Säkerhetschefen: ”Det var inte en högriskmatch”

Säkerhetschefen: ”Det var inte en högriskmatch”

Under tisdagen genomfördes en pressträff med SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman med anledning av gårdagens händelser.

Presschef Petra Thorén inleder med att bekräfta att landslagstruppen har återvänt till Sverige och att spelare har återvänt till sina respektive orter.

Hur gick tankegångarna kring landslagströjor? Hade ni behövt supportrarna från att bära landslagströjor?

– Det ligger alltid med i den riskanalys vi gör inför bortalandskamper. Det gjordes en avvägning som var kopplat till terrorattentatet i Frankrike i förra veckan och vi fick inga indikationer på att en sådan avrådan skulle krävas. Det är tungt att tänka på efteråt, men vi känner oss trygga i det beslutet vi tog, säger Fredman.

Hur har dialogen sett ut med Uefa gällande om matchen kommer spelas?

– Den passar jag till Håkan Sjöstrand. Det ligger utanför mitt arbete.

– Håkan Sjöstrand har sagt att det kommer bli en dialog mellan Uefa och det belgiska fotbollsförbundet huruvida matchen kommer spelas klart eller inte, säger Thorén.

Hur blir det med U21-matchen mot Georgien ikväll?

– De direktiven vi gav var att ställa högre krav på myndigheter på plats. Återkopplingen har varit att vi har fått väldigt bra bemötande från myndigheter i Georgien. Just nu känner sig laget helt tryggt och matchen kommer spelas, säger Fredman

Var matchen en högriskmatch?

– Bedömningen vi fick innan var att det inte är en högriskmatch. Vi hade inga indikationer på att det skulle avgå från gängse rutiner.

Kommer rekommendationer till supportrar om klädsel förändras framöver?

– Definitivt i närtid. Vi kommer få se det redan i Georgien i kväll om vi har svenskar på plats. Vi kommer stötta ett sådant beslut, det vore konstigt annars. Det vore förkastligt att inte gå ut med en rekommendation om att undvika det [Blågul klädsel].

 

Fredrik de Ronfredrik.d.ron@svenskafans.comTwitter: @fredrikderon2023-10-17 12:34:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans