Projektet Hammarby Fotboll - Nya Tider, del 6
Kim Hellberg har fått ordentlig fart på Hammarby, som nu närmar sig toppen. Frågan är dock om han har tillräckligt bra nyckelspelare för att lyckas knipa en Europaplats redan denna säsong.

Projektet Hammarby Fotboll - Nya Tider, del 6

Det är spännande tider för Hammarby fotboll och för oss supportrar. Kan Hammarby resa sig som fågel Fenix ur den aska som en sjundeplats i allsvenskan innebär, och hur kommer en sådan resa då att se ut? Vi på Svenska Fans har valt att använda detta projekt för att följa denna resa från ett helikopterperspektiv, där allt som hänt sammanfattas månadsvis. Huvudsakligt fokus kommer att ligga på herrlaget och följa hur den nystart som Hammarby nu gör faller ut ur ett längre perspektiv.

Ny rubrik och borttagning av en annan

Vi utökar detta projekt med ytterligare en rubrik, som fått namnet Strategi – Nuläge och nästa steg. Under denna rubrik följer vi hur väl den trupp som vi har följer Hammarbys nya truppstrategi, vilka delar som redan är tillräckligt bra och vad som vi anser borde vara nästa steg för att göra Hammarby mer slagkraftiga, både här och nu och i framtiden.

Vi passar också på att ta bort en rubrik denna gång, då artikeln skulle bli alldeles för lång även med detta. Det är rubriken ”Spelare – Vilka är på gång och vilka behöver lyfta sig?” som pausas i denna del. Det blir ändå en rätt mastig läsning så hålla tålamodet uppe.

Organisation och klubb – Vad har hänt under den senaste månaden?

Det har varit en mycket händelserik månad då det gäller försäljningar, utlåningar och värvningar för Hammarbys del. Vi delar upp allt detta i flera underrubriker för att hålla isär allt som har hänt på spelarfronten.

Försäljningar

Först ut att lämna var Oliver Dovin, som 19/7 blev klar för Coventry, som spelar i ”The Championship”, i England. Övergångssumman skall ha varit någonstans mellan 20 och 25 miljoner, plus bonusar och en vidareförsäljningsklausul, som ger Hammarby en viss procent på Olivers nästa övergång. Förstås jättekul för en spelare som gått den långa vägen i klubben.

Utlåningar

Abdelrahman Boudah har lånats ut till Västerås, för resten av säsongen. Vi gissar att det finns en utköpsklausul om VSK väljer att behålla honom. Det är inte helt omöjligt att VSK aktiverar den då Boudah har stått för två viktiga mål så här långt.

Även den nyligen, till klubben, återbördade Sadiou Alioum, lånas återigen ut till den cypriotiska klubben AC Omonia Nicosia. Lånet sträcker sig till sommaren 2025.

En tredje utlåning blev också ett faktum när Hammarby meddelade att Kingsley Gyamfi lånas ut till finska klubben Ekenäs IF. Lånet gäller över resten av innevarande säsong.

Den fjärde spelaren att lämna är följetongen Viktor Djukanovic. Det blev inte Italien denna gång för Viktor, i stället lånas han ut till den belgiska klubben Standard Liege för resten av säsongen, en deal som beskrivs som en liknande som klubben gjorde med Lorient gällande Nathaniel Adjei, där det finns en tvingande köpklausul om vissa saker infrias.

Slutligen så meddelade Hammarby nyligen att även Amadou Sabo lånas ut. Sabos nya klubb bli IFK Mariehamn och lånet sträcker sig över resten av säsongen.

Värvningar

När det blev klart att Edvin Kurtulus skulle lämna Hammarby så agerade klubben snabbt och lyckades få in Viktor Eriksson som ersättare. Det är en smart rekrytering av klubben då Kim Hellberg vet precis vad han får, då Viktor spelade under Kim i Värnamo föregående säsong. Eriksson satt fast på bänken i USA och det blev en snabb och billig lösning då Viktors amerikanska klubb, enligt uppgifter i media, behövde få loss löneutrymme för en ny utländsk spelare.

Hammarby agerade även mycket snabbt när det stod klart att Oliver Dovin bara var detaljer från att skriva på för Coventry. Kontakt togs med tidigare göteborgsmålvakten, Warner Hahn, som då var reservmålvakt i ett lag i japanska ligan. Det visade sig att Hahn inte hade några som helst problem med att flytta tillbaka till Sverige och spela i allsvenskan igen, denna gång för Hammarby.

