Preview: den demokratiska processen i 51%-frågan under lupp

Vad händer egentligen med medlemsdemokratin inom svensk idrott? Svenska Fotbollförbundet (SvFF) tycks vilja avveckla den – men i vems namn? Förbundet hävdar att fotbollsrörelsen är "enig i bolagiseringsfrågan” – men har den ens fått komma till tals? Med start måndag förmiddag, kommer SvenskaFans.com i sju artiklar belysa hur den infekterade 51%-frågan hanterats av våra förtroendevalda på olika nivåer. Den bild som kommer presenteras är tyvärr långt ifrån uppmuntrande.

Den 9 februari skrev Sportbladets Robert Laul en artikel om hur ”Lagrell blåst klubbarna” i 51%-frågan. Budskapet var att SvFF, med ordförande Lars-Åke Lagrell i spetsen, hade ”en okänd plan” i bolagiseringsfrågan – nämligen att skapa möjligheten till 90% externt ägande i svenska Idrottsaktiebolag. Detta utlöste en lång rad försäkringar på Förbundets hemsida om att Lagrell inte lurat någon. Den skrivelse till Riksidrottsförbundet - remissvaret på den så kallade IdrottsAB-utredningen - som stod i centrum för diskussionen, påstods vara förankrad inom fotbollsrörelsen enligt konstens alla regler.
 
Så, ord står mot ord – men vem har rätt? Det är den saken vi sak reda ut kommande vecka.
 
 
Sju delar
I sju delar ska artikelserien belysa hur hela 51%-frågan hanterats, från 2008 fram till idag. Fokus ligger på hur fotbollens makthavare på olika nivåer förankrat förankrat sina ställningstaganden - och alltså INTE på huruvida 51%-regeln är bra eller dålig.
 
I serien kommer följande belysas:

  1. Remissvarets innehåll och konsekvenser
  2. SvFF:s hantering av 51%-frågan 2008-2011
  3. SEF-ledningens ställningstagande
  4. Remissvarets stöd på klubbnivå
  5. SvFF-distriktens ansvar
  6. Processens avgörande ögonblick
  7. De ansvariga

Bilden som kommer ges av fotbollsmakthavarnas respekt för de egna medlemmarna, kommer inte vara odelat smickrande.
 
 
Författaren
Jag som skrivit artikelserien heter Anders Almgren och har ett antal år som aktiv inom den svenska supporterrörelsen bakom mig. Främst handlar det om uppdrag inom Supporterklubben Änglarnas styrelse, men jag har i 51%-frågan även hjälpt Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU). Av detta skäl vill jag betona att de slutsatser eller åsikter som presenteras, är mina egna och ingen annans.

För ordningens skull ska jag även påpeka att jag tror på värdet av att idrotten även fortsättningsvis är medlemsdemokratiskt organisarad och att jag därför är för att detta regleras på central nivå, inom Riksidrottsförbundets stadgar.
 
 
Mer information
51%-frågan är mycket komplex och man kan knappast få för mycket kunskap. Jag ska därför redan idag påminna om några tidigare publicerade artiklar som kastar ljus över grundläggande förutsättningar när det gäller ärendet:
 
51%-regeln och förslagen på förändringar
…ger baskkunskap om idrottens organisation, om 51%-regeln samt om de förslag på förändringar som är aktuella.
 
SFSU:s yttrande angående IdrottsAB-utredningen
…är en lång text, men är den i särklass mest genomarbetade analys som gjorts inom svensk fotboll, av den utredning som ligger till grund för SvFF:s senaste försök att avveckla medlemsdemokratin.
 
Svenska Fotbollförbundet – demokratins bålverk?
…sätter Fotbollförbundets stridsrop om att ”fotbollen måste äga 51%-frågan” i ett demokratiteoretiskt sammanhang.
 
 
I morgon börjar det alltså. Då ska vi gå till botten med hur makthavarna inom fotbollen hanterat den demokratiska processen och rörelsens rätt till delaktighet, när nu medlemsdemokratins framtid ska avgöras.

Anders Almgren2011-03-06 13:00:00

Fler artiklar om Svensk Fotboll