Rapportering från IFK Göteborgs årsmöte
IFK Göteborg hade årsmöte inför ett stort antal medlemmar (636 st). Ett årsmöte som skulle visa sig bli väldigt lång och bitvis högljud. Alltid Blåvitt var givetvis på plats och försökte så gott det gick att rapportera från mötet där vår egna Jakob Andreasson blev invald i styrelsen.
(Ber om ursäkt på förhand för att texten är hackig. Det var ett lång årsmöte och många som ville vädra sina åsikter.)
Karl Jartun inleder mötet med att konstatera att det varit ett år med svårt ekonomiskt läge men positiv sportslig framgång. Önskar sin efterträdare varmt välkommen och hälsar att vi ses på läktaren.
Det hålls en tyst minut för änglar som gått bort under året.
Jörgen Lennartsson går upp på scen.
Jörgen pratar om att det har varit ett bra år sportsligt. Det har varit ett år med bra medarbetare, fantastiska spelare och en fantastisk miljö. Otroligt intresse runtomkring, inte bara i Göteborg utan i hela Sverige, något han aldrig upplevt i någon annan klubb. Jörgen nämner en match i Dala/Floda där det dök upp 450 Blåvita mitt ute i ingenstans.
Det gick fort att hitta personkemi i staben och nu är det ännu bättre när alla kommit in i sina roller. Skulle inte byta ut någon.
Över till Prioritet Serneke Arena, och träningsmöjligheterna där. Man blir snabbt bortskämt säger Jörgen. Han pratar om att han hört att Gefle gjorde snögubbar för att det inte gick att träna på den snötäckta planen och Blåvitt tränar på i shorts som inget har hänt. Ännu bättre nästa år när man får in vatten också, vilket gör mycket för hur bollen beter sig. Bra träningsläger också, med väldigt bra väder och i det stora hela ett ultimat träningsläger.
Jörgen fortsätter prata om resultaten på försäsongen. Bra träningsmotstånd och fortfarande obesegrade. Inget självändamål i sig, men är ett prov på styrka.
Man har lagt fokus på passningsspelet. Kontringsfotbollen är en viktig del men i år vill man utveckla passningsspelet för att kunna styra matcher även mot lag som har 11 man på rätt sida bollen.
Trots att resultaten inte gick vägen så är Jörgen nöjd med att man spelat bra 3 matcher i rad i Svenska Cupen.
Jörgen får frågan om hur man tar sig ut i Europa?
Det är en stor utmaning. Det kräver ekonomi, spelartrupp som klarar av två slagfält samtidigt. Svårt att växla mellan Europa League och Allsvenskan. Mycket växling mellan naturgräs och konstgräs vilket är svår.
Naturligtvis en prioriterad fråga att ta sig ut Europa. En spelartrupp som är byggd för Allsvenskan är inte som en trupp byggd för Europa. Man vill inte ha en för bred trupp om man inte går vidare, men man får inte ha en för tunn trupp om man gör det.
Jörgen fortsätter prata om förberedelserna inför säsongen. Falkenberg har varit slutmålet för försäsongen, inte svenska cupen.
Han fick en fråga kring en gammal bekant, Belenonsens tränare.
Belenonsens tränare är en gammal polare, inleder Jörgen. Han fick sparken 2 månader efter mötet, och hela sanningen kom väl inte fram i media när det begav sig senast. Han sa mycket värre saker än vad som kom ut, men Jörgen ville inte utveckla mer i detalj kring det.
Från det ena till det andra, så är Iniesta är den enda spelaren i Barcelona som hade platsat i Blåvitt enligt Jörgen.
Konstgräs är inget för Jörgen. Var ganska tydlig med att han inte gillar det.
Om Jörgen själv spelade hade han varit en nummer 10 som inte försvarade, men så vinner man inte några titlar så Jörgen tycker det är bättre att han håller sig på bänken ändå.
Bjärs är näste man upp. Det är så fullt att spelarna får stå och titta på.
Bjärs ombes säga några ord om de nya spelarna.
Dahlin är en lugn och trevlig prick från Trollhättan. En bra målvakt också, kommer Bjärs på.
