Reportage: Från Adis till Baggio
Denna porrfilmsmustaschen i 80-talsstil gör nog skäl för Baggios lön

Reportage: Från Adis till Baggio

Dagen för dopparedagen visade Tomten att han fortfarande lever med oss i alla högsta grad. En kollektiv julklapp delades ut till alla bajare runt om i världen, när Adis Hušidic skrev på för Hammarby. Det här är historien om hur Adis blev Baggio, och som hjälp har vi dessutom tagit MLS-redaktionens expert Johan Dykhoff.

En ekonomiutbildad, hårfager, twittrare vid namn Baggio har alltså skrivit på för Bajen. Vem är då egentligen denna, på Södermalm, okände och mystiske mannen som skall leda Bajen till framgång?

Jo, Adis som han egentligen heter, föddes i Jugoslavien den nittonde maj 1987. Mer precist i den medelstora staden Velika Kladuša, beläget precis vid nuvarande Bosniens nordvästra landsgräns. I vad som är menat till att vara en lekfull och problemfri tid i jordelivet tvingades, den då fem år gamla, Adis och hans familj fly det jugoslaviska kriget. Efter att först ha hamnat på ett flyktingläger i Kroatien, flyttade sig familjen, med mamma Zefira och pappa Zarif, till Tyskland och Hamburg.

Drömmen om det goda livet i Amerika uppenbarade sig, och familjen Hušidic bosatte sig 1997 i Chicago-förorten Libertyville. Den då tio år unga Adis utvecklade ett stort intresse för fotbollen, och den lokala klubben Sockers FC Chicago skulle komma att bli hans första klubb i USA. Redan inom ungdomsfotbollen visade Adis prov på sina kunskaper och sin potential, när han hjälpte laget att vinna såväl nationella som lokala titlar.

Ett nytt kapitel i Adis fotbollshistoria skulle komma att skrivas när han började spela College-fotboll som 18-åring. En liten parentes i det hela är att spelare i Amerika ofta spelar collegefotboll högt upp i åldrarna, och det är inte alls ovanligt att spelare med åldern en bra bit över 20 år draftas av lag i MLS. Nåväl, 2006 blev Adis första år hos collegelaget UIC Flames. Redan som förstaårselev skördade han stora framgångar och blev invald i "ligan årslag för de bästa nykomlingarna". Han medverkade i totalt nitton matcher, men lyckades inte att skramla ihop några poäng till sitt konto.

Den andra säsongen i Horizon League skulle komma att bli lyckosamt. Efter tre mål och ett assist, blev han invald i "ligans årslag" och gjorde sig ett namn bland MLS-lagens scouter. 2008 blev ett oerhört framgångsrikt år för Adis. Efter en makalös säsong, med nio mål och sex assist, överöstes han av utmärkelser och priser. Ett axplock av dessa är: "årets spelare", "årets offensiva spelare" och återigen invald i "ligans årslag".

Det var därför ingen överraskning, att han redan i första rundan av MLS-draften 2008, valdes av Chicago Fire som spelare nummer tjugo totalt. Han skrev på ett så kallat Generation Addidas-kontrakt, som endast ges till utvalda talanger. Debutssäsongen i Major League Soccer blev mer av ett lärlingsår, men under fjolåret (2010) fick Adis stort förtroende på innermittfältet. Han spelade 22 matcher och skrapade ihop en imponerande poängsamling med fem mål och tre assist. Efter detta belönades han dessutom med ett proffskontrakt av Chicago, och framtiden såg mer än ljus ut i takt med att han rykte förbättrades.

Men under året var speltiden skral för Baggio, orsakerna återkommer vi till nedan, och fick lämna Chicago då de inte valde att utnyttja den förlängningsklausul som fanns i hans kontrakt. Således blev han tillgänglig i den Re-Entry-Draft som hålls i MLS efter avslutad säsong. Colorado Rapids valde att snappa upp tjugofyraåringen, men nu väljer han alltså bort ett kontrakt i MLS för Hammarby och Superettan.


Adis spelandes för sitt collegelag UIC Flames

För att få veta lite mer om vad "Baggio" egentligen kan tänkas uträtta på planen, så tog vi oss ett snack med Sveriges största MLS-expert (tillika Bajare), Johan DykhoffJohan gör ett hästjobb som redaktör för MLS-sidan här på SvenskaFans.
Beskriv "Baggio" som fotbollspelare?
Hušidic har väl inte varit någon storstjärna i MLS, men jag tycker att han har funkat bra när han har fått chansen. Han sticker inte ut så mycket med sin spelstil, så det är lite svårt att säga vad hans styrkor är. Men jag tycker att han är en bra passningsspelare och har en helt okej teknik, och det stämmer överrens med vad Berhalter sagt om honom i uttalanden efter att övergången blev klar. Han har inte visat sig som någon större poängspelare i MLS, men under sitt sista collegeår gjorde han nio mål och sex assists på 22 matcher, så han har offensiva kvalitéer.

För att summera hans tre säsonger i Chicago, varför gick det sämre det sista året (jämförelsevis med framför allt det andra)?
Chicago bytte ut stora delar av laget inför och under 2011, och under sommaren värvades bl.a. mexikanen Pável Pardo, med närmare 150 A-landskamper för Mexiko (ja, etthundrafemtio), och en argentinare vid namn Sebastián Grazzini. De två utgjorde Chicagos innermittfält under nästan alla Chicagos matcher från sommaren och framåt och de övriga innermittfältarna, däribland Hušidic, fick mest förlita sig på inhopp eller spel på ovana positioner. Chicago har dessutom bytt tränare mycket på sistone (en bra sak att ha erfarenhet av när man ska spela i Hammarby) och Hušidic har uppenbarligen inte tillhört den nuvarande tränaren Frank Klopas favoritspelare. 

Hur tror du det kommer sig att han nobbar spel i MLS för Hammarby?
Till skillnad från mycket annat, tror inte amerikaner att de är bäst i världen på fotboll. Tvärtom har de en enorm respekt, nästan övertro, på europeisk fotboll. Detta gör att det är väldigt statusfyllt att ha spelat i Europa, oavsett land och liga. Jag tror också att det spelade in att Hušidic valdes av just Colorado Rapids i Re-Entry-Draften. Colorado har nämligen ett innermittfält bestående av två rutinerade och väldigt bra spelare vid namn Jeff Larentowicz och Pablo Mastroeni. Larentowicz fick nyligen debutera i det amerikanska A-landslaget och Mastroeni har spelat två VM för USA, så Hušidic skulle ha fått det väldigt svårt att ta en ordinarie plats där. Dessutom är Colorado ärligt talat ett ganska sömnigt lag, och i och med att Hammarby nu har fått en del uppmärksamhet i amerikansk media tack vare utnämningen av Berhalter som tränare, tror jag att "Baggio" kände sig lockad av erbjudandet att spela för Hammarby. Detta även om man kan tycka att det är ett steg nedåt kvalitetsmässigt.

Endast 5 gjorda mål på 50 matcher i MLS låter lite väl skralt, hur lyder din åsikt kring det påståendet?
Hušidic är ingen klassisk "nummer tio" och epitetet offensiv mittfältare passar inte så väl in på hans roll i Chicago, därav den rätt skrala poängskörden. Skulle jag jämföra hans roll i Chicago med någon välkänd spelare i Sverige så är Anders Svenssons nuvarande roll i Elfsborg och landslaget ganska lik, d.v.s. en aningen tillbakadragen mittfältare.

Slutligen, tror du att han kommer att lyckas bra i Hammarby och Superettan? Varför/varför inte?
Jag både tror och hoppas att Hušidic kommer att klara sig utmärkt i Hammarby. Vi får se vilken roll han får i laget, om det blir som renodlad offensiv mittfältare eller en mer Anders Svenssonsk roll, men han bör klara av båda.

De flesta amerikaner som har kommit till Sverige, och lyckats, på senare år har ju kommit direkt från collegefotbollen och har således inte varit färdiga spelare, exempel på dessa är Charlie Davies och Alejandro Bedoya. Båda två har kommit med i "Årets lag" för collegespelare, liksom ett flertal nuvarande amerikanska A-landslagsmän och alltså även Hušidic, så han är i fint sällskap. Till skillnad från Charlie Davies och Alejandro Bedoya, har han ju också erfarenhet av profesionell fotvoll nu när han kommer till Sverige. Han har i MLS spelat både mot och med flera spelare av hög kvalitet, såsom Cuauhtémoc Blanco, Fredrik Ljungberg, Brian McBride, Landon Donovan, David Beckham och Thierry Henry, spelare som de allra flesta spelarna i Superettan bara kan drömma om att få spela med eller mot. Jag anser att MLS är åtminstone ett snäpp bättre än Allsvenskan, och därför borde Hušidic kunna kliva in och bli en av Superettans bästa spelare.

Till sist vill jag önska alla Hammarbyare (och även övriga läsare) en god jul och ett gott nytt år, och om man undrar något om MLS och/eller amerikansk fotboll är man varmt välkommen in på MLS-forumet här på SvenskaFans.



"Baggio" i Chicagos vita ställ

Undertecknad instämmer verkligen i det sistnämnda Johan säger, och jag uppmanar alla till att besöka den mycket läsvärda MLS-sidan, som ligger under sektionen Världen här på SvenskaFans. Vi tackar Johan för frågestunden, och får kanske anledning att återkomma om fler jänkare skulle komma att ramla in på Årsta IP framåt våren.
Slutligen vill jag, å hela Söderst@dions vägnar, önska alla Bajare (men också er övriga läsare) en riktigt god och grönvit jul!

Och så var det där med smeknamnet. Adis fick sitt smeknamn från sin far i ung ålder. Vidare det var för hans fotbollskvalitéer, eller redan då (?) Baggio-lika hårväxt - låter vi vara oskrivet...

Johannes Karlsson2011-12-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!