Rapport från upptaktsträffen
Känns magiskt att stå nära den här pokalen. Malmö är förstås stora favoriter att lägga beslag på den igen!

Rapport från upptaktsträffen

Igår var undertecknad tillsammans med redaktionskollegan Anders Pettersson på allsvenskans upptaktsträff. Här kommer en liten sammanfattning av våra intryck. Vi fick också till ett antal intervjuer som vi släpper på Guldköpings sida lite senare!

Det är alltid roligt att vara med på de här träffarna. Platsen är dock mindre rolig, hotellet bredvid Nationalarenan ligger på en plats som Gud glömde. Det är inte lätt att komma dit med kommunala medel och är det dessutom inställda pendeltåg p g a olyckshändelse gör det saken än värre. Det tog mig nästa två timmar att komma fram. Det hade gått fortare att åka hem till min uppväxtstad Norrköping! Men så är livet i Storstadsdjungeln, det som inte dödar det härdar…

Det var en mängd olika ämnen som avhandlades från scenen. Publiken bestod av samarbetspartners läs sponsorer, media, samt representanter från de allsvenska lagen. Ett ämne handlade om VAR, ett ämne som är så uttjatat att jag nästan somnar när jag hör ordet. En majoritet har bestämt att Sverige ska isolera sig från resten av Europa, oavsett konsekvenser. Det finns en historia om när det var en tjock dimma på Engelska kanalen. En rubrik i tidningen lydde: ”Kontinenten isolerad från Storbritannien”. Vi kan riva Östersundsbron och hoppas på en tjock dimma över Öresund så att vi får uppleva samma sak av isolering. Publiken fick påverka i olika frågor genom att trycka på knappar. Av tre alternativ trodde de flesta i publiken att VAR kommer att införas 2026 eller senare.

En annan fråga var allsvenskans internationella status och ranking. Norska ligan är av UEFA rankad på 14:e plats och vår egen allsvenska ligger på 24:e plats. Norrmännen kommer att få två platser till Champions League p g a sin högre ranking. Representanter från SEF hoppades på att vi i Sverige ska nå två gruppspel i Europa några år i rad för att öka vårt rankingsvärde. Det finns mer pengar i både den norska och danska ligan tack vare Europaspel men också bättre akademier. Allt detta tillsammans ger också högre transfersummor. Publiken tyckte att akademierna var den största bidragande faktorn till att Norge ligger före oss. Europaspel är också viktigt med sina prispengar och skyltfönster för spelarna. Nackdelen med Europaspel är att de svenska klubbar som deltar där, måste stå ut med VAR systemet. En lösning kan vara att helt avstå från Europaspel och bilda en ny Europaliga tillsammans med Färöarna och andra liknande stormakter som inte heller har VAR. Att klyftan både rankingsmässigt och ekonomiskt blir ännu större, är ett pris vi får betala för att slippa videodomare. En fördel med fortsatt isolering i den här frågan är nog att Malmö som klubb och dess supportrar vill fortsätta ha mer pengar än alla andra klubbar i allsvenskan. De ändrar därför uppfattning och blir för VAR och ansöker om att få spela i den danska ligan vilket beviljas. Tack Gode Gud så är vi med dem!

Apropå Malmö så trodde två av tre i publiken att Malmö kommer ”springa hem” allsvenskan. Eller med andra ord avgöra serien långt innan den är färdigspelad. Än så länge har det inte blivit så, men förr eller senare är risken uppenbar, med nuvarande utveckling att Malmö springer ifrån övriga lag i Sverige. Att de i stället deltar i den danska ligan kanske blir den enda lösningen… I förhandstipsen från media hamnade gamla Peking på en åttonde plats. Ett hack uppåt jämfört med förra året. Det är i alla fall skönt att snart brakar det loss på riktigt igen. Det blir lite mindre sill, ägg och snaps för oss supportrar i år, eftersom första matchen är på påskafton mot Malmö FF av alla lag. Sveriges version av Spaniens Classico. Hur det kommer sig kommer sig får våra läsare veta i en annan intervju vi gjorde. Dess för innan så får vi höra en del om vår sportchefs tankar och funderingar. Tonna står bland annat bakom ett projekt som antagligen är helt unikt i Fotbollssverige. Men först ut i vår intervjuserie kommer förstås vår nya tränare Andreas Alm. Förhoppningsvis redan imorgon!
 
Fotnot: Skribentens åsikter om VAR är högst personliga och representerar inte den övriga redaktionen.        

 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2024-03-19 15:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Bottenbetyg efter bottennappet mot Blåvitt
Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås