Så kan Sverige starta i U21-premiären

Så kan Sverige starta i U21-premiären

Premiären i EM närmar sig. 18 juni sparkar Sverige igång mot Italien. När Håkan Ericson avslöjade truppen till EM började det direkt spekuleras vilka namn som skulle ha varit med, och vilka som egentligen borde stanna hemma.

Trots en hel drös med fantastiskt bra fotbollsspelare kommer bara elva få mönstras mot Italien i premiären.

När det kommer till målvaktsfrågan har Sverige länge letat efter en stabil målvakt i fotbollen. När det kommer till U21-laget kommer AIK-målvakten Patrik Carlgren att stå. Kanske inte den bästa målvakten i turneringen men bättre har inte Sverige i det här mästerskapet. Andreas Linde och Jacob Rinne bör nog vara glada över att bara vara uttagna i truppen. Ser man på deras speltid och karriär talar inte mycket för att de bör peta Carlgren.

Det ska mycket till om Emil Krafth ska petas som högerback. Krafth har haft ett par strålande säsonger i Helsingborg nu, gjort debut i A-landslaget och tar bara mer plats ju äldre han blir. Baffo gjorde en av sina bästa matcher i karriären mot Frankrike i Play-offen. Men nu kommer han troligtvis se sig själv på bänken när Alexander Milosevic och Filip Helander tar plats. Två mittbacksgeneraler som känns ruskigt starka tillsammans. Majstorovic-Mellberg?

Till vänster säger nog många inklusive Håkan Ericson Ludwig Augustinsson. Jag säger Pa Konate. Spikrak karriär från Myran i Växjö till Prag och Champions League-kval. Konate har stått upp bra i både Allsvenskan (när han har fått chansen) samt Champions League mot spelare som Tevez och Affelay.

På mittfältet bakar jag in tre namn. Kristoffer Olsson som var tongivande i hela EM-kvalet, en spelare i laget och jag tror inte han kommer störas av sin tidigare skada som han har kämpat med. Olssons aggressivitet från Arsenal och spelförståelsen från IFK Norrköping gjorde honom till mästare i Danmark.

Oscar Lewicki gjorde två mål mot Frankrike i bragdmatchen. Tror han kommer kunna bidra till att balansera laget på mitten. Med sin roll som ankaret på mitten bör han inte göra någon besviken. Kommer med bra form från spel med Malmö FF.

Konstigt nog fick inte Italien-proffset Melker Hallberg plats i truppen trots gedigna insatser i EM-kvalet. Då tror jag Simon Tibbling får plats på det centrala mittfältet med Olsson och Lewicki. Tibbling har imponerat i Groningen och verkligen tagit för sig på ett utomordentligt sett. Fin säsong bakom sig och hans egenskaper kan tillföra mycket ute på planen.

Många vill nog såga valet av ”Abbe” Khalili. Men han var en viktig spelare i den offensiva strukturen för U21 mot Frankrike i Play-off. Spelade med en pondus och rutin som är ovanligt för åldern. Blivit en viktig spelare i sitt klubblag i Turkiet. Khalilis rutin och matchande i Turkiet gör att han borde ta plats bland de elva som Håkan Ericson ska mönstra.

Anfallsparet Isaac Kiese-Thelin och John Guidetti kommer med stor säkerhet att starta upp på topp. Thelin gjorde succé i Champions League med Malmö och blev sedan såld till Bordeaux med kort varsel. Guidetti kom till Celtic på lån och sprutade först in mål. Men båda anfallarna har haft det tufft på våren. Thelin har inte lyckats anpassa sig till Frankrike och Ligue 1 där han bara stod för ett mål på 15 framträdanden. Guidetti hamnade i en dispyt med klubbens tränare på våren i och med att han förklarade att han inte skulle förlänga med Celtic. Därmed uteblev speltiden för svenska stjärnan.

Sedan är truppen stor och det finns alternativ. Ludwig Augustinsson som har gjort det bra i FC Köpenhamn har stor chans att få starta hos Håkan Ericson. En fin vänsterback som gillar att komma ut och slå inlägg från sin kant. Branimir Hrgota har varit med i A-landslaget, har en hög status i Bundesliga och har också stora chanser att få en startplats. Också en vänsterfot som kan skapa magi. Har gjort det förträffligt när han väl har fått chansen. Robin Quaison är det sista namnet som jag vill nämna bland alternativen. En spelare som kan komma in matcher och avgöra. Skäms inte för att ta plats och visa sitt värde. Robin har imponerat i Palermo när han fått chansen.

Carlgren
Krafth – Milosevic – Helander – Pa Konate
Olsson – Lewicki – Tibbling
Khalili
Thelin – Guidetti  

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2015-06-08 14:30:00
Author

Fler artiklar om Sverige