Premiärer vi minns

Premiärer vi minns

Den allsvenska premiären närmar sig och vad är då bättre än att minnas tillbaka?

Fem klassiska premiärer utan inbördes ordning

Malmö FF - Brage 7-0 12/4 - 1993
1993 var inget bra år för MFF, men det började, minst sagt, bra. Det gamla seriesystemet var skrotat och Allsvenskan var tillbaka i en rak serie. Malmö FF tackade för det och körde fullständigt över Brage i premiären. Fredrik Dahlström satte två, Mika Nurmela (ny för året) satte också han två. Noterbart bland övriga målskyttar var Anders Andersson och att det inte ens var 4000 på läktaren.

Själv följde jag matchen på Radiosporten. Otrolig upplevelse. Där och då var jag säker på att vi skulle vinna guld igen. Vi slutade tia... Nurmela gjorde bara ett mål till i MFF.


Malmö FF - Örgryte 3-0 13/4 - 2009
Ingen riktig premiär men väl en hemmapremiär - och vilken hemmapremiär sen. Första matchen hemma på Stadion. Bosse Larsson var där. Alla var där. Det kände så. Malmö hade fått en ny borg och man tackade för det genom att köra över Örgryte. Agon Mehmeti satte två strutar i slutskedet efter att vi i en halvlek fått våndats i ett oavgjort läge.

Första målet på vår nya borg? Labinot Harbuzi. För evigt en MFF-legend. Vila i frid Labbe. Du är för alltid en av oss.

Det var en fantastisk kväll på Stadion. och närmare 20 000 fler på läktaren än matchen ovan. Bara en sån sak.

2009 blev sen inte heller detta en bra säsong, men det visste vi inte där och då. För övrigt ingen riktig premiär, men väl en hemmapremiär.

Malmö FF - Falkenberg 3-0 30/3 - 2014
En säsong som däremot var lyckad var 2014. Redan i mars tog vi serieledningen och sen släppte vi den aldrig. Även denna match var länge mållös men i slutändan kunde det rinna iväg efter att Magnus Eriksson spräckt nollan innan Simon Thern ökade på dubbelt upp.

Noterbart i övrigt var Mahmut Özen som spelade från start. Det var inte världens bästa debut.

Matchen följdes upp med den klassiska krossen mot Blåvitt där Guillermo Molins hade lekstuga med hela Göteborg.


Malmö FF - Mjällby 2-0 15/6 2020
En udda premiär minst sagt. Covid sköt upp säsongen och när den väl startade så var det utan publik på läktaren.
Den mest udda premiären jag upplevt.

Malmö vann. Anders Christiansen stod för två fina mål och till sist stod vi där som mästare igen. I en säsong som ingen annan som startade med en premiär som ingen annan.

Malmö FF - AIK 2-0 7/4 2001
Det går inte riktigt att komma i från den här matchen. Där och då var han kung. Zlatan. Där och då var vi inte så jättemånga som stod bakom honom. AIK:arna lyfte Stefan Ishizaki som en större talang och nog fanns det många i Sverige som inte ville se Zlatan lyckades. Hans comeback i Allsvenskan gav en lite inblick i vad som skulle bli en karriär få kan matcha i fotbollshistorien.

Säsongen 2001 blev ingen stor säsong. Efter den pigga starten och några fantastiska situationer höll det på att gå käpprätt åt skogen under hösten. Vem räddade oss? Jörgen Ohlsson såklart. Ett klassmål mot Elfsborg säkrade kontraktet under hösten.

Malmö FF var tillbaka i Allsvenskan och Zlatan höll hov. 2-0 efter att Zlatan gjorde båda målen. Det var en fullständigt magnifik match på Stadion. Ett minne för livet. Där och då var han vår. Vi var hans. Kärleken visade sig inte vara för evig, men historien har vi fortfarande. Jag kan fortfarande glädjas åt den, även om det är en sorg att det inte blev som det skulle.
 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2023-03-28 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?