Rapport från årsmötet

Rapport från årsmötet

Det har snackats mycket inför årets årsmöte. Alla händelser under 2012, ekonomin, stadgeändringar men framförallt om hur det skulle röstas i frågan om 51%-regeln.

Det var ingen tvekan om att det rådde en viss osäkerhetskänsla i kroppen när man trängde igenom vårvindarna på fredagskvällen på sin väg mot Restaurang 1910 och Malmö FFs årsmöte 2013. Det var många som hade gjort samma sak som jag, 234 medlemmar plus 18 med fullmakt, vilket tyder på att människor förknippade med MFF vill påverka vilket man alltid måste gilla. Blandingen av unga och gamla var glädjande att se.

Efter en kort film från lagets läger i Florida öppnade ordförande Håkan Jeppson mötet. Hans Petterson valdes till ordförande för mötet och Pontus Hansson till sekreterare. En tyst minut hölls för bortgångna under 2012 Bo Andersson, Åke Grewin och för Kjell Hjertsson som gick ur tiden under 2013.

Mycket fokus skulle ligga på ekonomin, ända sedan klubbens katastrofala minus 30 miljoner kronor för tre år sedan har MFFs ekonomiska ställning diskuterats mycket, framförallt i media. Även i år visar MFF ett negativt resultat d.v.s. 13,9 miljoner kronor, största anledningen till detta är det uteblivna UEFA deltagandet som genererar otroligt mycket pengar. Även det ökade förvärvet av Swedbank Stadion från 25 % ägande till 75 % (PEAB äger resterande 25 %) bidrar till resultatet. Från och med 2013 sparar klubben 15 miljoner kronor per år på det ökade ägarskapet av Stadion, därigenom har de totala kostnaderna minskat i jämförelse med förra året.

Gällande den sportsliga verksamheten påpekade VD Per Nilsson den ökade budget, på 14,9 miljoner kronor, som tillkommit tack vare förvärvet av Swedbank Stadion, samt att MFF har en spelarbudget på närmare 65 miljoner kronor, högst i Sverige. Gällande tröjsponsorer har MFF ingen idag. Inget är påskrivet. Man förhandlar med ett antal sponsorer om vilka som blir huvudsponsor på tröjorna men det är klart att man inte kommer kunna sälja för belopp runt 8-10 miljoner kronor som man gjort tidigare och helst vill uppnå.

De stora frågorna inför årsmötet var givetvis motionerna gällande ståplatsreducering och behållandet av 51 % spärren på RF-nivå.

Motionen som lämnades in av ledande medlemmar från MFF Support, Supras och Rex Scania yrkade på att MFF själva skulle bestämma hur stor kapacitet av arenan som ska vara ståplats och ha gästande lags supportrar i åtanke gällande deras behov av ståplats. MFF ska även verka för att en reglering av ståplatsreducering ska slopas hos SEF och SvFF. Denna motion gick igenom.

Kvällens snackis var givetvis den andra motionen där bl.a. Tony Ernst var motionär. IFK Göteborg röstade igenom en motion på sitt årsmöte där de yrkade på att 51 % regeln ska behållas på RF-nivå och inte på förbundsnivå som föreslagits av b.la. Svenska Fotbollsförbundet. Flera klubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, Elfsborg och Helsingborg gav sitt stöd till IFK Göteborgs motion och nu även Malmö FF! Demokrativ har segrat. 174 medlemsröster för. Styrelsen stod inte från början bakom motionen. De förklarade att man inte vill se MFF gå över i bolagiserad organisationsform idag eller i framtiden men att dagens fotboll är en allt mer ren ekonomisk verksamhet och därför är framtiden så pass osäker att man inte vet vad som kan bli nödvändigt att behöva göra.
 
Malmö FFs årsmöte 2013

Positivt:

Demokratin. Givetvis de motioner som röstades igenom av en klar majoritet var glädjande, MFF är en stark medlemsförening som ska vara ledande i frågor som dessa och man såg mycket positiva känslor i restaurang 1910 under kvällen och framförallt när motionerna röstades igenom.

Per Nilssons lugn. En vinter där ledningen utsattes för hårt tryck från media och supportrar, dessvärre även hot så var Nilsson lugn och han visade det även ikväll. Han verkar ha en uppfattning om vad som behöver göras och han har ett sätt att prata som inger förtroende på ett sätt som känns nytt för MFF. Att han sedan faktiskt lyckats reda ut ekonomiskt dåliga resultat till en viss grad är en bedrift i sig.

Negativt:

Sponsorer. Att inte ha en klar tröjsponsor som genererar upp mot 10 miljoner kronor är trots allt ett tecken på att MFFs varumärke håller på att försämras. Malmö FF är ett storstadslag med mycket publik och exponering och ska kunna få in dem pengarna. Väsentligt om man vill expandera sin verksamhet.

Ordförande Håkan Jeppssons tal. Jeppsson redogjorde kortfattat för 2012 års mål och de incidenter som smällde som atombomber under vintern. Han pratade om hur ledningen agerat väldigt professionellt och korrekt för Malmö FFs bästa och vad ledning, tränare och spelare ska lära sig av vad som hänt. Att han uttrycker sig på det sättet förvånar inte och det får han tycka om han vill. Men Jeppson säger även att klubben går före individen, MFF är större än allt och alla och att det finns en code-of-conduct, en uppförandekod som ska ses över, och som alla inom MFF ska följa.
MFF större än alla? Är inte en spelare utanför planen en representant för klubben och ska bete sig enligt den uppförandekod som ska finnas? Det verkar inte så. Det saknas en tydlig professionalitet hos Malmö FF där även tydliga riktlinjer inte verkar ha transparens genom leden.

Innan man lämnade för de kalla vårvindarna igen sjöngs "MFF:are är vi alla" högt i lokalen. Ett fint ögonblick att ta med sig. Hoppas på många fler, och det snart. 


Not. Det röstades även i stadgefrågor och styrelsens förslag om att det skall krävas medlemskap både för året som årsmötet gäller samt det innevarande året fick inte tillräckligt med röster.
 

Johan Werner Åkesson2013-03-09 11:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?