Hammarby har även rekryterat en tredje spelare, i form av Jardell Kanga. Kanga, som länge vara en av svensk fotbolls stora talanger i sin årskull, ansluter nu från Bayern Leverkusens P19-lag. Endast 18 år gammal är han i första hand tänkt för spel i HTFF, för att sedan flyttas upp i A-truppen.

Noterbart under denna rubrik är att Hammarby har lyckats förlänga kontraktet med den stora 16:årige talangen Adrian Lahdo. Adrian, som, bland annat, huserat i P17-landslaget är kanske en ännu större talang än sin bror Mayckel, även om de är olika som fotbollstyper.

Övrigt

Lottningen till Svenska Cupens omgång 2, där Hammarby går in, är nu klar och det blir IFK Stocksund som blir våra motståndare. Matchen spelas den 22/8 18:30 och Stocksund är hemmalag.

Status spelartruppen – Förändringar och nuläge

Om vi tittar på spelar ut och spelare in så är det tydligt att Hammarbys trupp håller på att genomgå en större förändring för att passa in bättre i den nya truppstrategin. Endast en försäljning denna månad, i form av Oliver Dovin, men också flera utlånade spelare som har en utköpsklausul om de lyckas i klubben de har lånats ut till.

Framför allt känns det som att klubben har börjat en utrensning av de spelare som inte tillför så mycket i A-laget i nuläget. Då pratar jag främst om Boudah, Sabo, Gyamfi och Alioum, men även delvis Viktor Djukanovic, som uppenbarligen är i behov av en nytändning. Det skulle inte förvåna oss det minsta om Kralj, Demirol och någon av Strand och Llinares också säljs, släpps eller lånas ut.

Bra ersättare har dock, som sagt, kommit in, i form av Hahn och Eriksson, rekryteringar som både är smarta och billiga. Sedan är det extra kul att en spelare som Ibrahim Breeze Fofana har fått en ny chans i Hammarby, denna gång som mittback, och presterat på ett lysande sätt.

Truppstorleken (enligt hemsidan) är nu, om vi undantar de utlånade spelarna, 24 utespelare och tre målvakter. Då räknar jag också in Frederik Winther, som är borta resten av säsongen. Så 2024 har Kim och David, i nuläget, 23 utespelare att välja mellan. Vår gissning inför framtiden är att truppen kommer att bantas ytterligare och hamna runt 20–21 utespelare och tre målvakter. Detta kommer förmodligen att ske redan under detta transferfönster.

Sportsligt – Vad har hänt den senaste månaden?

Under den senaste månaden har Hammarby spelat fyra allsvenska matcher. Den började med en grön-vit invasion av Göteborg, när det var dags att ta sig an GAIS på Gamla Ullevi. Det blev en jämn match, där Hammarby hade god kontroll under den första halvleken och GAIS var klart bättre under andra halvlek.

Hemmalaget tilläts att spela ett stundtals brutalt spel, där deras uppenbara plan vara att sparka ned Nahir Besara, allt för att undvika att Nahir skulle komma rättvänd med bollen klistrad vid fötterna, redo att hitta den där perfekta passningen eller att avlossa sin ”häxpipa” till skott. Matchen slutade 0-0, ett resultat som Hammarby kan vara mest nöjda med, med tanke på det tryck som hemmalaget skapade i slutet av matchen.

Helgen efter var det så dags för rond 2 mot lag från Göteborg, då IFK Göteborg gästade Hammarby på ”Nya Söderstadion”. Statistikmässigt så skulle detta vara en munsbit för hemmalaget, men Göteborg ville annat och gick segrande ur striden med matchens enda mål. Hammarby spel präglades av lättja och brist på koncentration, något som man inte har råd med i denna typ av match om man vill vara med och slåss i Europa i slutet av säsongen.

Noterbart är att detta var den andra matchen för Stefan Billborn och ”Jocke” Björklund som ny tränarduo för Göteborg och det kändes en smula surrealistiskt att se dessa gamla ”Bajenhjältar” leda motståndarlaget, och än värre blev det när de var ofina nog att ta med sig samtliga poäng hem till Sveriges baksida.

Den positiva stämningen hos oss Hammarbysupportrar, efter fyra raka matcher utan förlust, vände helt om till en uppgiven stämning efter Göteborgsmatchen. Som tur var så är det aldrig långt till nästa match i allsvenskan. Näst på programmet stod Brommapojkarna (BP) på Grimsta, en match som vi 2023 förlorade med 0-1. Dessutom vann BP en träningsmatch med 3-1 under uppehållet på samma arena. Svårigheten minskade inte heller när det meddelades att Nahir Besara var tvungen att stå över matchen, som ett indirekt resultat av de nedsparkningarna han drabbades av mot GAIS.

Domaren hann dock bara blåsa igång matchen så var det tydligt att Hammarbys spelare var betydligt mer fokuserade än mot Göteborg. Bollen hanterades i ett raskare tempo och spelarna är betydligt mer resoluta och noggranna i alla närkamper. Den första halvleken går nästan helt i grön-vit favör, men tyvärr finns inte riktigt fokuset där när man kommer till lägen att avsluta.

Vi får dock se en andra halvlek med ännu tydligare ”bajendominans”. Denna gång leder det också till mål, där en mycket bra Tesfaldet Tekkie hittar in till Bazoumana Touré, som trycker in bollen i nättaket. 1–0 följs också, helt logiskt av 2–0. Denna gång är det, extra glädjande, Jusef Erabi som får näta på nick efter ett suveränt inlägg signerat Oscar Johansson Schellas. Det målet känns lite extra i våra ”bajenhjärtan”, dels för att det är Jusefs första efter hans skada, dels för att, av vissa fans utskällde, Oscar Johansson Schellas får göra sin andra poäng för säsongen.

Matchen slutar 2–0 och den positiva känslan är tillbaks på söder. Hammarby har nu, återigen, chansen att blanda sig i toppstriden. Noterbart i denna match är att både Ibrahim Breeze Fofana och nya målvakten Warner Hahn båda debuterade för Hammarby och spelade från start. De stod båda för mycket bra och stabila insatser. Vi tycker att det var riktigt kul att se.

Med återfunnet självförtroende var det dags att möta tabelltrean Mjällby på ”Nya Söderstadion”, ett Mjällby som har spelat väldigt bra denna säsong och som, bland annat, spöade Hammarby rejält på Strandvallen i våras (3-0). Vi måste medge att det var en fadd smak i munnen innan matchstart. För det är ju just sådana här matcher som Hammarby brukar förlora, matcher där det finns en chans att haka på eller att rycka ifrån.

Glädjande nog visade sig den känslan vara helt felaktig. I stället var det ett Hammarby som kom ut som ”retade tigrar” och tryckte ned Mjällby från start. Under matchens första 15–20 minuter hade bortalaget svårt att ta sig över halva plan. Det var bara en sak som fattades, och det var mål förstås.
Faktum är att Mjällby är det lag som har de två vassaste chanserna fram till de sista fem minutrarna av första halvlek, då Hammarby radar upp chanser efter ett enormt tryck. Precis som mot BP blir det islossning i andra halvlek.

Nahir Besara befinner sig två gånger på rätt plats och gör två mål, det första efter ett inlägg av Touré från vänsterkanten och det andra efter ett inspel av Hampus Skoglund från högerkanten. Många spelare hade stressat upp sig i dessa lägen, men inte Nahir. Lugn som tjuren Ferdinand under sin korkek smeker han in bollen två gånger. Det är konst vi får bevittna.

Målskyttet är dock inte slut där. Hammarby tilldöms en straff, via en knuff i ryggen på Deniz Gul, en straff som vi istället skulle ha tilldömts tidigare när Jusef Erabi blev nedsparkad, efter ett mönsteranfall av Hammarby, när han bara skulle lägga in bollen i mål.

Nåväl, straffen exekverades på ett lyckat sätt av den något ovane straffskytten Oscar Johansson Schellas. Oerhört skönt för honom och en liten fågel har viskat i våra öron att det var de andra spelarna som ville att Oscar skulle ta straffen. Om så är fallet så var det en oerhört fin, och stöttande gest, en gest som visar på att lagsammanhållningen är den rätta.

