Portugal - Om laget och den avgörande öppningsmatchen

Portugal - Om laget och den avgörande öppningsmatchen

Läs om det målglada och rutinerade landslaget som spelar kanske sin viktigaste match i historien imorgon i Dunedin, Nya Zealand.

De målglada och de rutinerade 

Portugal är ett målglatt landslag, både framåt och bakåt. I EM förra året var inblandat i hela 14 mål på blott tre spelade matcher. Lagets offensiva kunskaper tillsammans med dess jämförelsevis svaga defensiv bjuder på målrika och intressanta tillställningar. I kvalet fram till mästerskapet hade landslaget ett snitt på över två gjorda i var match och verkar ha stabiliserat försvaret något. Givetvis påverkas detta av de matcher laget spelade och de motstånd som bjöds.  
 
Laget är också fullt av rutin. Spelare som Carole Costa (SL Benfica) och Ana Borges (Sporting CP) är hemmahörande i den portugisiska ligan men har många år på en fotbollsplan och bland dessa några utländska äventyr bland sig. Bägge dessa spelare har åstadkommit över 150 landskamper vardera och varit med i landslaget så länge att många av deras lagkamrater nog inte kan minnas ett landslag utan dem. Sådan rutin spelar roll. Laget har en snittålder på 27 år och med denna siffra kvalificerar sig laget in bland mästerskapets 10 äldsta trupper. Det är en erfarenhet laget måste grunda sig i om de vill ha en chans att slå två lag i gruppen som på förhand klassas några snäpp bättre.  
 
Stjärnan 

Ska Portugal ha en chans i mästerskapet måste Jessica Silva leverera. Hon är den portugisiska spelare att hålla utskick för i turneringen. Den tidigare Linköpingspelaren håller till i Benfica, hemma i den portugisiskan ligan. Den 28:a åriga forwarden är den enda portugis som vunnit Champions League på damsidan och spelat professionellt i fem olika länder. 
Att spela i flertalet ligor och uppskattas internationellt är en framgång inom den portugisiska fotbollen. För många kanske denna bedrift inte håller ett högt värde men i relation till damfotbollen i Portugal, visar den bedriften på en kapacitet högre än det som tidigare ansett normalitet.  
 
En teknisk spelare med ett öga för mål, det är något som värderas högt inom fotbollsvärlden. Portugal har det värdet i Jessica Silva. Forwardens teknik och känsla för flärd lär inte endast bidra till lagets chanser men också väcka ytterligare intresse för de portugisiska möjligheterna i turneringen. Silva stänker in mål i den inhemska ligan och hoppas kan kunna fortsätta med detta redan i öppningsmatchen imorgon. 
 
Första matchen 
 
Portugals motståndare i just den öppningsmatchen, Nederländarna, har haft en intressant uppladdning inför morgondagens kamp. Det nederländska landslaget har yttrat sig väldigt kritiska om arrangörernas professionalitet efter att laget i dagarna nu tvingats träna på en cricketplan. Den hårdare gräsyta som detta medför har frustrerat laget och dess ledare. Risken för skador blir avsevärt högre på sådana ytor hävdar landslaget och delar av planen formas av hårdare plåtplattor vilket bidrar till den ökade risk.  

Nederländerna vill inte att riskera ytterligare skador i ett lag som redan i december fick veta att de måste klara sig utan sin stjärnspelare Vivianne Miedma efter att hon dragit på sig en ledbandsskada.  

Nederländerna är favoriter i morgondagens match men Portugal hoppas kunna utnyttja motståndarnas försvårade omständigheter och positionera sig önskvärt inför övriga gruppsspelsmatcher.  
Matchen ser ni på TV6 imorgon 09.30, direkt efter Sveriges öppningsmatch. Så om ni ändå är vakna tidigt, är Nederländerna - Portugal starkt rekommenderat. 

Christopher Palmer2023-07-22 17:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons