Rapport från medlemsmötet "Supporterinitiativen har genererat mer än 10 miljoner kronor till föreningen"
Under onsdagskvällen höll Blåvitt ett (digitalt) möte för föreningens medlemmar och Alltid Blåvitt var givetvis med på mötet.
Missade mål och skademinimering
Mötet inleds av Mikael ”Speaker Mikael” Johansson och Mats Engström som påpekar att det är ett ovanligt möte i och med att det är digitalt och inte har några medlemmar på plats.
Inte helt oväntat så är det stor närvaro med 843 anmälda till mötet, troligtvis tack vare att det är digitalt och medlemmar från andra delar av världen än Göteborg kan delta såväl som många nya medlemmar under året.
Mats inleder med att förklara det alla vet, 2020 var ett utmanande år. Utgångspunkten för 2020 var att 2019 var ett relativt bra år sportsligt och ekonomiskt och att tanken var att vi skulle ta fortsatta steg 2020. Men vi kan redan nu i oktober konstatera att så inte blir fallet. Sportsligt har det skeppet redan seglat (trots en cupvinst) och ekonomiskt har Corona-pandemin såklart påverkat negativt.
Men allt var inte negativt såklart. Damlaget har redan under sin första säsong avancerat en division och herrlaget vann som bekant ett cupguld.
Det underliga året som varit har tvingat föreningen att sätta upp nya fokus för arbetet när det kommer till ekonomin, och man har haft tre olika fokusområden. Kort sikt, medellång sikt och lång sikt. Kortsiktigt har målet varit att se till att ha likviditet. På medellång sikt var målet att säkra elitlicensen och eget kapital för nästa säsong. På längre sikt att säkra ett bra resultat och eget kapital.
Mats går igenom lite hur styrelsen lagt upp sitt arbete under året med olika utskott innan Max Markusson tar över.
Max går igenom målsättningarna inför säsongen och hur de har påverkats under året. De målen var bättre ekonomiska resultat, bättre sportsliga resultat och effektivare organisation. Men ganska snabbt fick föreningen dock tänka om och fokusera på en mer kortsiktig skademinimering.
Under sommaren tvingades föreningen även ta beslut gällande de uteblivna sportsliga resultaten.
Max berättar att det ganska snabbt blev tydligt att Blåvitt behövde jobba med skademinimering. Ganska tidigt sattes allmänna besparingsåtgärder in. En effekt av detta är att den verksamhetsplan som gäller för åren 2019-2023 antagligen kommer skjutas fram i tiden.
Några av de första åtgärderna som togs till var att ta del av det stöd och åtgärdspaket som presenterats av regeringen och man är idag 6 personer färre på Kamratgården än inför året. Personalkostnaderna är nu de lägsta sedan 2012. (Uppfattade dock inte om det gällde kanslipersonal eller för hela föreningen.)
En effekt av detta är dock att föreningen har lägre kapacitet på vissa poster. Bland annat har kommunikationsteamet minskat från 4 personer till 2 personer, varav båda är deltidspermitterade.
10,5 miljoner från supportrarna
Max förklarar att de medlemsinitiativ som dragits igång under året har varit helt avgörande för föreningen. Under året har olika initiativ dragit in totalt 10,5 miljoner kronor till föreningen.
De spelarförsäljningar som gjorts gör att föreningen känner sig trygga i att fler spelare inte behöver säljas i en dålig marknad (en marknad som uppskattas ha gått ner med ca 25%-30%).
Inför året gick föreningen in i Allsvenskan med en trupp som bedömdes som tunn men bra. Dock har vi haft skador på nyckelpositioner och haft uteblivna resultat in allsvenskan som kulminerade i ett tränarbyte.
De åtgärder som gjorts under året innebär att utvärderingen av verksamhetsplanen skjuts fram och att organisationen är mer flexibel inför 2021. Resultatet väntas bli ett underskott på mellan 5-15 miljoner beroende på hur vissa avtal m.m. faller ut under det som är kvar av året.
Underskottet är ett aktivt val då föreningen inte vill rea ut spelare bara för att, utan man hoppas kunna få ut fullpris nästa år istället såväl som att de ska hjälpa oss nå sportslig framgång de matcher som är kvar i år och eventuellt nästa vår.
Max lämnar över till ekonomichefen Marcus Hermansson som utvecklar i detalj vilka åtgärder med hänsyn till de tre fokusområdena som tagits.
På kort sikt har inköpsstopp och stödåtgärder som minskad arbetsgivaravgift m.m. införts. På medellång sikt har man sagt upp personal, permitterat andra och sänkt löner.
Långsiktigt, när elitlicensens bedömts som säkrad, har arbetet fortsatt handla om vad som kan ge bästa ekonomiska utfall på sikt (som t ex att sälja spelare till högre pris 2021 än 2020).
Marcus förklarar även att föreningen trots det tuffa året aldrig haft likviditetsproblem.
Men de ekonomiska konsekvenserna av Covid 19 året är att man tappat ca 30% av intäkter från partners och 80% av intäkterna från publiken.
Som max nämnde tidigare så har föreningen gjort ett aktivt val att ta ett underskott i år. (Mellan raderna, vi har haft bud på spelare som vi tycker är för dåliga och föreningen har känt att man har råd att säga nej.)
Inför 2021 innebär det väldigt oklara läget vad gäller publik och världsekonomin att föreningen jobbar med flera olika budgetar och att föreningen jobbar med att vara flexibel för att vara förberedda på vad som än må hända.
E-Sport
Efter Marcus berättar Erica Berghagen (marknads och kommunikationschef) att Blåvitt under morgondagen kommer presentera ett E sportlag. (E Sport är tävlingar i olika dator/TV-spel och Blåvitt kommer såklart fokusera på fotbollsspelet FIFA. Andra spel är t ex Starcraft, League of Legends och Counter Strike, men det är FIFA lag Blåvitt kommer starta.)
Det är många andra föreningar som startat E Sport lag och E sporten är en rörelse som växer snabbt. Manager för det nya laget blir Pontus ”Frolle” Frostvik, som är en relativt välkänd profil i E Sportvärlden, med över 115 000 följare på Youtube.
Tanken är att bredda intresset för Blåvitt utanför fotbollen och att skapa nya platser att synas på. Det är en sport som hamnar lite i en generationsklyfta och det är nog många i de äldre generationerna som inte riktigt förstår hur stort E Sport vuxit sig. Nu är FIFA delen som Blåvitt går in i inte så fantastiskt stor men t ex hade världsmästerskapen i League of Legends knappt 100 miljoner tittare och en prispott på 2,25 miljoner dollar. EA Sports som utvecklar FIFA spelen, såväl som NHL, NFL och NBA versioner omsatte förra året 1,5 miljarder dollar på att sitt spelläge ”Ultimate Team” som är deras anordnade digitala ligor.
Efter Erica tar Pontus Farnerud över som ganska omgående konstaterar det Blåvitt ligger rätt dåligt till i Allsvenskan, och det är kort och gott inte bra nog för IFK Göteborg.
Den Allsvenska prestationen är inte bra nog för IFK Göteborg
Pontus vill inte leta bortförklaringar utan konstaterar bara att tabellen inte ljuger och resultatet inte är tillräckligt bra. Det har varit en svår säsong där Blåvitt gick in med en tunn trupp, tätt mellan matcherna och flera spelare som varit slutkörda både fysiskt och psykiskt.
Inför säsongen satsade Blåvitt på att få in spets snarare än bredd i truppen, och med facit i hand kan vi konstatera att Covid 19 säsongen gynnat lagen med breda trupper och missgynnat lag som Blåvitt som haft tunna trupper samtidigt som många spetsspelare haft svårt att göra större avtryck. (Blåvitt inte är inte enda laget som haft svårt att få igång sina stjärnvärvningar i år så att säga.)
Inför framtiden finns tre punkter man jobbar med.
- Säkra Allsvenskan 2021
- Utvärdera 2020
- Förbereda sig inför 2021.
Inför 2021 har tre spelare utgående kontrakt. Det är Alexander Farnerud, Mattias Bjärsmyr, Isak Dahlqvist plus då att Jesper Tolinsson som bekant kommer lämna nästa sommar.
Pontus lämnar över till Roland Nilsson som förklarar att flera spelare är på väg tillbaka från skador vilket höjer nivån på träningarna vilket man hoppas ska ge god effekt. Spelarna är alla väl medvetna om läget och är överens om att lägga ”jaget” bakom sig och fokusera på laget, som den gamla klyschan går.
Laget pratar om att de måste minimera de egna misstagen och bli effektivare framåt. Det bjuds inte direkt på något nytt eller revolutionerande mer än att Roland Nilsson ändå uppträder väldigt självsäkert och har ett kroppsspråk som säger att ”Ni behöver inte oroa er. We’ve got this.”
