare och tränare såväl som assisterande och som tränare med Stefan som sportchef), Tommy Söderberg (som utbildade Pelle under tränarutbildningens steg 4) och även Roy Hodgson (som Pelle spelade för i Malmö). Det är framförallt Roy Hodgson som person och inspiratör som han inspirerats och influerats av, men där Stuart Baxter (under tiden i Halmstad) även influerat Pelle till ett kanske mer brittiskt spelsätt än klassiskt svenskt.
 

Martin Waikmartin.wanqvist@hotmail.com2011-08-02 22:20:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat