Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Beckmörkt efter derbymatcher mot AIK. Hammarby har dock fortfarande allt i egna händer om det skall bli Europa 2025. 5 raka segrar och vi är där!

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8

Det är spännande tider för Hammarby fotboll och för oss supportrar. Kan Hammarby resa sig som fågel Fenix ur den aska som en sjundeplats i allsvenskan innebär, och hur kommer en sådan resa då att se ut? Vi på Svenska Fans har valt att använda detta projekt för att följa denna resa från ett helikopterperspektiv, där allt som hänt sammanfattas månadsvis. Huvudsakligt fokus kommer att ligga på herrlaget och följa hur den nystart som Hammarby nu gör faller ut ur ett längre perspektiv.

Organisation och klubb – Vad har hänt under den senaste månaden?

Den stora saken som hänt denna månad är det faktum att ”bajenbönorna” har tagit sig vidare till gruppspel i Champions Leauge efter att ha skrällt mot favoriten Benfica i kvalet. 

Det blev en svår grupp med världens kanske bästa lag, Barcelona, Manchester City och slutligen Sankt Pölten från Österrike. Det kommer att krävas något alldeles extra från våra damer att ta sig vidare från gruppen, men det är inte helt omöjligt. 

På herrsidan är det är enda som sticker ut den tragiska händelsen på Årsta i förra veckan, där Dennis Collander återigen skadade sitt knä. Hela Bajenland lider med Dennis och önskar ett snabbt tillfrisknande. Frågan är om han orkar ta sig tillbaka ytterligare en gång eller om det var slutet på karriären vi nu såg. En sak är säker och det är att om någon kan ta sig tillbaka igen så är det Dennis. 

När det gäller den eviga planfrågan så har det dessutom kommit fram som förslag att bygga en ny arena där Söderstadion låg, en arena med ungefär samma åskådartak som den gamla arenan. Tanken är främst att damlagen hos Hammarby och våra bittra rivaler Djurgården skall kunna nyttja den arenan för matcher i Europa (som om Djurgårdenas damer någonsin skulle komma i närheten av det). Även BP kan blanda sig i leken.
Vad som händer i denna fråga får vi se, men spontant känns det trist med ytterligare en delad arena med våra hyresgäster. Tyvärr kan det nog vara så att vi inte har något val.

Status spelartruppen – Förändringar och nuläge

Det har inte skett några större truppförändringar under September månad, annat än den tidigare avhandlade skadan på Dennis Collander. Vi har dock fått sett mer och mer av spelare som Adrian Lahdo och Emil Reyes, både i träning, i HTFF samt på bänken i A-laget. Det är två enormt lovande sextonåriga spelare Hammarby har där, spelare som kommer att utvecklas ytterligare och inom ett eller ett par år kommer att ta en startplats i A-laget. Sanna våra ord.

Sportsligt – Vad har hänt den senaste månaden?

Sedan senaste avsnittet av denna serie har Hammarby spelat fem matcher, vilket har resulterat i två vinster, två förluster samt den mycket bittra förlusten mot Gnaget bara för några dagar sedan, en förlust som petade ned oss från Europaplatserna av just AIK.

Nedan lite kort från varje match, samt en länk till artiklar där man kan läsa våra reflektioner efter varje match

Göteborg - Hammarby 0-1

En någorlunda jämn match där båda lagen har några chanser var. Göteborg får den nyss inbytte Hussein Carneil utvisad i 87e minuten och det blir hela 12 minuters tillägg efter en rad avbrott. I den elfte av dessa tolv får Montader Madjed fritt fram på högerkanten och slår ett perfekt lågt inlägg med sin högerfot. Bollen möts av Jusef Erabi, som stöter in bollen i mål. Snacka om att vänta till sista minuten för att avgöra. 

kan ni läsa mer om matchen: Reflektioner Göteborg

Hammarby - Norrköping 1-1

Det blev en poäng för Hammarby, men det kändes lite som en stöld då hemmalaget var klart bättre i stora delar av matchen. 1-0 görs av Jusef Erabi, på nytt efter inspel av Montader Mahjed, på övertid i första halvlek.

Hammarby kontrollerar matchen fram till någonstans mellan 65:e och 70:e minuten, men tappar sedan initiativet sista dryga 20. Norrköping gör tre offensiva byten, medan vi endast byter in Divine Teah istället för Madjed. Tyvärr blir det bytet inte så lyckat och Norrköping får fritt fram på sin högerkant, där de endast ställs mot en trött Marc Llinares och en defensivt vilsen Teah.

Föga förvånat kommer bortalagets kvitteringsmål till från just den kanten, när Victor Eriksson missar en brytning. Inspelet hamnar hos Vito Hammershöy-Mistrati, som enkelt kan rulla in bollen bakom en chanslös Warner Hahn. Klockan står då på dryga 87 minuter.  

Här kan ni läsa mer om matchen: Reflektioner Norrköping

Elfsborg - Hammarby 0-0

Elfsborg på bortaplan brukar sällan vara en enkel match för något lag, och Hammarby är inget undantag. Visst, man har kommit därifrån med en poäng några gånger, men den stora merparten av matcherna har man fått åka tomhänta tillbaka till Stockholm.

Denna gång är bortalaget väldigt nära att ta med sig samtliga tre poäng hem. Både Jusef Erabi och Markus Karlsson träffar virket med sina avslut, där Erabis avslut är allra närmast. Hemmalaget är inte heller helt ofarligt, speciellt i första halvlek, men de kommer inte till lika klara chanser. Matchen slutar 0-0, vilket faktiskt känns som en besvikelse för oss bajenfans.

Här kan ni läsa mer om matchen: Reflektioner Elfsborg

Hammarby - Häcken 2-0 

Ingen vinst på hemmaplan sedan mötet med Mjällby i slutet av juli. Istället en rad av oavgjorda matcher. På andra sidan ett Häcken som inte alls levt upp till förväntningarna denna säsong. Inför denna match så var det också ett faktum att Häckens tränare Pål Arne ”Paco” Johansen precis fått sparken, och tillfälligt ersatts av klubbens U19-tränare, holländaren Joop Oosterveld.

Frågan var, förstås då om bortalaget skulle få till en nytändning i och med tränarbytet. Svaret blev nej och Hammarby kunde, ganska bekvämt vinna med 2-0, efter två mål av Oscar Johansson Schellas , båda på retur på skott, först av Nahir Besara och sedan av Bazoumana Touré. Noterbart är att Kim hade lärt sig läxan från matchen mot Norrköping och gjorde byten för att stänga matchen, istället för att göra fler mål framåt.

Här kan ni läsa mer om matchen: Reflektioner Häcken

AIK - Hammarby 1-0

Det var länge sedan det var ett sådant laddat stockholmsderby som detta, mellan två lag som är med i racet om Europaplatser. Inför matchen kände vi ett lugn, att detta skall nog ordna sig, då det var oerhört länge sedan Hammarby förlorade en match. Tyvärr så kändes det som att bortalaget fortfarande satt kvar i bussen, eller vad det nu var för transportmedel de använda till matchen, under den första halvleken. Det var bara ett lag på banan och det var inte Hammarby. Warner Hahn gjorde ett par suveräna räddningar som höll laget kvar i matchen.

I andra halvlek spelar Hammarby bättre och får bättre kontroll på spelet. Visst, man skapar inga stora målchanser, men nu är man i alla fall med i matchen. Tyvärr så blir det ett längre avbrott efter att lagens supportrar har haft en pyroteknisk uppvisning. Avbrottet påverkar, som brukligt, bortalaget mer än hemmalaget och AIK kommer ut och tar tag i spelet igen.

Avgörandet kommer så sent som på övertid, då Ibrahim Breeze Fofana inte lyckas rensa en boll. Den studsar istället ut, rakt på fötterna på den inbytte John Guidetti, av alla spelare. John, som ju är en dokumenterat bra avslutare gör inga misstag och stänker in bollen med vänstern i gaveln bakom Hahn. Ridå Hammarby.