Framgångsrik Akademi
Efter Roland är det Jonas Olssons tur att prata om akademin. Jonas förklarar att även om det går trögt för A laget så går det bra för akademin. Föreningen går lite mot strömmen där och väljer att fokusera på en ganska tunn men spetsad verksamhet istället för att suga upp alla spelare i stan (som Brommapojkarna kanske är det främsta exemplet på).
Både P19 och P17 har chans på SM Guld, även om en förlust nyligen i slutspelsserien troligtvis gör att P19 missar final.
På damsidan har F17 damlaget spelat SM Final som man förlorade mot Umeå IK. Noterbart där är att Blåvitt ställde upp med ett lag bestående mest av 15 åringar.
Över de senaste tre åren har Blåvitt sålt spelare för över 100 miljoner och med en bättre ekonomi hade man nog kunnat kräva ännu mer för de spelarna.
Något som också är noterbart är att spelarna som kommer fram nu är egna produkter från grunden och inte spelare som är invärvade till ungdomslagen och Jonas har goda förhoppningar om att vi ska kunna fortsätta se egna produkter ta sig fram.
Marie Svensson tar över för att prata om damlaget som konstaterar att damerna redan nu är klara för division 3 nästa år, trots två matcher kvar av säsongen.
Marie konstaterar att det är ett väldigt ungt lag, med de yngsta födda 2007. Det lag som spelar i Division 4 är samma lag som spelat SM Final i F17.
På sikt är ju planen att damlaget ska bli en egen förening och redan nu jobbar man på att ta fram en egen budget för damlaget och man har bildat ett arbetsutskott som ska leda arbetet i att starta upp en egen förening för damlaget.
Medlemsfrågor
Efter Maries presentation tas en kort paus inför frågestund där medlemmarnas frågor ska besvaras.
(OBS. Frågor och svar är inte raka citat utan en sammanfattning av hur jag uppfattade dem.)
Första frågan efter paus rör hur Blåvitt skulle hantera att eventuellt åka ur Allsvenskan. Max svarar att just nu är fokus på att hålla sig kvar, men såklart finns en plan.
En annan fråga var om beslutsfattningen och kedjorna där, där Mats förklarade att styrelsen har ett slutgiltigt ansvar om de bedömer att de måste agera för föreningens bästa.
En fråga om organisationens storlek svarades av Max med att föreningen faktiskt har minskat sin kostym, men att vi även gentemot konkurrenterna har en rätt liten kostym.
Fråga om ifall styrelsen litar på sportrådet och där svarar Mats Engström att de såklart litar på sportrådet.
Fråga till Erica om hur biljetterna till matcherna kommer lottas ut och varför Blåvitt öppnar upp alls.
Svaret är att man tillsammans med de andra klubbarnas tror att för att i framtiden få öppna upp mer så behöver vi börja här. (Mellan raderna, ingen tror att vi bara en dag kommer få öppna upp hela arenan igen som vanligt, utan det kommer behöva ske gradvis och ju snabbare fotbollen kan visa att vi klarar av att på ett ansvarsfullt sätt hantera publik, ju snabbare kommer vi få ta in mer publik.) Biljetterna kommer lottas ut.
Fråga om ifall Blåvitt nu betalar dubbla löner till tränare i och med att Poya Asbaghi hade lång tid kvar på kontraktet.
Max svarar att det finns en uppsägningstid men vill inte gå in på hur lång den är. Skulle Poya ta ett jobb någon annanstans så kommer Blåvitts förpliktelser mot Poya avslutas.
Hur många har valt att stå kvar?
73% av årskortsinnehavarna har valt att stå kvar hittills.
Är E sporten en sportslig satsning eller en marknadssatsning?
E Sporten är främst en marknadssatsning.
Hur tänkte den sportsliga ledningen när man gick in i säsongen med bara en anfallare, speciellt när den spelaren hade skadeproblem?
Pontus svarar att det är en invecklad process men avsikten var inte att gå in i säsongen med bara en anfallare. Inför säsongen ville man ha in en mittback och en anfallare, men fokus låg på mittback framför allt, men när Covid 19 bröt ut så försvann de alternativen man hade jobbat med.
Varför har Blåvitt blivit en stängd förening? Man mörkar skador, har stängda träningar osv.
Den sportsliga ledningen tillsammans med spelarna har valt att meddela skador via hemsidan för att skydda spelarnas integritet och att inte ge motståndarna mer information än absolut nödvändigt. Men det är såklart något man kommer utvärdera efter säsongen.
Hur utvärderar ni Soccer Services och Ferran Sibillas arbete?
Många tror att Soccer Services bistår med någon sorts scoutingverksamhet men så är det inte riktigt. De bistår med Ferran som är en duktig assisterande tränare men också hjälper de oss med att analysera spelare och hur de bör utvecklas. Nygren, Starfelt, Ohlsson m.fl. använde verktyget och utfallet där har varit väldigt bra.
Hur långt har Blåvitt kommit i arbetet med att skapa en egen organisation och förening för damlaget?
Arbetet blev ju lite uppskjutet på grund av pandemin, men en arbetsgrupp finns som börjat inventera, men framför allt kommer arbetet fortgå nästa år.
Hur ser damsatsningen ut på tid? När kommer vi få ett juniorlag?
Vi har flickor i alla åldrar och damlaget.
När Roland anställdes så pratades om att säkra upp försvaret, men försvaret är marginellt bättre samtidigt som anfallet tappat väldigt mycket sedan Rolands intåg.
Pontus vill inte jämföra Rolle och Poya, det är två olika tränare, men Blåvitt har jobbat mycket med försvaret på träningar och genomgångar, vilket förhoppningsvis ska gynna spelet på sikt. Blåvitt har ju blivit begränsade i sitt offensiva spel på grund av skador. Men fokus ligger på försvarsspel just nu.
Hur ser Blåvitt på klubblagserfarenhet kontra landslagserfarenhet vid t ex rekryteringen av Roland Nilsson?
Rolle har haft både klubblag och landslag.
Löser vid det här? Klarar vi kontraktet?
Självklart löser vid det. Jag har fullt förtroende för Rolle och spelarna.
Hur ser spelarna på att få in 300 åskådare på de sista tre matcherna?
Det kommer ge mycket. Spelarna är taggade.
Det avslutade frågestunden och mötet.
Sammanfattning
Detta var IFK Göteborgs första digitala medlemsmöte, och det finns mycket positivt och en del negativt att ta med sig från det.
Först och främst är det nog väldigt bra inför framtiden att lära sig ha lite mer digitala möten så att medlemmar från andra delar av världen också kan delta. Att fler än 800 medlemmar anmält sig till mötet visar ju tydligt att föreningen har en möjlighet att engagera betydligt fler medlemmar med digitala möten än de fysiska som varit tidigare. Själv informationsdelen var väl genomförd och det kändes nyttigt att som medlem kunna ta del av den på det här sättet.
Samtidigt så finns det såklart ett demokratiskt problem hur frågestunden genomfördes. Att man själva kan välja vilka frågor man vill svara på och inte har någon möjlighet till följdfrågor på svaren tycker jag är problematiskt och något som föreningen måste lösa bättre till årsmötet i vår.
Vad gäller innehållet så är det glädjande att det ekonomiska resultatet inte ser ut att bli värre. När AIK och Malmö flaggar för förluster på upp emot 50 miljoner kronor känns det bra att Blåvitt ”bara” ser ett underskott på mellan 5 och 15 miljoner.
Annars tror jag personligen att E Sport-satsningen ligger rätt i tiden. Jag förstår att många kan känna att Blåvitt har annat att jobba med i det prekära läget man befinner sig i i Allsvenskan just nu, men E Sporten växer otroligt snabbt och jag tror det är viktigt inför framtiden att inte missa det tåget.
När det kommer till det sportsliga sades egentligen inte så mycket nytt utöver att man mer eller mindre, mellan raderna, erkände att Tolinsson gick för mer än 20 miljoner kronor. (Jonas Olsson sa att försäljningarna av Nygren, Dahlberg och Tolinson genererat över 100 miljoner kronor, och givet vad vi vet om de andra två övergångarna förefaller det som om Blåvitt skulle behöva minst 20 miljoner för Tolinsson för att komma över 100 miljoner)
Föreningen har fått lite kritik för att man varit ganska stängd, och tyvärr ändrar väl inte det här mötet så jättemycket på den fronten. Med tanke på att jag sett en del frågor som skickats in så kändes det som om föreningen valde att inte ens ta upp flera av de mer kritiska (och, i all ärlighet, inte alltid bäst formulerade) frågorna och de som väl svarades på fick ofta ganska svävande svar.