Slaget om Europaplatserna – redaktionerna siar om sina lags chanser

Slaget om Europaplatserna – redaktionerna siar om sina lags chanser

Guldet är med väldigt stor sannolikhet Malmös. Men kampen om övriga Europaplatser ser ut att bli en Stockholmsuppgörelse. Vad tror Stockholmsredaktionerna om sina lags chanser att knipa en topp tre-plats?

Malmö har redan säkrat Europaspel. Därefter jagar framför allt Hammarby, AIK, Djurgården en topp-tre-placering. Där Mjällby är främsta utmanare.
Lagen presenteras i turordning efter tabellplacering, med kommentarer från respektive redaktör.
 

2. Hammarby 50 poäng, + 21 målskillnad
Sirius-Hammarby
Hammarby-Malmö
Västerås-Hammarby
 

Göran Öberg  Söderstadion

Vad säger du om ditt lags spelschema de tre sista omgångarna?
– Spelprogrammet för oss i Hammarby är lite lurigt. Det känns som att nyckelmatchen är den mot Sirius i nästa omgång, även om nu Sirius förmodligen tappade sin chans att ta en Europaplats i och med förlusten mot Halmstad.

– I de sista två omgångarna är det väldigt troligt att vi får möta två lag, i form av Malmö och Västerås, som inte har något att spela för, då Malmö förmodligen säkrat guldet och Västerås åkt ur. Visst, de kan då spela avslappnat, men det är matcher som laget som har mer att spela för bara skall vinna. 
Hur ser du på ditt lags chanser att sluta topp 3?
– Det känns verkligen som att Hammarbys chanser att  sluta topp 3 är väldigt goda. Formen är mycket bra och motståndarna känns överkomliga. Nyckelmatchen är, som sagt, Sirius på bortaplan. Vinner vi den så är jag övertygad om att vi klarar av att nå en Europaplats. Procentmässigt så skulle jag säga 65 procents chans ungefär.


3. AIK 48 poäng, + 1 målskillnad
AIK-Elfsborg
Norrköping-AIK
AIK-Halmstad

Jakob Bergelv – Gnagarforum
Vad säger du om ditt lags spelschema de tre sista omgångarna?
– Jag tycker att vi har ett relativt fördelaktigt spelschema, där den stora utmaningen kommer hemma mot Elfsborg på söndag. Boråsarna har haft svårt att kombinera allsvenskan med sin succésäsong i Europa och det har blivit några rejäla resultatmässiga plumpar i protokollet den senaste tiden. Men i sina bästa stunder är de ett av allsvenskans skickligaste lag och jag tror att AIK kan få stora problem mot dem.

– IFK Norrköping och Halmstad är en annan femma. Båda klubbarna kämpar för överlevnad och kommer ha allt att spela för när de möter AIK. Men det har AIK också och såvida vi inte får fler avstängningar eller skador på bärande spelare ser jag ingenting annat än att vi tar sex poäng mot dem. 

Hur ser du på ditt lags chanser att sluta topp 3?
– De är väldigt goda. Vi har allt i egna händer och ett spelsystem som varit brutalt effektivt under säsongens andra halva. Vi har också en tendens att få med oss poäng trots att vi inte spelar speciellt bra. Dessutom har vi på kort tid avgjort två tajta matcher i slutsekunderna, mot Hammarby och senast mot IFK Göteborg. 

– Spelarna vet att de som lag har det i sig att kämpa till sig ett resultat och det kommer bli AIK:s främsta styrka i de sista avgörande matcherna. 
 



4. Djurgården 47 poäng, + 8 målskillnad
Djurgården-Västerås
Halmstad-Djurgården
Djurgården-Norrköping

Adam Lannebo Forum 1891
Vad säger du om ditt lags spelschema de tre sista omgångarna?
– På pappret är det självklart tre tacksamma uppgifter för Djurgården. Det är tre lag som håller till i botten av tabellen som DIF bör besegra. Men det finns dock faktorer som talar emot föreningen. Blåränderna 2024 går inte att lita på – där den höga lägstanivån är som bortblåst. Under säsongen har Värnamo, GAIS, Mjällby och Kalmar – för att nämna några– alla vunnit eller tagit poäng mot Djurgården. Västerås SK, Halmstads BK och IFK Norrköping slåss dessutom för sina liv och kommer därmed bjuda på tuffa matcher.

Hur ser du på ditt lags chanser att sluta topp 3?
– I dagsläget är det mycket som är rörigt i de blårandiga delarna av Stockholm. Tidigare i veckan sparkade sportchef Bosse Andersson duon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf efter en längre tid av dåliga resultat. Hade tränarna fortfarande varit kvar hade jag sett det som en omöjlighet att Djurgården skulle klara en Europaplats.

– Nu har det i stället kommit in ny energi och tro, vilket kan bli den skjuts föreningen behöver. Även om Roberth Björknesjö är relativt okänd i sammanhanget är han precis vad DIF behöver – nämligen en ny röst.



5. Mjällby 45 poäng, + 8 målskillnad
Mjällby-GAIS 
Sirius-Mjällby
Mjällby-Göteborg 
Kommentar: Uppdateras eventuellt med kommentar från Mjällbysupporter.

Övriga lag med teoretisk chans
 Häcken  42 poäng, + 6 målskillnad
 Elfsborg 41 poäng  + 8 målskillnad
 Sirius 40 poäng + 5 i målskillnad

Redaktionen2024-10-24 13:50:00

Fler artiklar om SvenskaFans