Här kan ni läsa mer om matchen: Reflektioner AIK

Jakten på Europaplats

När vi gick in i denna period så hade Hammarby snittet 1,8.

Med de fem matcher som har spelats har man tappat till 1,76, vilket gör att man är en bit från målet på 1,9. Detta reflekteras nu också i tabellen där Hammarby stoltserar på en fjärdeplats med fem omgångar kvar.

En positiv sak är segern senast mot Häcken och nu får vi hoppas att hemmaformen är på topp mot Halmstad, Djurgården och Malmö. Negativt är, förstås, att vi förlorade mot AIK och därmed så bröts vår obesegrade svit.

Matcher spelade: 25
Poäng: 44
Nuvarande snittpoäng: 1,76
Snittpoäng som krävs för att nå målet: 1,9

Snittet för övriga topplag är: Malmö 2,24, Djurgården 1,84 samt AIK 1,8. Även Elfsborg är med i racet, fyra poäng från en Europaplats just nu.

Noterbart är att det mer och mer börjar se ut som att det kanske inte kommer att behövas riktigt 1,9 i snitt denna säsong för att nå Europaplatserna, men det kommer att vara nära. AIK har 1,8 i snitt nu som trea och kommer, med all säkerhet, att behöva öka det snittet för att komma topp tre.

Den närmaste framtiden

Med endast fem matcher kvar är vi inne på upploppet och Hammarby har allt i sina egna händer om det skall bli en Europaplats. Fem segrar och man kommer med 100% säkerhet att vara före Djurgården.

Vi kommer att vänta med nästa del av denna artikelserie till serien är slutspelad, och därför avhandlar vi samtliga fem matcher här.

Matcherna som Hammarby har kvar att spela är:

5/10 Hammarby – Halmstad
20/10 Hammarby – Djurgården
26/10 Sirius – Hammarby
2/11 Hammarby – Malmö
10/11 Västerås - Hammarby

Som ni kan se så är det inte bara, så kallade, lätta matcher kvar för vårt kära södergäng, men det är nu laget måste vara på sin absoluta topp och se till att vinna så många matcher som det bara går. Den stora nyckelmatchen blir förstås derbyt mot Djurgården, en match som vi är ganska övertygande om att Hammarby måste vinna om det skall bli en topp-tre placering.

Noterbart är att de två sista matcherna mycket väl kan vara mot lag som inte har något att spela för, då det är ganska troligt att Malmö redan säkrat guldet och att Västerås redan åkt ur allsvenskan. Det är dock inte säkert att så blir fallet, och skulle det bli fallet så är det heller inte säkert att matcherna blir enkla för det. Däremot brukar det ju vara så att det mest motiverade laget ofta vinner.

Nu tycker vi att det får vara slut på experimenten med startelvor, och chansbyten, för denna säsong, och att Kim satsar på den startelva som han tror har störst chans att vinna de matcher som är kvar. Och när byten väl sker, eller spelare blir avstängda, se till att byta in spelare som kan prestera på samma position.

Vi tänker oss då på Teah i stället för Besara, Madjed in för Oscar Johansson Schellas, Clemmensen i stället för Erabi, Fofana in för Eriksson/Vagic och två av de tre musketörerna Karlsson, Tekie och Hammar på banan samtidigt under matchernas alla minuter.

Först ut är morgondagens match mot Halmstad, som ju verkligen är en måste-match. Låt oss hoppas att Hammarby kan vinna och att målskyttet lossnar ordentligt. Det skulle verkligen behövas nu för att få tillbaka självförtroendet efter den otroligt sura förlusten mot Gnaget.

Nu går vi all-in och gör vårt på läktaren! Mot en avslutning med fem raka segrar och sköna Europaresor under 2025!

 

Göran Öberg2024-10-04 17:33:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!