Rapport från Stockholms äldsta fotbollsarena Enskede IP seger med 4-1 för Pekings damlag
Stolta och glada fick vi en lagbild efter matchen tillsammans med den lika stolta Exilsnoksflaggan. Vi hoppas kunna hänga upp den på arenor i Stockholm 2021, då vi också hoppas och tror att det här gänget är i Elitettan! Foto: Göran Modeen

Det är nära nu, efter den här segern krävs det bara en till för att i praktiken säkra förstaplatsen i division 1 Södra Svealand. Därefter väntar kval till Elitettan. Med tanke på att tjejerna själva tyckte det här var bästa motståndet man mött fattar alla och envar hur nära det är!

Nu var det tredje gången jag såg damerna här i Stockholm, och min vana trogen träffade jag kändisar i samband med matchen. En pratade jag med men den andra fick vara ifred på läktaren. Man måste också berätta att det bara för några dagar sedan var osäkert om matchen skulle kunna spelas på denna anrika arena. Den har naturgräs då arenan delas med Hammarby friidrott. Ett bevattningsrör hade gått sönder och det tog en vecka innan man åtgärdade detta. När Enskede spelade match i cupen fick matchen brytas och flyttas till Älvsjö IP. Väl där funkade inte belysningen när det blev mörkt. Det är värt att påpeka att Stockholm är ett stort skämt när det gäller att ta hand om idrotten. Inte är det bättre i Nacka där jag bor. Där har man satt upp ett stort bolltält på Järla IP. Det får stå kvar på sommaren, men då går det inte att spela fotboll eftersom det blir för varmt därinne. Ett skämt som sagt var och att vara fotbollsspelare i Norrköping torde vara som ett paradis jämfört med Rikets andra stad.

IFK tog ledningen med 1-0 i den 37:e minuten efter mål av Lovisa Gustafsson. Strax innan blev Alma Sjödahl tvungen att gå ut och in kom Ronja Rövardotter, som egentligen heter Karlsson Thörnberg i efternamn. Men halvleken fick ett olyckligt slut då Enskede satte en straff i den 44:e minuten. Tjejerna var givetvis inte nöjda med detta och kom ut som ett nytt lag i andra halvlek efter att ha pratat ihop sig i omklädningsrummet!

Det blev en rivstart i andra där det blev skott mot Enskedes mål efter bara en minut. Efter ytterligare två gjorde målvakten Sofia en perfekt timad utrusning. Det var många sådana från hennes sida och hon ville absolut inte släppa in några spelmål. Har bara släppt in ett spelmål på åtta matcher. Det är ju helt sjukt bra! I den 65:e minuten blir Lovisa hårt tagen i straffområdet med straff som följd. Till skillnad från männen stod hon upp ändå istället för att ramla. Helt iskallt tog hon straffen själv och så stod det plötsligt 2-1 på resultattavlan. Efter ytterligare fem minuter var det 3-1 efter mål av Filippa Karlberg. Lovisas anfallskompis på topp. Med bara tre minuter kvar sätts slutresultatet till 4-1 efter ett bländande förarbete på kanten av Lovisa som sedan Ronja fick på foten och fyran var ett faktum!

Kändisarna

Jag hade mig en kamrat som bor i Enskede Mats Alentun, en äkta Exilsnok. Vi pratade med en legend bland Norrköpings supportrar. Henry Waldell 68 år som bott i Stockholm i fyra decennier. Hans fostermamma är från Hörnefors och han fick tidigt lära sig om Gunnar Nordahl. Henry har varit på NT:s löpsedlar i sin egenskap att följa IFK Norrköping i vått och torrt. Åkte på alla bortamatcherna även i dem vedervärdiga åren i Superettan. Henry var till exempel på plats i Boden när Norrköping förlorade med väldigt många mål. Ska vi ta det en gång till IFK Norrköping förlorade borta mot Boden men även mot andra storheter i Norrland som Friska Viljor. Det var andra tider då!
Bredvid mig lite längre bort satt också moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Varför var han där? Jo han en dotter som heter Siri och som är utlånad till Norrköping från Eskilstuna. Siri fick ingen speltid den här gången men det lär ju absolut komma en annan gång!

Herrfotboll kontra damfotboll

Man kan inte jämföra egentligen. Är det någon som jämför Kajsa Bergqvist i höjdhopp mot Patrik Sjöberg eller Stefan Holm? Men jag tycker man kan säga att tjejerna har något som killarna inte har. De har något annat att göra på dagarna till exempel studier eller arbete. Ta vår lagkapten Filippa Sjöberg, som jobbar på fritids i Nyköping och pendlar till fyra träningar i veckan och matcher på det! Sen om man jämför med vårat herrlag just nu finns det också några skillnader. Istället för att nästan alltid spela sig ur försvarssituationer kan de här fotbollshjältinnorna ibland ta en riktig rensning ut över sidlinjen, eller en lång spark till andra planhalvan. Som på Gunnar Nordahls tid! En annan mycket stor skillnad är att damerna är mycket starkare i slutet av matcherna än sina motståndare. Det är mer än man kan säga om herrarna just nu! Jag hoppas verkligen att de tar steget upp till Elitettan och får den publik och uppmärksamhet de förtjänar.

Videointervjuer

Först så blev det segersång än en gång i omklädningsrummet. Den kan ni se och höra här: https://www.youtube.com/watch?v=Q-B8ZsIrxC4

Jag och Mats tyckte att Lovisa Gustafsson förtjänade pris som bäst i laget. Hon fick en blomsterkvast av oss. Det fick hon också av arrangören som höll med oss att hon var lite bättre idag. Här tar vi ett snack med henne: https://www.youtube.com/watch?v=xjugDrjamn0

Sen har vi vår fantastiska målvakt Sofia Hjern som blivit lite av min personliga favorit. När jag berättar det för henne får jag också förklara varför: https://www.youtube.com/watch?v=LzH8HJCsTAg

Lovisa och Sofia tycker det finns en riktig morsa i laget, nämligen vår lagkapten Filippa Sjöberg:

Slutligen ett riktigt rivjärn på mittfältet Ebba Sjögren. Hon fick en riktig smäll i början av matchen och blev omplåstrad i flera minuter på planen klev till och med av en stund. Kom in igen som inget hade hänt kortast i laget men vinner närkamper och är lite överallt: https://www.youtube.com/watch?v=0-Wk6quz8CI