Jakten på Europaplats

Innan de senaste fyra matcherna hade spelats vet vi att Hammarby hade en mycket bra period, där man avslutade med tre raka segrar.
Även om denna period har bjudit på ett svagare motstånd får resultatet betraktas som godkänt, med två segrar, en oavgjord och så plumpen mot Göteborg på hemmaplan.

Detta betyder att vi fortfarande behåller en snittpoäng på 1.75, det vill säga fortfarande en bit under de 1,9 som krävs för att ta en tredjeplats i allsvenskan, rent statistiskt.

Som jämförelse har Malmö ett poängsnitt på c.a. 2,23, Djurgården c.a. 2,13 och trean Mjällby ett poängsnitt per match på c.a. 1,71. GAIS, som för närvarande är femma, har samma snitt som Hammarby, det vill säga 1,75. Lag som Elfsborg och Häcken började säsongen svagt, men kommer nu allt starkare, så räkna med att deras snitt kommer att öka inom kort.

Matcher spelade: 16
Poäng: 28
Nuvarande snittpoäng: 1,75
Snittpoäng som krävs för att nå målet: 1,9

Med tanke på det programmet Hammarby har under Augusti månad känns det inte omöjligt att närma sig de 1.9 i snittpoäng per match som historiskt har krävts för en tredjeplats.

Men då krävs det minst 9 av 12 poäng, en poängskörd som aldrig är lätt i allsvenskan.

Truppstrategi – Nuläge och en analys vad som borde vara nästa steg

Ingen Hammarbysupporter har väl, vid det här laget, missat den nya truppstrategi som Adrian Von Hejne presenterade på hemsidan, samt i diverse poddar, under våren.

För att kort sammanfatta det så delas truppen in i fyra kategorier med efterföljande egenskaper:

  • Nyckelspelare => Bland de bästa i allsvenskan, ständig tillgänglig, ledaregenskaper, rutin. Exempel: Besara, Hahn
  • Värdespelare => Spelare under 25 år, har högt värde, säljbara, har gjort avtryck i A-laget. Exempel: Touré, Djukanovic
  • Framtidsspelare => Spelare runt eller under 20 år, hög potential, har ej ännu gjort avtryck i A-laget. Exempel: Teah, Kanga
  • Truppspelare => Spelare som inte ingår i övriga kategorier, men som ändå behövs i truppen, som backup eller stöd. Exempel: Blazevic, Strand

När det gäller kategorierna värde- och framtidsspelare är det i stort sett bara att ställa sig upp och applådera det som ”Micke” Hjelmberg, Adrian Von Hejne, med flera, har lyckats med. Hammarby är idag oerhört välbeställt, med både ett fungerande afrikaspår, där vi kan hämta större och större talanger till klubben, samt även en väl fungerande egen ungdomsverksamhet, där spelare flyttas upp i A-truppen via spel i HTFF. Fem plus är nästan ett för lågt betyg här.

När det gäller truppspelarna så har vi några typiska sådana i dagens trupp. Jag tänker då närmast på Davor Blazevic och Simon Strand, men också på Fredrik Hammar. Hammar som, med tiden skulle kunna växa till en nyckelspelare och bli den där kaptenen som, precis som vi supportrar, andas, äter och skiter Hammarby. Det blir ett klart godkänt betyg, en trea på en femgradig skala här.

Slutligen då, den kanske viktigaste kategorin. Vi pratar då om nyckelspelarna, det vill säga de spelare som skall vara garanten för en så pass hög lägstanivå att Hammarby är med och slåss i toppen varje år, men som också skall vara de som lyfter våra värde- och framtidsspelare till nya höjder. 

När vi tänker på nyckelspelare inom fotbollen tänker vi på spelare som är så viktiga för ett lag så att de nästan definierar hela laget. Exempel som ”poppar” upp i huvudet i allsvenskan är spelare som Markus Rosenberg, Anders Christiansen, Sebastian Larsson, Anders Svensson och våra egna gamla hjältar Nikola Djurdjic och Kennedy Bakirciougly. Givetvis är även Nahir Besara en sådan.

Tanken med truppstrategin är att vår startelva, i stort sett, alltid skall bestå av 5-6 stycken nyckelspelare och resten av värde- eller framtidsspelare. Givetvis med de viktiga truppspelarna som backup.

Om vi nu titta på de spelare som återfinns i Hammarbys trupp, som är över 25 år och inte är truppspelare så landar vi i följande spelare (Vi har valt att inte ta med utlånade spelare här):

Nahir Besara
Harman Hahn
Victor Eriksson
Oscar Johansson Schellas
Frederik Winther
Tesfaldet Tekie
Marc Llinares
Anton Kralj

Trots att inget konkret har kommunicerats, annat än att Kralj är aktuell för Degerfors, så ”tror” vi att vi snart kan räkna bort Marc Llinares och Anton Kralj från denna lista, då de helt enkelt är för svaga för att vara nyckelspelare och inte tillräckligt mångsidiga för att vara truppspelare. Det är förstås ren spekulation från vår sida och det kan mycket väl bli så att någon av dem blir kvar.

Då återstår sex spelare, där vi hade oturen att få Fredrik Winther långtidsskadad. Såldes endast fem potentiella nyckelspelare kvar för att bära laget. Att Nahir Besara är en har vi redan avhandlat och att Warner Hahn och Frederik Winther har visat upp kvaliteter som gör dem till kandidater är nog de flesta överens om.

Frågan är om de övriga tre, Victor Eriksson, Oscar Johansson Schellas och Tesfaldet Tekie är tillräckligt bra för att kallas för nyckelspelare. Vi tycker inte riktigt att det, än så länge, räcker riktigt hela vägen fram, även om alla tre har potential att växa ut till det, och bli stabilare och bättre med tiden.

Problemet är att det inte hjälper oss här och nu, om vi återigen skall stå utanför Europaplatser och se de andra lagen lyckas och dra in mer och mer pengar till sina klubbar, samtidigt som de kan behålla sina kvalitetsspelare, eller sälja dyrt.

Vår slutsats blir att våra nyckelspelare KAN bli tillräckligt bra med tiden, för att verkligen vara riktiga nyckelspelare, MEN att det inte kommer att räcka om vi skall vara med och slåss om guldet och Europaplatser redan denna säsong. Därför anser vi att Hammarby borde värva en, för Hammarby, definierande spelare.

En härförare, kapten och pådrivare. En spelare som ”vägrar” att förlora och drar med sig de andra spelarna i detta. Som truppen ser ut idag borde det vara en defensiv mittfältare, en så kallad sexa. För hur kompetenta spelare som Fredrik Hammar och ”Mackan” Karlsson är, så är dessa två inte tillräckligt skickliga för att ta oss till nästa nivå.

Vi vill se en Kennedy, en Hammad eller en Djurdjic, det vill säga en spelare som ger eko i övriga fotbolls-Sverige och kan ta oss till nästa nivå.

Den närmaste framtiden

Augusti månad bjuder på ett lurigt spelschema för Hammarbys del. Bortamatcher mot lag som Kalmar och Värnamo, två lag som återfinns i den nedre halvan av tabellen, som borde vinnas av ett topplag. Samtidigt vet vi hur otroligt svårt Hammarby har haft att komma ifrån Kalmar och Värnamo med tre poäng. Det har snarare blivit pinsamma förluster och långa resor hem för alla supportrar som åkt från Stockholm, och andra platser i Sverige, för att stötta ”Bajen”.

Är detta säsongen vi får se en ändring av denna trista trend? Fan trot, som man brukar säga, men vi måste ändå säga att vi ser en positiv utveckling av spelet på bortagräs (eller bortaplast). De fyra senaste bortamatcherna har ändå genererat sju av tolv poäng, vilket är ett ovanligt bra bortasnitt för att vara Hammarby.

Hammarby har även två hemmamatcher under augusti, mot BP och GAIS. Med tanke på senaste vinsten mot BP och att vi faktiskt krigade oss till en poäng på bortaplan mot ett mycket hemmastarkt GAIS så borde vi slå dessa på ”Nya Söderstadion”. Det måste vara slut med matcher som den mot Göteborg, där spelare helt enkelt inte är 100% fokuserade och tända.

Vi är medvetna om att alla lag har svackor och Hammarby är förstås inget undantag, vilket om inget annat vårens resultat vittnar om, då Hammarbys resultatrad mest påminner om en tur i en berg- och dalbana.

Vi hoppas nu på stabilitet och många vinster, men framtiden får utvisa hur det verkligen blir, för vågorna går, som sagt, ofta höga på Hammarby sjö.

Forza Bajen!
 

Göran Öberg2024-08-01 16:54:41
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö