"Riket vid cupens slut!" - Alltid Blåvitt förklarar Europa Conference League
Qarabag är ett av många lag som satt stopp för Blåvitt i Europa under 2000-talet.

"Riket vid cupens slut!" - Alltid Blåvitt förklarar Europa Conference League

Från och med 2021/22 kommer svenska lag delta i Europa Conference League i stället för Europa League. Den nya turneringen innebär nya förutsättningar för IFK Göteborg i det potentiella Europaspelet, som Alltid Blåvitt nu utforskar och förklarar.

De flesta är bekanta med att Svenska cupen är IFK Göteborgs sista chans till spel i Europa i höst.  Samtidigt har Europaspelet i sig självt genomgått drastiska förändringar. Till hösten drar för första gången nystartade Europa Conference League igång, en turnering vi nu tar en närmare titt på.

Europa Conference League blir UEFA:s tredje europeiska turnering, i både kronologisk ordning och i rang. Turneringen har ett upplägg likt Europa League, med kvalrundor, gruppspel och slutspel.  Till turneringen kommer färre lag delta från de europeiska toppnationerna, men desto fler från de medelstora och små ligorna, och matcherna kommer spelas på torsdagkvällar med matchstart 18.45 och 21.00.

Kvalupplägget

Likt Europa League kommer Europa Conference League ha tre kvalomgångar och en avslutande playoffrunda innan gruppspelet. Det som skiljer är antalet lag, där Europa Conference League skapar grupper med 32 lag i stället för grupper om 48 lag. Samtidigt kommer turneringen likt tidigare Europa League fyllas på av lag som blivit utslagna ur Champions League-kvalet, men endast första kvalrundan. (Det betyder att svenska seriesegrare som blir utslagna i första Europakvalmatchen kan komma att hamna i Europa Conference League, men tar man sig bara förbi första kvalmatchen har man i stället säkrat en plats i Europa League.)

Sverige som tidigare skickat tre lag till Europa League-kvalet kommer numera skicka tre lag till Europa Conference League i stället (utöver Champions League-kvalet till allsvenska segraren). Sverige hade tidigare 1 plats i andra kvalomgången och 2 platser i första kvalomgången till Europa League, men kommer nu i stället få tre jämlika platser i andra kvalomgången av Europa Conference League. Gruppspelet blir därmed tre segrar bort för samtliga svenska lag.

Sannolika motståndare

Europaspel är nästan alltid spännande, men det gör förstås stor skillnad hur pass bekant motståndet är sedan gammalt. Det är på något vis hetare att möta Feyenoord än Qarabag, även om de har samma UEFA-koefficient (och därmed presterat jämbördigt i Europa senaste fem åren). Samtidigt kan matcher mot ett udda motstånd på en relativt lättillgänglig plats skapa underhållande matcher, vilket det väl ihågkomna mötet med Llandudno visat.

Det är ingen hemlighet att Europa Conference League är ett sätt att samla Europas lite sämre ligor i ett hörn för sig själva, och dit hör Sverige i dagsläget. I första kvalomgången av Europa Conference League kommer det förekomma relativt gott om så kallade “brödgäng” från Europas mindre fotbollsnationer som Finland, Wales och Litauen, men även länder som Polen och Ungern.

Lagen ur första kvalomgången kommer dock endast utgöra en tredjedel av lagen i andra kvalomgången där svenska lag går in, och med hänsyn till upplägget blir det sannolikt ungefär 20 % chans att de svenska lagen får möta ett lag från en mer jämbördig liga som Norge, Bulgarien eller Schweiz.

I tredje kvalomgången lär Blåvitt med minsta gnutta tur ställas inför lag som borde vara ungefär jämbördiga med IFK Göteborg. En mindre tursam sannolikhet om cirka 25 % skulle innebära möten med tredjelag ur övre medelklassligor som exempelvis Belgien, Turkiet eller Österrike. Lycka man ta sig till playoff behöver man kunna slå lag som danska AGF eller franska Rennes om man inte har extraordinär tur med lottningen.

Sammantaget borde det vara lättare för svenska lag att nå gruppspelet än vad det varit i Europa League eller Champions League, även om det inte heller är helt enkelt. Väl där kan det bli ett rätt intressant gruppspel där man lär möta ligatreor från länder som Nederländerna och Ryssland, ligasexor från toppligorna, såväl som de absolut bästa lagen ur många av de mindre nationerna. Ett förslag på en grupp, baserat på att sämre seedade lag blir utslagna längs vägen och nuvarande tabellplaceringar, skulle kunna vara följande:

1. Atalanta (ligasexa fjärderankade ligan)
2. Hajduk Split (utslagna Europa League-playoff, dessförinnan CL kvalomgång 3 Champions Path)
3. IFK Göteborg (vidare från kvalomgång 2, 3 och playoff)
4. Riga FK (vidare från kvalomgång 2, 3 och playoff (Champions Path), dessförinnan CL kvalomgång 1)

Det finns med andra ord något bättre möjligheter för svenska lag att nå gruppspelet än vad det gjort i Europa League-kvalet, och väl där kan det bli en del intressanta matcher och möjlighet att vara mer än en slagpåse.

Det ekonomiska planet

Visst är det trevligt att mäta sig mot lag i andra ligor, men Europaspelet har för många kommit att snarare bli associerat med omfångsrika intäkter. För Blåvitts del har Europakvalet främst rört Europa League, där lag fått lite drygt 2 miljoner kronor per kvalomgång och en bit över 30 miljoner kronor om de tagit sig till gruppspelet.

Prissummorna för Europa Conference League har ännu inte släppts, och uppgifterna om vad Blåvitt skulle kunna tjäna på deltagandet är därför högst oklara. Frågetecken finns kring huruvida turneringen kommer kunna bära sig själv ekonomiskt eller om UEFA måste skjuta till medel, och det är tveksamt om turneringen skulle kunna erbjuda jämförbara prissummor som Europa League, med tanke på att den är ett steg ner i rang.

Samtidigt kan möjligheten att gå längre i turneringen i själva verket leda till högre intäkter i praktiken för en klubb av IFK Göteborgs rang, med tanke på lagets svårigheter att ta sig in i Europa League ens när man satsade som allra hårdast.

På det hela taget är Europa Conference League klart och tydligt ett steg neråt i hierarkin för Sverige och IFK Göteborg, och något som är framdrivet av den moderna fotbollens utveckling. Men om man trots det tittar på förutsättningarna kan det samtidigt vara trevligt att ha chansen till gruppspel och att gå längre i turneringarna, jämfört med de tröstlösa kvalomgångarna som mest handlat om att skrapa ihop någon miljon extra här och där.

Det enda egentliga problemet är förstås det som allt oftare de senaste åren varit själva kruxet för IFK Göteborg - att kunna ta del av Europaplatserna. För 2021 står vi nu inför sista chansen, när Svenska cupen startar på lördag. Med längtan i bröstet och målet i fokus ser vi fram emot avspark i Sandviken.

 

John Fhager2021-02-18 23:17:54
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel