Reinfeldts ord efter läktarincidenten i derbyt

Reinfeldts ord efter läktarincidenten i derbyt

Svenska fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt höll idag klockan 13:00 en presskonferens för media. Detta med anledning av scenerna som utspelade sig på läktarhåll i söndagens derby mellan Djurgården och AIK.

Under söndagens derby mellan Djurgården och AIK kunde hemmalaget bryta en lång vinstfri svit. Fokus efter matchen hamnade dock på det som utspelade sig på läktaren. Efter Djurgårdens ledningsmål i den 82:a minuten hördes flera bangers från läktarhåll. Matchen avbröts då för att kunna återupptas strax efteråt. Minuter senare visades två av AIKs spelare ut efter att Axel Björnström stämplat Djurgårdens Piotr Johansson. I tumultet som utbröt visades även Otieno ut. Reaktionerna från ena kortsidan blev inkastade bengaler på fotbollsplanen och en del av läktaren fattade även eld. 

Dagens presskonferens
Med tanke på dessa incidenter valde SvFF att kalla till presskonferens efter flera förfrågningar från media om ett uttalande.

På presskonferensen valde Reinfeldt inledningsvis att betona ansvaret som de olika aktörerna som arbetar kring matcharangemangen har.
– En lång rad åtgärder från massvis med aktörer som behöver förbättras, annars kommer vi se ett eskalerande våldskapital.

Reinfeldt för inledningsvis frågan om SvFF ska göra någonting i form av poängavdrag eller tomma läktare som straff. Något han påpekar inte är vägen att gå just nu.
–Den fråga vi ska ställa efter den här händelsen är naturligtvis hur många kommer att mötas av effekter av exkluderingsstrategin, säger han och fortsätter:
– Hur många kommer att lagföras? Hur många kommer att stängas av antingen av polis eller av klubb? Om det blir noll, då har vi en icke fungerande exkluderingsstrategi. Om det blir tio, då har vi en otillräcklig exkluderingsstrategi. Blir det hundra, då närmar vi oss det antal supportrar som deltog i ordningsstörningen

Så har ni (SvFF) beslutat om disciplinåtgärder i nuläget?
–  Nej men det är precis som jag beskrev. Denna exkluderingsstrategi ligger nu i händerna på aktörer som har att se till att de fungerar. Svensk polis, svensk rättssätt, uppföljning av arrangörsklubb och av de klubbar som är inblandade. Det är nu det ska prövas om vi har en exkluderingsstrategi som leder till några åtgärder.

Under presskonferensen berättar Reinfeldt att han tror det finn sproblem med tillämpningen av exkluderingsstrategin.
– Det är nämligen så att de arrangörer som har hand om att arrangera verksamheten säger att de vill inte lämna ut detta bildmaterial som behövs för att identifiera enskilda personer av skälet att de är rädda att bli ställda till svaren för ett integritetsöverträde som leder till stora avgifter.

Utmaning för klubbarna
På frågan om det finns klubbar som är värre än andra i dessa ordningsstörningar svarade Svenska Fotbollsförbundets ordförande följande.
– Jag vill understryka att säkerhets- och polisens bild är att vi är i ett problem som eskalerar, men som är brett sprit i svensk fotboll och som absolut inte ska pekas finger gentemot en klubb

Reinfeldt fortsätter
– Vi tänker inte börja där, utan vi har den här eskaleringsstrategin. Återigen, jag vill inte att vi står i svensk fotboll och pekar fingrar åt varandra och att jag låtsas som att jag inte förstår vad utmaningen är för klubbarna.
Det vet ju jag. Jag har största respekt för de insatser dom gör. Jag nämnde också att en del av avstängningen har gjort straffklubbarna.
– Men dom säger mycket riktigt, ”fast vi får inte ta del av bildmaterialet, så hur ska vi kunna göra det?” Så låt oss snarare ställa frågan till dom, finns det något mer vi kan stödja mer eller förändra för att göra detta?


 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-05-30 13:22:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll