Super-Bosse: “Vinner vi cupen vet vi att vi har ett Europaspel framför oss”
Får den populära sportchefen fira igen på söndag?

Super-Bosse: “Vinner vi cupen vet vi att vi har ett Europaspel framför oss”

Efter ett lyckat gruppspel i Svenska Cupen har Forum 1891 tagit sig ut till Kaknäs för en avstämning med Bosse Andersson. På söndag väntar kvartsfinal mot Degerfors IF på Tele2 och Djurgårdens sportchef är tydlig med att det är hemmalaget som bär favoritskapet. – Man spelar mot lag som är väldigt motiverade att möta en och då gäller det att gå in med bra attityd och inställning. 

Under årets inledande träningsmatcher lyckades inte Djurgården komma upp i den nivå som många från utsidan hade förväntat sig. Tre matcher, tio gjorda och noll insläppta mål senare har laget minst sagt fått igång maskineriet. Faktum är att Stockholms stolthet var det enda laget i Svenska Cupens gruppspel som vann samtliga matcher. Till helgen väntar således kvartsfinal där Degerfors kommer stå för motståndet hemma på Tele2 Arena. 

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är nöjd med lagets prestation i gruppspelet. Han är tydlig med att det är först då som tävlingssäsongen drar igång, veckorna dessförinnan var i första hand en förberedelse inför tävlingsstarten. Därutöver menar Andersson att cupen i år är särskilt viktig då det är Djurgårdens sista chans att säkra en plats i sommarens Europakval.
– Det är klart att det är mer fokus på cupen, vi vet att den är viktig för oss. Det är en väg framåt för oss att gå långt i turneringen och om vi eller något av lagen som kom före oss i Allsvenskan vinner cupen vet vi att vi har ett Europaspel framför oss, berättar Andersson för Forum 1891. 

Andersson är tydlig med att man såklart kan diskutera kvaliteten på motståndet som Djurgården ställts mot i cupen hittills. Samtidigt är Djurgården högt rankat och då är det den typen av lag man tenderar att möta. Man kan bara slå de motståndare man spelar mot.
– Sen är det ett cupspel. Det gäller att göra jobbet och få resultaten med sig. Vi har de bästa resultaten av alla lagen. Det är klart att man känner att man tar det på allvar och att fokuset finns där. 
– Spelar du tre matcher, gör tio mål och släpper in noll har du gjort det bra. 

De lag som slutade ovanför Djurgården i tabellen är Malmö FF, BK Häcken och IF Elfsborg. Just det där att göra jobbet och få resultaten med sig är något som de lagen, frånsett MFF, inte lyckades med under årets gruppspel. Därmed återstår bara just Skånelaget som Djurgårdens sista räddningsplanka om man inte själva lyckas vinna cupen.
– Det är det svåra, att vinna fotbollsmatcher. Man spelar mot lag som är väldigt motiverade att möta en och då gäller det att gå in med bra attityd och inställning. Man måste visa att man vill vinna fotbollsmatcher. Det är lag som är otroligt motiverade och som vill sätta käppar i hjulet för en. Jag tror att både Elfsborg och Häcken känner att det var det som hände. 

I år innebär en vinst i Svenska Cupen för första gången, sedan Conference Leagues införande, en plats i Europa League-kvalet. Skulle MFF vinna cupen går den platsen till Elfsborg som kom tvåa i Allsvenskan 2023. Det, om något, är incitament för alla lag som inte är regerande svenska mästare att verkligen satsa på cupen.
– Europa League höjer statusen på cupen. Nu har vi varit med i ett gruppspel och det skulle vara väldigt kul att vara med ytterligare ett år. Då kan vi dessutom ta gagn av våra rankingpoäng. Det är svårt att ta sig vidare till gruppspel om man inte har samlat på sig vinster i Europa tidigare. 

Andersson medger att Djurgården är favoriter i kvartsfinalen mot Degerfors på söndag. Samtidigt förklarar han att man av tidigare erfarenhet från matcherna mot Degerfors i Allsvenskan vet att resultaten varit bättre hemma än borta. Därför är man från DIF-håll tacksamma för hemmaplansfördelen. Med det sagt är Andersson också tydlig med att påpeka att det är ett cupspel och en match där man ska kora en vinnare.
– Om man ska stå som vinnare efter slutsignalen gäller det att gå in med rätt attityd, rätt förberedelser och göra det på ett professionellt sätt. Jag är helt övertygad om att vi är det bättre laget som drar det längsta strået, om vi gör det vi ska göra. 

Vid en eventuell vinst i kvartsfinalen väntar en semifinal på bortaplan mot vinnaren i mötet mellan Mjällby AIF och AIK. På frågan om Andersson föredrar det ena eller det andra motståndet förklarar sportchefen att han inte tror att det behöver spela så stor roll i en semifinal.
– Antingen spelar vi på gräs i Solna eller på gräs i Mjällby. Vi har mött Mjällby i en träningsmatch där de imponerade. De hade en otroligt bra attityd och inställning till den matchen. Det måste också vi ha oavsett om vi åker till Friends eller Strandvallen. Men först och främst måste vi fokusera på att göra vårt i en kvartsfinal. De får göra upp på sitt håll och vi tillsammans med Degerfors får göra upp om motståndet. 

– Det ska bli kul med en kvartsfinal på söndag. Vi är två matcher från en final och det ser man ju fram emot.

Jakob Woll2024-03-08 14:08:00
Author

Fler artiklar om Djurgården