Publik på idrottsevenemang kan tillåtas i oktober

Publik på idrottsevenemang kan tillåtas i oktober

I oktober kan publik få återvända till svenska idrottsevenemang. Under fredagen meddelade regeringen att man förbereder ett förslag om undantag för "vissa evenemang" där åskådare sitter med två meters mellanrum. – Det blir mer än 50 personer men det ska sättas ett tak, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Påtryckningarna mot regeringen och Folkhälsomyndigheten från idrottsrörelsen – framför allt från den svenska fotbollen och svenska ishockeyn – har varit stort den senaste tiden om att tillåta publik på svenska idrottsevenemang.

Under fredagen kom nya besked från regeringen.

Inrikesminister Mikael Damberg tydliggjorde att begränsningen på maximalt 50 personer vid allmänna sammankomster fortsatt gäller. Samtidigt förbereder regeringen ett förslag om ett undantag "för vissa evenemang med sittande publik som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt" som ska träda i kraft 1 oktober. Inrikesministern poängterade också att "undantaget ska kombineras med ett tak för övre deltagargräns".
– Det blir mer än 50 personer. Men det ska sättas ett tak. Det taket kommer vi att sätta efter att ha pratat med Folkhälsomyndigheten, säger Mikael Damberg.

På den raka frågan om publik kommer att kunna återvända till fotbolls- och ishockeymatcher svarade Damberg:
– Ja, under förutsättningen att man följer de regelverk som gäller och att Folkhälsomyndigheten kan ta fram rekommendationer om hur till exempel köbildning ska undvikas.

Damberg utvecklade också hur förslaget från regeringen, som ska gälla från 1 oktober, ser ut. 
– Det är sittande arrangemang med två meters mellanrum som vi skickar ut på förslag och att Folkhälsomyndigheten ska återkomma med ett tak för detta. Det här betyder inte att det blir obegränsat med människor. Men det kommer att finnas möjlighet att genomföra ett arrangemang om man kan sprida ut sig med två meters mellanrum. Det har andra länder visat att det är genomförbart, säger Mikael Damberg.

Förslaget skickas nu på remiss för att ge underlag till ett beslut innan 1 oktober.
– Och då får aktörer ha synpunkter på detta. Men det här är vårt förslag, säger Damberg.

På pressträffen meddelade också idrottsminister Amanda Lind att regeringen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att ge ytterligare ett ekonomiskt stöd till idrotten på en miljard kronor, men att man måste komma överens med Centerpartiet och Liberalerna först. 
– Det här är en viktig signal för idrottssektorn, säger idrottsminister Amanda Lind.

Linus Sunnervik2020-08-21 10:12:00

Fler artiklar om SvenskaFans