Pia Sundhage inför VM: ”tron kan försätta berg”

Pia Sundhage inför VM: ”tron kan försätta berg”

Mellan 2012 och 2017 var hon förbundskapten i det svenska damlandslaget. Där skördade hon stora framgångar som EM-guld och OS-silver. Numera håller hon till i Sydamerika, närmare bestämt Brasilien där hon leder damernas landslag på jakt efter VM guld i årets mästerskap. – Med lite tur och skicklighet så kan vi ta medalj, till och med vinna VM.

När jag ringer upp Pia sitter hon hemma i Sverige och njuter av ett par dagars ledighet. Snart ska truppen tas ut till kommande VM. De sista detaljerna ska diskuteras innan laget spikas. 

I fjol vann Brasilien, med Pia Sundhage som förbundskapten, Copa América när man slog Colombia i finalen. Trots titeln är Brasilien långt ifrån favorittippade i årets världsmästerskap i Australien och Nya Zeeland. Man genomgår en generationsväxling samtidigt som många nationer i Europa tagit stora steg senaste åren.
– Om man kollar topp 10 rankingen i världen så tror jag alla lag har chans att vinna, så länge man får ha alla spelare friska. Sen är det väl logiskt att topp tre, det vill säga USA, Tyskland och Sverige, borde alla vara med och slåss om guldet, säger Pia via en skakig facetime-uppkoppling.

”Pacencia”
Fyra år i Brasilien har fått henne att ändra sin syn på fotboll en del. Att komma från det svenska, organiserade och strukturerade landslaget till ett landslag där allt är lite mer rörigt. Det har varit en stor omställning, berättar hon.
– Jag är ju van vid klockrena saker från Sverige. Allt ifrån att det finns en, vi brukar säga ”plan for success”. Alltså man planerar hur man ska ha en chans att vinna varje match. Man är förberedd på A-plan, B-plan och C-plan, säger Pia och fortsätter:
– Här (i Brasilien) är det inte så skulle jag säga. Utan saker kommer på plats, i mina svenska ögon, lite sent. Men det har, när jag tittar tillbaka på det, faktiskt funkat, säger hon och skrattar.

Det nya framgångsreceptet är enligt Pia att släppa lite på den svenska kulturen och försöka kombinera det med ett nyfunnet brasilianskt ord.
– Paciencia. Det betyder att man har tålamod. Sen gäller det såklart att följa upp men det är underbart att stå på planen och se spelarnas offensiva kvaliteter och fantasin som flödar. Sen försöker vi bara strukturera upp det lite defensivt.

För fyra år sedan i VM blev det respass redan i åttondelsfinalen mot Frankrike. Målsättningarna med detta VM är givetvis att ta sig längre menar Pia även om hon är ödmjuk inför uppgiften. 
– Om du tänker att vi spelade oavgjort mot England och vi vann mot Tyskland. Det är våra senaste landskamper. Och det ger ju oss en skjuts, en tro. Det vet man ju också att tron kan försätta berg. Med lite tur och skicklighet kan vi ta medalj.


Positiv naivitet
Vid tillfället vi intervjun hade Pia ännu inte tagit ut en slutgiltlig trupp men hintar om den generationsväxling landet står inför. 
– Jag tror att vi har fem spelare av 23 som har spelat VM. Övriga har alltså inte varit på VM och detta är ju det största VM någonsin. Så det innebär att det finns en nyfikenhet som kan vara positiv för oss. Är det något Brassar kan så är det att spela med känslor. Och har man då en positiv känsla från tidigare resultat, tror på att ”ja vi ska vinna den här matchen”. Då spelar resten mindre roll.

En av dem som dock har rutin är den 37 år gamla anfallaren Marta. Efter en kämpig säsong i klubblaget där hon dragits med skador kommer hon till detta mästerskap som den meste målskytten i VMs historia. 17 mål har det blivit för veteranen som länge huserade i Svenska klubbar som Tyresö och Rosengård.
– Man pratar mycket om Marta här borta. Marta har inte vunnit ett VM ja, och ja hela det här tugget. Det tror jag vi kan vinna väldigt mycket på vad det gäller laganda. Att det är möjligt. Som sagt, tro kan försätta berg och det är så vi tänker göra.

Det låter lite som en positiv naivitet som genomsyrar Brasiliens landslag, kan det stämma?
– Ja, absolut, det var ett bra uttryck, det kommer jag knycka säger Pia och lyser upp.

Svar på kritiken
Trots att det var många år sedan Sundhage var svensk förbundskapten väcker hon fortfarande starka känslor inom landet. Inte minst när den före detta landslagsstjärnan Nilla Fischer gav ut sin självbiografi tidigare i år. Boken väckte reaktioner efter Fischers beskrivning av Pia Sundhages ledarskap i Sverige. Hon berättar bland annat om hur Sundhage ska ha uttryckte sig på ett flygplan under VM 2015

”Seger, sitter du bra? Fia, är allt okej? Emma, dig skiter jag i. Och Nilla, du har fått en egen rad ser jag, bra.”

Fischer menar att mycket av hennes ledarskap kan ses som nedvärderande. Var man inte favorit så fick man också höra det. 

Pia Sundhage tar kritiken för vad den är och skjuter inte ifrån sig ansvaret. Samtidigt känner hon inte igen sig i bilden som beskrivs.
– Jag väljer att svara så här – det här är ju Nillas sanning så som hon upplevde det. Och då är det ju sanning på sätt och vis. Jag har en annan upplevelse dock, säger Pia och vi går vidare i intervjun.


Handling bakom orden
Vi fortsätter prata om det svenska landslaget och svensk damfotboll generellt. Efter att länge ha legat i framkant har stora klassiska fotbollsnationer i Europa börjat växla upp och tagit snabba kliv. Sverige har i sin tur inte kunnat förvalta det försprång man länge haft inom damfotbollen. Det visar sig bara i årets VM där länder som England, Tyskland och Spanien alla ses som större guldfavoriter än Sverige. Pia har sin syn på varför det blivit som det blivit.
– Det är ju strukturell, organisatorisk och en attitydfråga. Det fanns ju en tid under Susanne Erlandssons tid där man sa att ”Damallsvenskan är världens bästa liga” vilket jag faktiskt tror var sant. Om man tittar på var de bästa spelarna fanns där och då. Men det är väl de vägvalen som har gjorts sedan dess. 

Hon fortsätter
– De klubbar som väl har satsat hade lätt kunnat vara ett topplag i världen Men då krävs det att man har handling bakom orden. Och att det finns en genuin vilja att göra annorlunda. Men nu är det andra lag som har gjort det i andra länder. Många av Peter Gerhardssons bästa spelare finns ju faktiskt utomlands. 

Trots spelarflykten och större konkurrens inom damfotbollen har Sverige en slagkraftig trupp med många duktiga spelare. Men frågar vi Pia så är det inte de individuella stjärnorna som är Sveriges största styrka.
– De resultaten som Sverige har gjort under Peters tid är ju fenomenala. Naturligtvis kommer det att bli generationsväxling förr eller senare, men den tror jag kommer gå ganska bra ändå, just med tanke på att det finns en organisation i Sverige som är stark. Spelarna är välutbildade. De kan sin fotboll. Jag har alltid uppfattat dem som väldigt lojala gentemot speliden.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-13 11:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons