”Release The Kraken!”

”Release The Kraken!”

Överskriften behöver förstås förklaras först. ”Release the Kraken” är en välkänd fras från flera filmer när man släpper lös ett monster, eller för att vara mer exakt, en stor destruktiv kraft.


I detta fall refererar titel till en spelare som redan har kapaciteten för att vara en stor destruktiv kraft för våra motståndare, nämligen den stora Liberianske, artonåriga, talangen Divine Roosevelt Teah.

Jag har, under våren och sommaren, bevittnat ganska många träningar på Årsta och det är vissa spelare som sticker ut nästan hela tiden. Det är Deniz Gul, Bazoumana ”Bazou” Touré och så är det Divine Teah. Där Gul har sin målfarlighet, rörlighet och tyngd, Bazou har sin fart så har Teah ett fantastiskt spelsinné och en inte mindre fantastisk vänsterfot som kan realisera de möjligheter som han ser på banan.

Divine har helt enkelt ett helt annat register än spelare som Hammar, Tekkie, ”Mackan” och Oscar Johansson Schellas, som alla har startat minst en gång på det centrala mittfältet, med minst sagt blandade resultat.

När vi var i underläge igår mot Göteborg och det var uppenbart att våra motståndares plan, precis som GAIS, var att få stopp på vårt, igår ganska tröga, spelgeni Nahir Besara och förhindra honom att komma rättvänd med bollen så att han kan hitta avslut eller genialiska passningar till sina medspelare. Det är ingen slump att Besara är inblandad i stort sett alla mål som Hammarby gör, så kan man sätta honom ur spel så är mycket vunnet.

Jag våndas rejält under andra halvlek och upprepar följande mantra för mig själv – Kom igen Kim, vakna nu och sätt in Teah! För Teah är, som jag nämnt tidigare, den enda i Hammarbys trupp som kan göra de saker som Nahir kan. Hitta den där passningen som ingen väntar eller vända bort två spelare i en rörelse och skapa yta för sig själv.

Inget illa om ”Mackan” Karlsson, som är en habil spelare, eller att vi byter in iskalla spelare som Jusef Erabi och Victor Djukanovic. Jag förstår tanken. Men det jag inte förstår är att Kim väntar till i 83e med att släppa in Teah, då det är väldigt kort tid att göra någon som helst skillnad på. Trots det visar Teah, likt i träningsmatchen mot BP, vilken kvalitet han besitter med 4–5 klasspassningar, passningar så bra så att medspelarna blir lite ställda när de kommer och inte lyckas förvalta dem.

Nejdu Kim. Jag fattar att det behövs en viss anpassningstid för unga afrikanska talanger, och att du gärna vill att Teah skall bli bättre på andra delar av spelet innan du släpper loss honom. Det är, förstås, vettiga argument, MEN inte i en match som igår, där Teahs spetskvaliteter verkligen behövs, för att få ”tilt” på göteborgsförsvaret, med sitt rörelsemönster och fantastiska passningar.

Jag säger inte att Teah skall spela från start i alla matcher från och med nu, även om jag inte ser varför han inte skulle kunna det, speciellt med tanke på hur svagt vårt mittfält är, där vi är väldigt beroende av att Tekie gör en bra match och att Oscar Johansson Schellas hinner ned och hjälpa till när det krisar.

Däremot SKALL Teah spela varje minut i matcher mot svagare motstånd, matcher där vi behöver vinna för att ta oss uppåt i tabellen, samt hoppa in tidigt i alla matcher där vi behöver göra mål, oavsett motstånd. Vi behöver fler hot på banan än Nahir Besara och med Teah så aktiveras också forwards och yttrar på ett nytt sätt, ett sätt som motståndarna inte räknar med när de har fullt fokus på att ta bort Besara.

Det är solklart att vi har en riktig guldklimp i Divine Roosevelt Teah, och nu är det dags att släppa honom lös på allvar Kim! För fortsätter han som mot BP och som i inhoppet igår så är han inom kort lika given i startelvan som Besara och Touré är i nuläget.

Så mina råd till Kim är: ”Release the Kraken”, #FreeDivineRooseveltTeah samt Forza Bajen.
 

Göran Öberg2024-07-16 12:03:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö