Riksidrottsmötet - då den svenska idrottsadeln samlas

Vartannat år samlas gräddan av svensk idrotts makthavare för att fatta beslut om vägval för framtidens idrottsrörelse. Det handlar om Riksidrottsmötet (RIM), Riksidrottsförbundets (RF) högsta beslutande organ. Mötet hålls över tre dagar, i år fredag till söndag 27-29 maj. Det är en enorm apparat som rullar igång. Jag ska försöka ge er en inblick i vad det är vi talar om.

Den organisation som samlas består av 70 olika idrotter, organiserade i så kallade Specialidrottsförbund (SF). Utöver dessa finns Distriktsförbund (DF) inom RF, som organiserar idrottsrörelsen regionalt. SF och DF representeras på mötet av ombud, i år totalt 208 stycken. Utöver dessa består i regel de olika idrotternas delegationer även av ytterligare några personer, andra styrelseledamöter eller höga tjänstemän. Jag tyckte mig exempelvis se SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft här tidigare under dagen. De olika förbunden skickar alltså fler personer än bara de röstberättigade ombuden.

Till dessa personer ska läggas RF-folket på plats - Riksidrottsstyrelsen, tjänstemän från RF (exempelvis folk från Juridiska Kommittén, JurK, som skrev IdrottsAB-utredningen) och så vidare. En liten grupp journalister är här, gissningsvis drygt tio stycken. Personal som har hand om en rad utställningsmontrar är här, där företag och andra intressenter kring idrotten försöker marknadsföra sig. Dessutom jobbar mellan 50 och 100 ”gultröjor” med all markservice - information, guidening av besökare etc etc. Sammanlagt är det runt 850 personer igång. Till många av dessa har RF förmedlat boende, mat, utskick av möteshandlingar...

Ni fattar bilden. Det är ingen vanlig söndagsmiddag det handlar om. Det är stort.


Beslutsfrågor
Vad är det då för typ av frågor mötet behandlar? På vilket sätt kan det påverka oss fotbollsälskare?

Enklaste svaret är förstås att hänvisa till orsaken till att jag själv är här: 51%-frågan sorterar under RF, då regeln är inskriven i RF:s stadgar. De flesta fattar därmed att det ibland är heta frågor för de enskilda idrotterna som avgörs på ett Riksidrottsmöte.

Självklart behandlas även andra, kanske inte lika medialt ”heta” men icke desto mindre potentiellt mycket viktiga frågor. Exempel är de återkommande besluten om verksamhetsinriktning i svensk idrott för kommande mandatperiod. I år avhandlas dessutom förslag på åtgärder för att förbättra idrottens jämställdhetsarbete, fördelning av det statliga bidraget till idrotten och så vidare. Det är som sagt kanske inte frågor som är särskilt mediala till sin karaktär, men den här typen av frågor kan ibland få mycket konkreta konsekvenser för enskilda idrotter, på både gott och ont.


Program
Fredag
Mötet inleddes under fredagen med olika seminarier, bland annat ett mediaseminarium som inleddes med att RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber berättade lite om helgens hetaste frågor. Därefter informerade Pallin och Karlsson från JurK om idrottens organisation, samt om de formella detaljerna kring vad IdrottsAB är. Det rådde en del förvirring kring det bland journalisterna.

Efter en lunch på RF:s nota inleddes själva mötet vid 13.00 med diverse inledningsanförande, däribland det anförande av idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth som refererades i den inledande RIM-rapporten. Detta följdes av mötesformalia - som dock blev rätt hätsk då bland annat folk från Budoförbundet ifrågasatte både det ena och det andra i såväl förvaltnings- som revisorsberättelser.

17.00-18.30 serverades middag, därefter drog kvällspasset igång. Detta höll på till närmare 21.30. Kvällen avslutades med lite korv med bröd, samt - sägs det, jag har inte hunnit ner ännu - ”lite öl och vin”. Hur var det nu; ”man får förknippa vad som helst med sport, men inte alkohol?”

Kongresshallen är värd ett särskilt omnämnande. Längst fram på en scen finns ordförande och sekreterare, samt en talarstol för de delegater som för tillfället fått ordet. Över alltsammans en jättebildskärm där talare filmas, tillsammans med faktaruor - bland annat namn på talare samt på dem som står på talarlistan (som fylls på elektroniskt, delegaterna anmäler sig med ett knapptryck). Själva salen påminner om en biosalong, men betydligt större. En stor mittsektion, flankerad av kantbalkonger i två etage. Längst bak finns ytterligare en balkong. Salen är för det mesta rätt välfylld.


Lördag-söndag
Övriga dagar påminner om fredagen. Lördagförmiddagen ägnas åt SISU-stämman, där RF:s utbildningsorgan lägger upp planerna för de närmsta två åren. Efter lunch återupptas RIM och pågår till 18.30 med något avbrott. Det är under detta pass 51%-frågan förväntas få sin lösning. Lördagen avslutas med stort kalas, den så kalade Idrottsfesten, då folk slätar över de heta debatter som förekommit under dagen, samt firar eventuella framgångar.

Söndagen är en halvdag - 9.00-12.00. Denna dag ska enligt programmet mest handla om valen av ledamöter till Riksidrottstyrelsen och andra organ inom RF. Skulle förhandlingarna dra ut på tiden under fredag-lördag, kan frågor dock flyttas över till söndagen.


Är ni nyfikna, så kan ni hitta mer om Riksidrottsmötet på mötets officiella sajt - bland annat ramprogram och föredragningslistan. För min del släcker jag för ikväll; det är dags att kolla in hotellbaren och den lobbying som det påstås att man kan förvänta sig där inför lördagen. I morgon ska en het debatt om fördelningen av stöd till olika Specialidrottsförbund hållas - samt förstås ”vår” fråga, om medlemsdemokratin.

Hur den saken slutar får vi se i morgon. Jag återkommer med "direktrapportering".

Anders Almgren2011-05-27 21:52:00

Fler artiklar om Svensk Fotboll