Paka är (Anmärkning på hur det ska uttalas.) Intressant spelare som har många ljusa år framför sig.
Victor Sköld kom in i somras, har gjort det bra, har gjort det han ska göra.
Benjamin Zalo kom i vintras. Har tyvärr blivit skadad men har en väldigt ljus framtid.
Prosper Kasim och Lawson Sabbah kom till Blåvitt ganska blyga, men har mjuknat till och växer.
Mads Albaek, kom in i somras, har gjort det bra, väldigt fin kille.
Hjörtur Hermannsson (Hjalmarsson säger Mikael men Bjärs rättar honom) En stabil islänning, som islänningar ska vara, eller hur Hjalle, säger Bjärs och drar ner skratt från medlemmarna.
Tobias Hysén. Det är Glenns pojk. Tobbe gör tummen upp. Det räckte så.
Hur känns det inför säsongen?
Det känns bra, hade gärna gått längre i cupen, men vi krigar på för att göra det så bra som möjligt i Allsvenskan och Europa. Spelarna lämnar till applåder.
Jartun tar över igen. Punkt fyra. Val av ordförande av mötet. Jan Hallberg föreslås. Jan presenterar sig som en svag fotbollsspelare. Hoppas att debattinlägg och diskussioner kan skötas på ett strukturerar och kamratligt sätt.
Jan väljs in som mötets ordförande utan protester.
Olof Myrman föreslås som sekreterare. Väljs även han in utan protest.
Nästa punkt är frågan om mötets behöriga utlysande.
Mötet har lysts ut i två gånger GP och på föreningens hemsida, vilket är i enlighet med stadgarna.
Ett önskemål om att man är tydligare med VAR mötet hålls.
I övrigt godkänns mötets utlysande.
Föredragningslistan kastas om lite. Fondkommitténs berättelse läggs först som punkt 10.a istället för punkt 10.b som det står i föredragnignslistan.
Önskemål om att mötet skall hållas inför stängda dörrar (ingen media) tas fram, något som möts av applåder. Man informerar att mötet än så länge är öppet endast för medlemmar, och man ska ta upp frågan senare kring huruvida man ska öppna mötet för media.
PO Ljungqvist utses som reglerare.
Rösträknare utses vid behov.
Röstlängden godkännes. 635 röstberättigade medlemmar på plats, 1 icke röstberättigad medlem på plats.
Frågan kring pressens närvaro tas upp, och röstas om,
Man informera om att många i pressen är medlemmar och har rätt att närvara. Någon föreslår att de i så fall inte får rapportera men det avslås då vi lever i ett fritt samhälle med yttrandefrihet.
Jan tycker det ser ut som om sidan som vill öppna för pressen vinner, men votering begärs högljutt, precis som förra året.
Resultatet blir att… rösträknaren tog med sig lappen med resultatet ifrån talarbordet och vi bjuds på en cliffhanger när Hallberg jagar ikapp resultatet.
350 röster för, 255 mot. Pressen får stanna och Jan ber om att få utse fler rösträknare vid en eventuell framtid omröstning för att det ska gå snabbare.
Levande bilder förbjuds enhälligt och Jan tackar för ett enhälligt beslut.
Nästa punkt är årsberättelserna, den på förhand mest intressanta punkten utöver invalet av ny styrelse.
Hallberg föreslår att man tar frågor och diskussion efter att alla frågor är presenterade.
Sedan välkomnas Mats Gren upp på scen. Man går igenom elitfotbollens år.
Under året tog man 63 poäng, en andraplats (andra plats i presentationen vilket drog fram en del kommentarer om särskrivningar men jag ska inte säga så mycket själv med tanke på hur mina presentationer ibland ser ut.) Man vann även Cupen, och man tog ett JSM Guld.
Att man inte vann guldet var en stor besvikelse speciellt som man ledde serien i mer än 20 omgångar.
Man kan vinna på 63 poäng, men Norrköping gjorde en väldigt bra säsong och vi kan bara lyfta på hatten och gratulera.
Man tog ett Cupguld efter att ha slagit ut Helsingborg, Häcken och Örebro i slutspelet. Man hade hellre tagit SM Guld men det gjorde i alla fall juniorerna.
Vi har väldigt bra juniorer på gång.
Mats går vidare till hur man ska utvecklas. Tar upp träningsnivå och träningskultur, spelsystem och spelidé, och spelarutveckling och Landslagsuppdrag.
Träningsnivån har blivit mycket högre, och man har börjat använda GPS system. Det är en bra värdemätare och man har blivit bättre på att pricka den nivå man vill ligga på.
2016 höjer man nivån ännu mer (ca 10%.) Men vill inte höja för mycket på en gång för att inte dra på sig skador. Mats berömmer träningskulturen. Alla ger allt.
Jörgen är bättre på att redovisa för spelsystemet och spelidén enligt Mats, men han tror vi alla kan se att spelet utvecklats. Löper vi mer än motståndarna vinner vi matcherna.
Spelarutveckling är en stor del i både akademin såväl som på A-lagsnivå. Man arbetar en del individuellt där man hjälper spelarna se vad de behöver utveckla och hur de kan bli bättre.
Två landslagsspelare har lämnat under året, Lasse Vibe och Gustav Svensson.
Kvar har vi Salomonsson, Engvall, Sebastian Eriksson, Haitam Aleesami, och Martin Smedberg Dalence.
Man har gjort om utbildningen i akademin lite så att de är utbildade lite tidigare och kan ta steget upp i a-laget lite tidigare. Här gäller det att man har en bra individuell utveckling för de man tror på.
Man försöker bli bättre på att rekrytera spelare i närområdet. Där kan man fortfarande förbättra sig, och man söker bättre samarbete med klubbarna i närområdet. Man hoppas det underlättas av den akademin man startat i PSA. Flickfotbollen har fått ta mer plats ute på akademin och nu tittar man på hur man ska ta nästa steg. Man måste titta på hur man tar flickfotbollen och övergången till damfotbollen.
Mats lämnar scenen till applåder.
Man pratar om PSA och hur unik arenan och de möjligheter den ger är. Det är en milstolpe för staden och en otroligt möjlighet för IFK Göteborg. Man har en öppen verksamhet där vilket är en del i IFKs rekryteringsarbete och det är en bra möjlighet till scouting. PSA är ett steg in i framtiden.
Olof Myhrman går fram och ska prata om två saker. Det ena är futsal, och det andra är kamratgården, och den juridiska struktur som är kring den, för att sedan gå över i det ekonomiska.
Man fick en fråga under året av Göteborg Futsal Club som ville sammarbeta med ett IFK Göteborg. IFK har rätt att avbryta samarbetet om det inte fungerar och återta namnet, man har även rätt till en del av intäkterna. Man samarbetar även kring försäljning av reklam.
Över till Kamratgården. Man bildar Anno 1904 Fastighets AB som fått tomträtten. Hyresavtal med full dispositionsrätt fram till och med 2033 (när tomträtten går ut)
Försäljningen av samtliga aktier till Varberg Stenfastigheter.
Som resultat har man numera inga långfristiga skulder. Man har nu en god likviditet. Man har även en återköpsmöjlighet, där man får köpa tillbaka Kamratgården till inköpspriset justerat till räntan.
Ulf Ivarsson tar sig upp för att presentera fler siffror.
IFK Göteborg har inte nått målsättningen för 2015. Man har ökat rörelseintäkterna men inte tillräckligt. Vissa saker har gått bättre och andra har gått sämre. Privatmarknaden har gått väldigt bra, med ett framför allt ökat publiksnitt.
SEF har ändrat principerna för ersättning vid placering, vilket har gjort att intäkterna för Blåvitt är 1,2 miljoner kr lägre än 2014. Tidigare baserades de på årets placering, men nu är det de senaste 5 årens placeringar som avgöra, och några 7:e platser i rad drar ner det.
Blåvittshoppen har efter ett par tuffa året gjort en vinst, vilket är positivt.
På privatsidan har kostnaderna gått upp vilket är en direkt följd av de ökade intäkterna, t ex säljer Blåvittshoppen mer vilket gjort att man tvingas köpa in mer.
Kostnaderna för elittruppen minskade med 2,5 miljoner men är högre än planerat.
Akademin har ökade kostnader. Ulf vill poängtera att det här är en framtidssatsning.
Transfernettot är 4,5 miljoner kr längre än förra året.
Man räknar med att de ändringar man gör kommer ge en ökad effekt under 2016 och 2017.
Mats Engström kommer upp för att prata om organisationen.
I oktober gick man skilda vägar med klubbchefen, samtidigt som de ansvariga för privatmarknad och företagsmarknad gick vidare i sina karriärer, vilket var tufft för organisationen, men påpekar att de som är kvar har tagit ett stort ansvar.
Man har inlett en sökning efter ny klubbdirektör, och den frågan ligger framför den framtida styrelsen.
På företagsmarknaden har man tagit in en extern tjänst istället för att ersätta de som lämnat.
I köket har man gjort förändringar som blåssats upp i media. Nu sköter man det genom sin sponsor Rasta. Man påstår att Jörgen är nöjd med maten de ordnar åt laget.
Man ser ut att slå rekord vad gäller årskortsförsäljningen.
Inför 2016 är det viktigaste att få en ekonomi balans. Det är den i särklass största utmaningen och det går inte över en natt.
Vi måste börja med att minska kostnaderna. Bättre kostnadskontroll och strikt budgethållning. Fortsatta åtgärder för elittruppen och akademin.
Man har ett starkt varumärke som man inte lyckats kapitalisera på.
Vi har lyckats få Clean Court på Gamla Ullevi nu (delvis Clean Court i alla fall.)
Vägen framåt är ingen autostrada, utan en skumpig väg och det kommer bli tufft.
I år har man större sponsorintäkter än man någonsin haft förr (bara idag presenterade man nya avtal med Serneke och Volkswagen), och det är inget som ensamt vänder resultatet men är en väldigt bra start.
Dags för frågor.
En medlem ställer två frågor. Om man gör antagandet att vi hade haft stjärnsponsor hela året, vad hade det gjort för skillnad?
Anledning till att vi inte hade avtal hela året var att man hade lite olika spår man tittade på. Man vill inte kommentera i exakta siffror vad avtalen innebär, men det hade inte påverkat så mycket.
Följdfråga,
- Det står i årsredovisningen att en stor orsak till tappet på företagssidan var just det
Vi kommenterar inte sponsoravtal.
- Akademin gör en förlust på 9 miljoner. Det är väldigt mycket på en så liten verksamhet.
I grund och botten har akademin alltid varit en kostnad. I år har vi dragit på oss ökade kostnader i form av nya lokaler kontor m.m. men även dragit på sig hallhyra m.m. men det hoppas man att i framtiden skall generera intäkter.
Nästa medlemsfråga.
- Agentarvodena har ökat markant mellan 2014 och 2015. Vad beror det på?
Mats Gren: Reglerna för agentverksamheten har förändrats, den släpptes helt fritt, vilket påverkade en del, men vi hade även väldigt mycket förändringar i truppen, där vi tappade många spelare och tog in många spelare, och därför går agentkostnaderna upp. En till parantes är att vi som klubb inte hade haft möjlighet att lösa vissa övergångar, men agenterna hjälpte till en del, och det har gjort att vi fått spelare billigare än de hade kommit annars.
Ulf: Om jag får lägga till så har alla agenter avtal med förbundet och det är helt transparent.
Sedan får vi ett litet kändisframträdande i form av Javier Vasques: Lever fortfarande med komplexet över att jag är Andres pappa. Jag älskar sporten men oroas över man säger att siffrorna är i ordning, att vi har likviditet, att vi kan hantera frågor, men vi sitter med samma resultat som förr. Vad finns i verksamhetsberättelsen om mångfalden? Vad gör säger årsberättelsen om mångfalden och hur man ska bredda mångfalden, och inkludera samhället i föreningen.
Fler medlemsfrågor:
- Jag kanske har missat något, men jag har inte hört något konkret om hur man ska sänka utgifter.
Karl Jartun: Vi har gjort organisationsförändringar och ser över arbetet på akademin och vi måste se över kostnaderna för eliten, och den måste fortsätta att minska, och det är en av de största anledningarna till att resultatet blev som det blev, men vi tror samtidigt att truppen måste vara konkurrenskraftig för att kunna öka intäkterna.
Ännu ett kändisframträdande. Nils Wiberg (Prio Nisse) har begärt ordet:
Jag vill säga följande som supporter och vi vill alla klubben väl. Vi är oroliga när klubben 2014 gick back 30 miljoner innan spelarförsäljningar, och presenterar samma resultat 2015. Som blåvittsupporter vill jag se en åtgärdsplan. Jag vill se det på papper och inte behöva vänta till nästa år för att få höra det på ett årsmöte. Jag tycker IFK Göteborg just nu är i ett läge där vi vill kunna följa arbetet mer jämnt.
Det går nog inte att undvika den frågan.
- Som ekonom blir jag oroad över 2015 års resultat, och min fråga är om man har några mål för 2016.
Karl Jartun: Självklart har vi ekonomiska mål för 2016, en klar förbättring gentemot 2016.
Mötet är inte helt nöjda med det resultatet och burop hörs från flera håll.
Jartun fortsätter: (Med kvällens citat) Det innebär ett litet minusresultat om vi ska prata om exakta siffror, men så klart finns det risker och möjligheter. Sen kommer vi i framtiden tydligare kommunicera ekonomin via medlemsmöten.
Nils Wiberg: Jag tycker det är okej att vi går plus minus fem miljoner och tjänar pengar på spelarförsäljningar.
Man röstar för att anteckna verksamhetsberättelserna och fastställer dem.
Revisor Bert Hilmersson kommer upp.
Man anser inte att styrelsen handlat utanför föreningens stadgar, och rekommenderar därför att de beviljas ansvarsfrihet.
Stämman är inte helt enig kring huruvida ansvarsfrihet skall beviljas, och det hörs spridda nej.
Ett yrkande om att ansvarsfrihet inte skall beviljas läggs fram.
Sammanfattat sägs:
Trots 2014 års resultat har kostnaderna ökat markant under 2015, och man gör trots en ökad omsättning samma förlust som 2014 trots att man redan förra året skulle dra till svångremmen.
Posterna för elitrtruppen akademin och är en procentuellt sett större del av utgifterna än under det dåliga året 2014. Man har visat på dålig insikt. Sannolikt har styrelsen förfarit rättsvidrig när man säljer Kamratgården då stadgarna inte tillåter det. Medlemmen yrkar därför att styrelsen byts ut i sin helhet.
En annan medlem säger att om de siffrorna stämmer, så yrkar han på bifall för yrkandet.
Ett gäng talare lägger fram olika synpunkter i frågan. Bland annat påpekas att ett nekande till ansvarsfrihet är första steget i att föra en rättsprocess mot sittande styrelse och där är vi inte just nu.
Nils Wiberg igen: Jag är för 51% regeln, och då är det oerhört viktigt att valberedningen och styrelsen är väldigt noga med sin information och jag tycker att en ökad transparens är viktig.
Olof Myhrman: Vi tar tills oss detta och budskapet har gått fram.
Ny fråga: Ska det verkligen ta ett år innan man ser att det är så mycket minus på kontot.
Jartun: Vi såg ju tidigare vart det var på väg och vi förberedde lösningen med kamratgården tidigare som ett svar på en ”worst case scenario”.
Kent Olsson, f.d ordförande:
Det är som såhär, det har inte kommunicerats bra, men nu är vi där vi är, och jag pratar både som en del av valberedningen och som en gammal ordförande, och att förvägra ansvarsfrihet och begära hela styrelsens avgång i det här läget kommer bara förvärra situationen. Jag påstår att det hade varit förödande för föreningen och därför yrkar jag på ansvarsfrihet.
Javier Vasques: Vad hade hänt om det här skett i näringslivet? Är det inte helt klart att det inte funnits mål i utvecklingsprocessen? Man har agerat omdömeslöst. Vi behöver inte kräva skadestånd av en styrelse som misslyckats, men vi måste konstatera att de har agerat omdömeslöst.
Ny talare: Vi har en sportslig verksamhet som ingen verkar ta upp riktigt. Har ni inte tänkt på att ni förstör deras möjligheter att lyckas i allsvenskan. Vi måste ge föreningen möjlighet att gå vidare. Som någon annan sagt. Nu vänder vi blad.
Man röstar igenom ansvarsfrihet för styrelsen. Det ropas på votering och en grupp medlemmar är upprörda när Jan Hallberg väljer att inte ha den.
Val av styrelse är näst på agendan.
En större grupp lämnar salen. Någon med en mikrofon uttalar sig oerhört klantigt om ”att det nästan är värt en applåd” vilket inte alls uppskattas av flera av de medlemmarna som valt att stanna kvar. (Viktigt att påpeka att det INTE var Jan Hallberg som vissa i media rapoprterat. Han gjorde flera misstag under kvällen, men det var inte ett av dem.) Stämningen är upprörd i några minuter innan flera medlemmar lämnar i protest och mötet går vidare med att Kent Olsson går upp på scen för att redogöra för valberedningens arbete.
Han konstaterar att det varit ovanligt mycket att göra under året, och att man fått in många åsikter och kommentarer kring arbetet.
Frank Andersson väljs in som ordförande.
Cecilia Andersson och Olof Myhrman förelås för omval, Jakob Andreasson och Andreas Johansson föreslås för nyval.
Ett förslag läggs fram om Nils Wiberg som styrelseledamot, men lämnar till stämman att avgöra om styrelsen ska ha 7 platser och att Wiberg då får ta en plats från någon annan eller om han ska bli en 8:e medlem.
Stämman beslutar att styrelsen ska bestå av 7 medlemmar, och ordet går till Nils Wiberg.
Det här kom oväntat för mig, och jag har ingen aning om vad jag ger mig in på. Jag vet inte om jag har tid till det.
Nils avböjer för den här gången men öppnar upp för att ställa upp vid senare tillfälle. Jan Hallberg påpekar att det är ovanligt att man nominerar utan att ha tagit upp nomineringen med valberedningen och även med den som nomineras.
Valberedningens förslag blir invalda på 2 år.
Valberedningen föreslår omval av Jerry Carlsson och nyval av Jonas Johansson som revisorer för 2016.
Bert Hilmersson och Tommy Almgren föreslås för nyval som revisorsuppleanter och stämman beslutar om nyval.
Man väljer även in ledamöter för Fondkommittén och Guldmedaljsutskottet. Man beslutar i enlighet med valberedningens förslag.
Valberedningen behöver nya ledamöter. Omval föreslås och går igenom.
Över till inkomna förslag och motioner.
Först ut är en uppföljning av förra årets motioner.
En motion slogs ner gällande ekonomisk redovisning, där styrelsen dock föreslog att man skulle lämna en delårsrapport, vilket man även gjorde i September.
Den andra motionen gäller att inkludera hela staden i Blåvitt. Där har man tagit in ny personal som arbetar i frågan och redovisar flera punkter i arbetet man gjort. Spontant lät det som att man faktiskt gjort ett gediget arbete, utan att ha koll på vilket utfall det fått.
Ett nytt förslag är att de olika sektionerna ska få utse sina egna styrelser, ett förslag som går igenom.
Även ett förslag om biljettpriser där man föreslår att medlemmar som varit medlemmar i mer än 25 år ska få rabatterade priser.
Förslag om översyn av stadgarna. Styrelsen föreslår att man tillsätter en kommitté för att överse stadgarna. Styrelsen föreslår att det arbetet leds av hedersordförande Gunnar Larsson. Utöver valberedningens förslag nomineras Mattias Schwarz. Christian Johannesson som nominerades var ej på plats och väljs inte in.
Styrelsen föreslår att mötet väljer in två extra möten under året utöver det ordinarie mötet i syfte att öka förståelsen för styrelsen arbete och förbättra kommunikationen.
En motion har kommit in om att man förtydligar vilka beslut som styrelsen får ta utan medlemmarnas godkännande. Försäljningen av Kamratgården nämns som ett exempel på något styrelsen inte bör få besluta om själva. Styrelsen ställer sig bakom förslaget och har som tidigare nämnt föreslagit en stadgekommitté som i så fall får ansvaret för det arbetet. Årsmötet ställer sig bakom förslaget.
En annan motion har kommit in om en rambudget. Man föreslår att framtida möten inkluderar en rambudget såväl som resultatet för året. Styrelsen ställer sig bakom förslaget och stämman ställer sig bakom det.
Tredje motionen är väldigt lång men sammanfattas med att man vill öka transparens och delaktighet och styrelsen föreslår att förslaget tas upp av stadgekommittén vilket även stämman ställer sig bakom.
Fjärde motionen kommer från ordförandena i Skidor, Orientering, Skridskor och Bowling om att man ska undersöka möjligheterna för sektionerna bildar egna föreningar. Styrelsen ställer sig positiv till att man undersöker möjligheterna för sektionerna att bilda egna föreningar alternativt att man bildar en alliansförening. Stadgekommittén föreslås sköta det arbetet.
Motionärerna verkar inte vilja vänta på en utredning utan känner sig oroade över det eknomiska läget och vill lämna föreningen nu, och omröstning följer. Mötet besluter i enlighet med styrelsens förslag, vilket innebär att sektionerna är kvar i väntan på en utredning.
Nästa punkt är medlemsavgiften. Man föreslår att vi ska höja medlemsavgifterna till 350 kr för 2016, och 450 kr för 2017 för att hamna i nivå med andra allsvenska föreningar och öka intäkterna för den posten. Man ska även se över olika typer av medlemskap som familjemedlemskap.
Andreas Toll tar ordet, som är av uppfattningen att posten är en så kallad ”slaskpost” där många utgifter som inte har något riktigt hem, såsom hemsidan, och förslår därför att man inte ska höja några priser innan man gjort en utredning och att man i så fall ska ta samma höjning för alla år, och inte en stegvis höjning.
Frågan kring livstidsmedlemskap kontra årligt medlemsskap tas upp lite kort, men sägs inte mycket konkret i frågan.
Lite debatt kring kostnaderna uppstår, innan man tar beslut i frågan. Mötet beslutar i enlighet med Andreas Toll.
Klockan är 21.25 och mötet börjar bli rätt tomt. Man lottar ut en ständig medlem bland de medlemmar som varit medlemmar i 15 år eller mer.
Sista punkten innan mötet avslutas är prisutdelning och utmärkelsetecken.
Många pris delas ut och den avgående styrelsen avtackas.
Man tackar av spelare som lämnar Blåvitt.
Veteranmedaljer till 2 medlemmar som varit medlemmar i 50 år.
Mötet avslutas 21.40 efter 3 timmar och 40 minuter.
Frank Andersson springer upp på scenen efter avslutandet och tackar Jan Hallberg för att ha lett mötet. Han vill även tacka för förtroendet han fått. Han erkänner att han under delar av mötet undrar vad det är han gett sig in på. Men det är samtidigt en styrka att vara 635 medlemmar på ett årsmöte. Få andra föreningar i Sverige har det engagemanget. Och det är en styrka. Frank vill även att man skickar blombuketter till de medlemmar som varit medlemmar längst. Han hälsar även att mötet varit tydligt med att man måste arbeta med ekonomin, och även med att man måste vara öppnare. Vi ska vara rädda om IFK Göteborg och om varandra.
Egna reflektioner.
Det var ett bitvis stökigt möte, betydligt mer så än förra årets möte. En trång lokal gjorde säkert sitt, men framför allt märktes det att Jan Hallberg kanske inte var rätt person att leda mötet. Bland annat var det väldigt onödigt att inte genomföra voteringen i frågan kring ansvarsfrihet. Att vifta bort protesterna med att "klubban är slagen" är inte riktigt gångbart. Det hade tagit tid men vi hade sluppit det stök som uppstod kring frågan, och de som nu valde att lämna i protest hade inte känt sig som mindre värda medlemmar.
Att han inte hade koll på vem Andreas Toll var gjorde ju också att det kändes som om han inte riktigt hängt med i vad som händer kring föreningen.