Djurgården - Kalmar FF
3 - 1

Efterlängtat lugn i Djurgårdens vinst mot Kalmar
Joel Asoro efter sitt 1-0-mål mot Kalmar FF.

Efter en inledande period av impotens, rent poäng- och målmässigt, i Allsvenskan hade Djurgården letat efter formen sedan säsongsinledningen. Hemma mot Kalmar skulle de blårandiga bönerna besvaras då det oväntade småländska topplaget besegrades. Vinsten blev bekväm och Djurgården kunde kontrollera hem poängen inför en stark publikinsats på Tele2.

Stockholms stolthet hade knappast levt upp till namnet under de inledande omgångarna av Allsvenskan. Under måndagen skulle laget få ytterligare en möjlighet att vända den negativa trend som följt dem under säsongsinledningen. Dagens motstånd var Kalmar FF som hittills gått starkt i serien, där man inför matchen funnit sig på fjärde plats, jämfört med Djurgårdens nionde. Med det sagt tycks hoppet alltid vara närvarande runt Bosse Anderssons bygge, som dessutom vunnit samtliga hemmamatcher i Allsvenskan hittills. Kanske skulle spelet äntligen flyta på som blårandiga supportrar vant sig vid under de senaste åren.

Startelvan för dagen innehöll inga större överraskningar. Tommi Vaiho fick fortsatt förtroende i mål och backlinjen från förra matchen förblev intakt, med Piotr Johansson och Elias Andersson på endera kant. Marcus Danielson startade som mittback tillsammans med Jesper Löfgren. Trots den ringa poängskörden skulle man fortsatt spela i en 4-2-3-1-uppställning med Oliver Berg som tia framför Hampus Finndell och Magnus Eriksson. Gustav Wikhem fick fortsatt förtroende på vänsterkanten, precis som Joel Asoro på topp. Victor Edvardsen var den enda förändringen från veckomatchen mot Häcken, då han ersatte Oskar Fallenius på högerkanten.

Stark laginsats med Asoro som grädden på moset
Matchen på Tele2 Arena inleddes med ett hemmalag som visade stor energi i försvarsspelet. Kalmar höll i bollen under långa perioder samtidigt som Blåränderna pressade högt, flera gånger runt bortalagets straffområde. Inledningsvis ledde den höga pressen till flera vassa Kalmaranfall, utan att dessa renderade i ett ledningsmål. När pressen väl bar frukt kunde även Djurgården skapa en del halvfarliga möjligheter. Kalmarmålvakten Ricardo Friedrich var samtidigt högst proaktiv då han gång på gång motverkade Asoros snabbhet med egna utrusningar, vid de tillfällen en DIF-spelare försökte nå anfallaren i djupet. Djurgården motverkade detta fint då man såg till att spela sammansvetsat och trycka upp laget i anfall, vilket ledde till att Kalmar periodvis pressades ner ordentligt.

Efter ett misstag av Kalmar på mittplan skulle Finndell nå Berg i djupet centralt på plan, vilket spelade förbi nästan hela motståndarlaget. Norrmannen hittade därefter Asoro i djupet, som krigade sig förbi sin försvarare och distinkt placerade in ledningsmålet för andra matchen i rad. Asoros 1-0-mål var också det första som Kalmar släppt in under första halvlek på hela säsongen. Efter målet såg Djurgården till att stänga till centralt på egen planhalva, samtidgt som man accepterade att Kalmar fick hålla i bollen på egen planhalva. När bortalaget väl tog sig i närheten av DIF:s straffområde lyckades man inte skapa något, utan hemmaförsvaret kändes lugnt och kapabelt. Efter ett par minuten då uppspelsfasen inte riktigt verkade klicka kom även anfallsspelet snart igen för Djurgården. Samtliga delar av laget spelade bra under i stort sett hela halvleken, inte minst Edvardsen som kunde såväl stångas som vinna löpdueller på högerkanten.

Ihållande blårandig dominans
Efter att ha hållit tålmodigt i bollen under ett långt anfall letade sig en hög boll bort till Hampus Finndell i änden av straffområdet i den 40:e minuten. Mittfältaren lurade bort sin försvarare för att få lite yta, varpå han med ett inlägg hittade Asoro framför mål. Anfallaren som verkar vara i storform bjöd på en konstspark som, via Kalmarförsvarares ansikte, hamnade bakom Friedrich i KFF-målet. Målet noterades till slut som ett självmål. Hemmalaget föreföll ha kontroll på spelet och 2-0-ledningen var knappast orättvis. Det enda som verkade vara ett orosmoment i slutet av den första halvleken var domarinsatsen, som kritiserades av Kim Bergstrand efter en ganska tydlig om än utebliven frispark i fint läge. Generellt sett verkade gästernas Romario komma undan med fler karaktärsenliga tilltag än Djurgårdens eminenta lagkapten Eriksson. I halvlekens avslutande minuter fortsatte Djurgården att spela lugnt i försvarsspelet, samtidigt som man kontrade med mycket folk i anfallet.

Den andra halvleken såg ut som slutet på den första till en början. Djurgården låg rätt i positionerna och tillät inte Kalmar att skapa något riktigt farligt, samtidigt som man kontrade effektivt. I den 53:e minuten skulle det även ge utdelning då Wikheim gjorde sitt andra allsvenska mål för säsongen. Finndell bröt bollen utanför KFF:s straffområde, varpå Eriksson snabbt slog in bollen över försvararna till Wikheim som avslutade högt. Dessförinnan hade Asoro gjorts ner på mittplan, vilket absolut hade kunnat rendera i utvisning. Hemmalaget verkade obrytt av några yttre omständigheter, då spelet flöt på mer naturligt än det gjort för Blåränderna under en lång tid. Kalmar hade visserligen en boll i mål efter en hörna, som dömdes bort för offside, men på det stora hela var det tydligt att Djurgården dominerade matchen.

Kontrollerad matchbild av hemmalaget
Hemmalaget verkade tappa en del av sin geist efter det tredje målet. Man blev något stillastående och tillät Kalmar att hålla i bollen närmare eget straffområde. Detta ledde till ett något tilltrasslat läge där Vaiho släppte en retur ut till Deniz Hümmet, nyss inbytt anfallare i bortalaget. Hümmet skakade av sig Berg och vek in ett vackert avslut högt i det bortre hörnet, till 3-1. Efter målet skulle även Djurgården genomföra sitt första byte då Fallenius ersatte Edvardsen på högerkanten i den 68:e minuten. Kalmar hade visserligen återfått en del energi med anledning av reduceringsmålet, men Djurgården tog sig snabbt ur sin dvala. Blåränderna återtog kontrollen på matchen med flera långa anfall, vilket såg ut att trötta ut de redan slitna motståndarna ytterligare. Försvarsspelet såg också klart lugnare och mer kontrollerat ut när Djurgården bytte av Eriksson och Wikheim i den 75:e minuten. In skulle istället Sabovic och Radetinac, som därefter utgick från högerkanten.

Inbytte Falenius tog för sig efter att ha flyttat över till vänsterkanten. Han jobbade stenhårt i försvarsspelet och såg såväl bolltrygg ut i anfallet där han hittade fina ytor och kombinationer med lagkamraterna. DIF fortsatte att kontrollera matchen och ledningen kändes aldrig hotad. Kalmar såg slutkört ut och då hemmalaget äntligen hade bestämt sig för att dyka upp översköljdes man av lagmaskinen Djurgården. Det var ingen konstant press då Kalmar ibland tilläts hålla i bollen, men den övergripande känslan var hela tiden att hemmalaget styrde matchbilden dit man ville. KFF verkade frustrerat då de drog på sig flera varningar under den andra halvleken då man hamnade på hälarna mot hemmaspelarna gång efter gång. På det stora hela får insatsen från hemmalaget ses som ett enormt steg i rätt riktning. Berg och resten av laget verkar finna sig allt mer i 4-2-3-1-uppställningen och laget klättrar i tabellen till en sjätte plats, precis bakom dagens motståndare. Djurgården vann igen inför en rejäl publikinsats på Tele2, och våren känns plötsligt lite ljusare.